Twee weken geleden, met Pasen om exact te zijn, kregen we het op onze heupen en besloten we in de ochtend met het gehele gezin naar de bioscoop te gaan. Denkend aan de vorige keer vond ik dit best een uitdaging. Voordeel was wel dat dit keer manlief ook mee zou gaan. Dus samen met de kinderen de films die draaiden in de bioscoop bekeken en uiteindelijk er eentje uitgezocht: Katak, de dappere Beloega. Even een keer een wat minder uitvoerig gepromote blockbuster productie. Wel eentje waar ik ook wel nieuwsgierig naar was.

Het verhaal van Katak, de dappere Beloega

De jonge beloega Katak loopt iets achter in zijn ontwikkeling. Terwijl al zijn leeftijdsgenoten allemaal wit zijn geworden, iets wat op hun leeftijd normaal is, blijft Katak grijs. Hierdoor wordt hij wat gepest door zijn leeftijdsgenoten. Hij wil bewijzen dat hij wel degelijk volwassen is. Daarom vertrekt hij op een spannende reis naar het Grote Noorden om de laatste wens van zijn oma in vervulling te laten gaan. Hij gaat op zoek naar zijn opa die hij nooit gekend heeft. Onderweg in de grote oceaan komt hij gevaar tegen en maakt hij onverwachte vriendschappen. Hij bewijst dat je dapper kunt zijn ongeacht hoe groot je bent.

Hierboven staat het verhaal zoals het in persberichten gedeeld is. Ik denk dat het de film niet geheel goed recht doet, maar soms kan je ook niet teveel vertellen. Het is inderdaad zo dat Katak nog niet helemaal wit was en hij daar moeite mee had. Daarom mocht hij ook nog niet bij de rest van de mannen wonen en bleef hij onder de hoede van zijn moeder. Eerlijk gezegd moedigde moeder het ook niet verder aan om zelfstandig te worden. Als oma dan na het zoveelste verlies besluit om niet meer te willen vechten voor haar leven, besluit Katak om naar zijn verloren opa op zoek te gaan. Die woont een stuk verder en heeft één aartsrivaal: zaagtand. Je kan je al voorstellen dat deze nog vaak terug komt in de film. Net zoals zijn dochter, die weer liever geen dieren dood. Met haar heeft Katak een onverwachte vriendschap. Uiteindelijk vinden ze opa uiteraard en gaan alle Beloega’s van de ijsberg mee terug naar waar Katak vandaan kwam. En ze leefden nog lang en gelukkig ;-).

Katak, de dappere Beloega

Mijn recensie (spoiler alert).

De kleuter vond de film fantastisch. De oudste twee misten de blockbuster actie momenten. Maar heel eerlijk, waren toch ook verrast na een heftige aanval van Zaagtand en uiteindelijk even stil toen hij stierf in de vinnen van zijn dochter. Tja, dat soort dingen komen altijd wel binnen bij kinderen. Uiteraard hebben we ook veel gelachen om de steur Cyrano, die gedurende de film steeds meer snottebellen ging produceren. En laten we ook de dames eend niet vergeten. Zij deden mij denken aan de vrouwelijke versie van de twee oude mannetjes van de Muppet Show. Een hilarische toevoeging aan het verhaal.

Dus is het een leuke film? Voor jonge kinderen zeker! Ze leren dat je uiterlijk niet bepaalt hoe stoer je bent en dat ook kleintjes grote avonturen kunnen beleven. Ze leren ook dat vriendschappen ontstaan in onverwachte hoeken. Dus zeker leuk om met de kleuter naar toe te gaan!

Katak, de dappere Beloega