Verhalen van een werkende moeder
TOP
Mama

“Toch een oorzaak voor de miskramen?”

Vol optimisme begaf ik mij gisteren naar het ziekenhuis voor mijn laatste afspraak bij mijn vriendin de gynaecoloog. Ik was er heilig van overtuigd, dat zij mij zou vertellen dat alles tip top in orde was en al mijn miskramen dikke vette pech waren. Wat zat ik er naast.

Het gesprek
De arts stond me op te wachten in de gang en schonk mij een dikke glimlach terwijl ze mijn hand schudde. Nog geen alarmbellen, want zo doet ze altijd als ze mij ziet. Maar toen ze ging zetten kwam er ineens een ernstig gezicht tevoorschijn. “We hebben twee afwijkingen in je bloed gevonden en beide kunnen een oorzaak van je miskramen zijn.” Je zou denken dat het goed nieuws is, want dan zou er wat aan gedaan kunnen worden. Maar ergens in mij zei een stemmetje dat het geen fijn bericht was.

Milde maternale hyperhomocysteïne
Ja, inderdaad dat dus. De eerste afwijking in mijn bloed is bijna niet uit te spreken en ik meen mij te herinneren ook een genafwijking. Klinkt goed hè? Maar deze abnormaliteit komt bij 6-10% van de bevolking voor en is zeer eenvoudig op te lossen. Het komt er op neer, dat mijn lichaam te weinig foliumzuur al dan niet in combinatie van enkele vitamines opnam. Dus in plaats van 0.5mg moet ik voorlopig 5mg foliumzuur per dag slikken. Dat is tien keer zoveel! Daarnaast zal ik dagelijks 20mg pyrodoxine ofwel vitamine B6 moeten innemen. Dit betekent ook dat ik mijn multivitamines moet laten staan en de huisarts weer om ampullen vitamine D moet vragen. Mijn badkamerkastje begint verdacht veel op een apotheek te lijken.

Verlaagde antitrombine activiteit
Dit is de afwijking waar ik wat minder gelukkig over ben. Wat ik zo snel begrepen heb, heeft het te maken met stolling van het bloed. Het verband is nog niet volledig wetenschappelijk bewezen, maar vrouwen die meerdere miskramen hebben gehad hebben doorgaans een verlaagde antitrombine activiteit. In de academische ziekenhuizen zijn er nu onderzoeken gaande om na te gaan of het geven van antistolling een positief effect zal hebben op de zwangerschap. Er is dus op dit moment nog geen oplossing voor en dat betekent dat elke nieuwe zwangerschap een grote(re) kans heeft om te eindigen in een miskraam. Je kan je voorstellen dat ik dat nieuws liever niet had gehoord.

En nu?
Over een maand gaan ze opnieuw bloed prikken met de hoop dat de eerste meting er wellicht naast zat. Mocht de antitrombine activiteit nog steeds verlaagd zijn zou ik eventueel mogen deelnemen aan de onderzoeken over het verband tussen antistolling en miskramen. Ondertussen moeten we het gewoon blijven proberen en hopen dat er eentje toch blijft plakken. De verhoogde foliumzuur en extra vitamines zouden hier aan kunnen bijdragen. Kortom, we zijn nog geen steek verder en hebben alleen een naampje aan het gedoe gegeven.

Mijn grootste zorgen
Uiteraard vraag ik mij nu wel wat meer af of wij ooit een derde kindje zullen krijgen, maar manlief blijft optimistisch erover dus ik ook dan maar. Mijn grootste zorg is eigenlijk het gevolg van die verlaagde antitrombine activiteit. Betekent dit dat ik een verhoogd risico heb op trombose? En is het erfelijk? Want gaaner mijn dochter dan dezelfde ellende meemaken? Deze vragen krijg ik niet uit mijn hoofd en zal ik zeker in januari gaan stellen. Gelukkig gaat manlief dit keer mee, want ik heb het gevoel dat ik niet altijd alles goed mee krijg van wat ze zegt. Ik heb daarom gisteren gewoon een foto gemaakt van de gegevens op haar computerscherm zodat ik het thuis nog eens rustig kon bekijken.

De weg naar baby nummer drie wordt dus nog steeds vervolgd en heeft wat zijweggetjes erbij gekregen. In januari laat ik het weer weten! Oh ja, het vlekje is verder niet bekeken, want de gynaecoloog vond dat niet nodig meer.

Facebook Comments

«

»

7 COMMENTS
 • Tamara TS

  3 jaar ago

  Ik had van beide nog nooit gehoord. Ik hoop dat jullie wens voor een 3e kindje toch gewoon kan uitkomen. xxx

 • Merel

  3 jaar ago

  Ik hoop echt dat de inname van extra foliumzuur en b6 voldoende zullen zijn. Gun het jullie zo! Veel sterkte met het vervolggesprek in januari.

 • Kirsten

  3 jaar ago

  Hopelijk is een 3de kindje jullie toch nog gegund… & met een beetje geluk zullen de vitaminen voldoende zijn, ik duim!

 • Rory

  3 jaar ago

  Wat goed dat je man de volgende keer meegaat. Altijd fijn. Mijn eigen ervaring is dat ik vragen stel, de antwoorden probeer op te schrijven maar eigenlijk zoveel bezig ben met de volgende vragen en gedachtes dat ik het niet goed onthou. Wat naar Miriam. Ik hoop dat de afspraak in januari meer duidelijkheid biedt. Sterkte.

 • Fleur

  3 jaar ago

  Heftig nieuws weer en om mee te dealen. Ik hoop dat het in 2017 er allemaal beter zal uitzien en het geluk je dit maar meer toelacht

 • Marguerita

  3 jaar ago

  Sterkte Miriam, geen fijn nieuws…

 • Marian

  3 jaar ago

  Sterkte! Hoop echt voor jullie dat er toch nog een kindje mag komen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Go Glam nageltjes. Mogelijk gemaakt door @pinkstudio.amsterdam
 • Twee kleine diva’s helemaal happy met hun nieuwe nageltjes van Go Glam. Iedereen mocht het bewonderen van ze. #goglam @lindenbarbosa #binnenkortmeer #uitgenodigd #mamablogger #reviewvolgt @pinkstudio.amsterdam
 • Dol op die oude filmpjes. Mini Sanne hier 😍
 • Dit soort humor houd ik van 😂
 • Ja hoor, we zijn alweer in de stemming 😂
 • Dit is toch zoveel liefde op een vierkante meter? Mijn meisjes! Ze zijn mijn draakjes en mijn allesjes. Wat ben ik trots op wie ze zijn. En ja, er is nog een lange weg te gaan met ook veel hulp van derden, maar de liefde is er niet minder om. En wat zijn ze ook dol op elkaar! Een zusje erbij maakt het helemaal af.
 • Tja...
 • Vind dit spel nu al leuk #megableu #whatdoyoumeme

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Rogue One, A Star Wars Story

Gastblogger Douwe ging naar de nieuwste Star Wars film om ...

Sluiten