Een nieuwe oppas is altijd erg spannend. Vooral als het helemaal de eerste keer is dat je je kleine achterlaat bij een vreemde. Ik heb het zo lang mogelijk geprobeerd op te lossen met het vragen van familieleden om een avondje bij ons thuis te zitten, maar op een gegeven moment leidden zij toch ook een eigen leven en moesten we wel buiten de familie gaan zoeken. Eerst was het de dochter van mijn leidinggevende, die ons uit de brand hielp. Maar ook zij ging studeren en leek minder tijd te hebben. Dus gingen we op zoek naar een oppas aan huis uit de buurt. Gelukkig wonen we in een leuke buurt en waren we snel geslaagd. Dus kon ik mijn riedeltje voor de oppas afsteken, want ook voor haar is een eerste keer bij een nieuw gezin spannend. Van de dochter van mijn leidinggevende had ik daar een paar tips voor gekregen, die ik graag met je deel:

  • Het uurtarief is altijd een gevoelig onderwerp. Maak van tevoren duidelijk wat je zelf een redelijk tarief vindt. Bij het Nibud kan je de gemiddelde vergoedingen vinden. (Persoonlijk vind ik die wel wat mager) Wij zelf betalen altijd extra als de oppasuren overdag zijn.
  • Laat de kinderen altijd de oppas nog zien als ze wakker zijn. Stel dat een kind wakker wordt, is de shock minder groot als papa of mama er niet zijn.
  • Maak een lijstje met belangrijke telefoonnummers.
  • Leg de huissleutel op tafel. Mocht ze in nood het huis moeten verlaten, kan ze in ieder geval weer naar binnen.
  • Laat zien waar de kleren, luiers en beddengoed van de kinderen liggen. Een ongelukje kan altijd gebeuren.
  • Laat zien waar de thermostaat hangt. Ik heb vaak genoeg meegemaakt als oppas, dat het ineens koud in huis was. Wat had ik destijds graag geweten hoe ik het wat warmer had kunnen maken.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere afspraken te maken, maar de bovenstaande vergeet men al snel terwijl die mijn inziens toch ook belangrijk zijn. Mocht je zelf nog essentiële aanvullingen hebben, dan hoor ik deze uiteraard graag!