Verhalen van een werkende moeder
TOP
Mama, Zwangerschap

“Een zwangere wordt in Portugal fijner behandeld dan hier”

De afgelopen twee weken waren we op vakantie in het geweldige Portugal. Even heerlijk er tussenuit met het gezin en niet teveel nadenken over de dagelijkse zorgen. Het was echt een top vakantie. Alhoewel ik deze wel een beetje mopperend begonnen ben, want wat kunnen wij Nederlanders nog veel leren qua manieren van de Portugezen.

Zo zijn wij Nederlanders

Met drie kleine kinderen hadden we niet veel behoefte om met de auto de afstand af te leggen, dus de vliegtickets waren al lang geleden geregeld. Een paar dagen voor vertrek was ik nog onwel geworden, dus ik wilde mij niet te druk maken en te zitten waar mogelijk. Voor het geval ik ineens weer duizelig zou worden. In de wachtruimte van de gates voelde ik mij niet zo lekker worden. Niet heel erg, maar gewoon benauwd of zoiets. Daar stond ik dus met mijn dikke en duidelijk zichtbare zwangere buik, op zoek naar een stoel om te zitten. Meerdere mensen keken mij aan en naar mijn toeter om zich vervolgens weer in hun boek of telefoon te begraven. Omdat ik niet wilde omvallen ben ik maar op de grond gaan zitten. Ook dit werd opgemerkt door menigeen, maar het veranderde voor niemand iets. Ik kan je zeggen dat ik echt even chagrijnig was door mijn medemens. Ik zelf had allang mijn plaatsje afgestaan of een kind op schoot genomen om er eentje te creëren.

Zo is het in Portugal voor een zwangere

Hemels! Je wordt bijna op handen gedragen! Er zijn overal speciale parkeerplekken voor de ingang van elk gebouw. In de supermarkt is er een eigen kassa voor als je een baby hebt of nog in je draagt. Op het vliegveld word je ook als priority betiteld en mag je gelijk doorlopen. En vooral als je toerist bent is het leuk. Wij waren op bezoek bij een klooster in Lissabon. Om er kaartjes voor te kopen, moest je zeker ruim een half uur in de brandende zon staan. Niet dus als je zwanger bent! Dan mag je de rij gewoon voorbij lopen en voor de voorste in de rij gaan staan. Met je hele gezin! De andere toeristen kijken je dan wat verontwaardigd aan, maar voor de Portugezen is het heel normaal. Er werden mij voortdurend plaatsen aangeboden, ik kon gewoon een hotel binnenlopen om te plassen in plaats van op een openbare wc en er werd altijd begripvol gereageerd. Het was oprecht een verademing ten opzichte van hoe er vaak in ons land met zwangere dames wordt om gegaan.

Over de medische zorg kan ik niets zeggen, want ik heb dat gelukkig niet nodig gehad in Portugal. Dit artikel gaat daar ook niet over. Laat dan duidelijk zijn. Het is meer bedoeld om te illustreren dat wij ergens verloren zijn hoe we met elkaar om moeten gaan en dat de Portugezen mij verrasten met hun liefde en zorg voor zwangere vrouwen. Met hun temperaturen is er natuurlijk ook wat meer zorg nodig, maar in ons land mogen we ook zeker best weer eens wat respectvoller met elkaar om gaan. En ja, ik sta altijd op voor zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn. Kleine moeite, toch?

Facebook Comments

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
  • Go Glam nageltjes. Mogelijk gemaakt door @pinkstudio.amsterdam
  • Twee kleine diva’s helemaal happy met hun nieuwe nageltjes van Go Glam. Iedereen mocht het bewonderen van ze. #goglam @lindenbarbosa #binnenkortmeer #uitgenodigd #mamablogger #reviewvolgt @pinkstudio.amsterdam
  • Dol op die oude filmpjes. Mini Sanne hier 😍
  • Dit soort humor houd ik van 😂
  • Ja hoor, we zijn alweer in de stemming 😂
  • Dit is toch zoveel liefde op een vierkante meter? Mijn meisjes! Ze zijn mijn draakjes en mijn allesjes. Wat ben ik trots op wie ze zijn. En ja, er is nog een lange weg te gaan met ook veel hulp van derden, maar de liefde is er niet minder om. En wat zijn ze ook dol op elkaar! Een zusje erbij maakt het helemaal af.
  • Tja...
  • Vind dit spel nu al leuk #megableu #whatdoyoumeme

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Filmtip – The Lego movie 2: second part

De meisjes hebben sinds kort een nieuwe hobby: lego! Het ...

Sluiten