De afgelopen twee weken waren we op vakantie in het geweldige Portugal. Even heerlijk er tussenuit met het gezin en niet teveel nadenken over de dagelijkse zorgen. Het was echt een top vakantie. Alhoewel ik deze wel een beetje mopperend begonnen ben, want wat kunnen wij Nederlanders nog veel leren qua manieren van de Portugezen. Het is super om zwanger in Portugal te zijn.

Zo zijn wij Nederlanders

Met drie kleine kinderen hadden we niet veel behoefte om met de auto de afstand af te leggen, dus de vliegtickets waren al lang geleden geregeld. Een paar dagen voor vertrek was ik nog onwel geworden, dus ik wilde mij niet te druk maken en te zitten waar mogelijk. Voor het geval ik ineens weer duizelig zou worden. In de wachtruimte van de gates voelde ik mij niet zo lekker worden. Niet heel erg, maar gewoon benauwd of zoiets. Daar stond ik dus met mijn dikke en duidelijk zichtbare zwangere buik, op zoek naar een stoel om te zitten. Meerdere mensen keken mij aan en naar mijn toeter om zich vervolgens weer in hun boek of telefoon te begraven. Omdat ik niet wilde omvallen ben ik maar op de grond gaan zitten. Ook dit werd opgemerkt door menigeen, maar het veranderde voor niemand iets. Ik kan je zeggen dat ik echt even chagrijnig was door mijn medemens. Ik zelf had allang mijn plaatsje afgestaan of een kind op schoot genomen om er eentje te creëren.

Zo is het om zwanger in Portugal te zijn

Hemels! Je wordt bijna op handen gedragen! Er zijn overal speciale parkeerplekken voor de ingang van elk gebouw. In de supermarkt is er een eigen kassa voor als je een baby hebt of nog in je draagt. Op het vliegveld word je ook als priority betiteld en mag je gelijk doorlopen. En vooral als je toerist bent is het leuk. Wij waren op bezoek bij een klooster in Lissabon. Om er kaartjes voor te kopen, moest je zeker ruim een half uur in de brandende zon staan. Niet dus als je zwanger bent! Dan mag je de rij gewoon voorbij lopen en voor de voorste in de rij gaan staan. Met je hele gezin! De andere toeristen kijken je dan wat verontwaardigd aan, maar voor de Portugezen is het heel normaal. Er werden mij voortdurend plaatsen aangeboden, ik kon gewoon een hotel binnenlopen om te plassen in plaats van op een openbare wc en er werd altijd begripvol gereageerd. Het was oprecht een verademing ten opzichte van hoe er vaak in ons land met zwangere dames wordt om gegaan.

Veel respect voor zwangeren

Over de medische zorg kan ik niets zeggen, want ik heb dat gelukkig niet nodig gehad in Portugal. Dit artikel gaat daar ook niet over. Laat dan duidelijk zijn. Het is meer bedoeld om te illustreren dat wij ergens verloren zijn hoe we met elkaar om moeten gaan en dat de Portugezen mij verrasten met hun liefde en zorg voor zwangere vrouwen. Met hun temperaturen is er natuurlijk ook wat meer zorg nodig, maar in ons land mogen we ook zeker best weer eens wat respectvoller met elkaar om gaan. En ja, ik sta altijd op voor zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn. Kleine moeite, toch?