In mijn jeugd heb ik altijd veel spelletjes gespeeld met mijn broertje en zussen en ouders. Als gezin speelden we bijvoorbeeld graag boeren bridge. Ook monopoly of risk werd vaak tevoorschijn gehaald, alhoewel die laatste steevast tot ruzie leidde en daardoor nu verbannen is uit het ouderlijk huis. Met mijn broertje had ik een eigen spel dat we eindeloos konden spelen. Niet alleen een echt potje, maar soms ook gewoon met de figuurtjes. Stratego was echt ons ding! Maar waar komt dit spelletje eigenlijk vandaan? Ik zocht het op!

De oorsprong van Stratego

Het spel Stratego is gewoon al van het begin van de 20e eeuw. Het begon in Frankrijk rond 1900, met een spel genaamd L’Attaque. Mademoiselle Hermance Edan (jawel, een vrouw!) diende in 1908 het spel in bij het Franse patentbureau. L’Attaque was geïnspireerd door de militaire hiërarchie en de strategieën van het leger, een reflectie van de fascinatie van de samenleving met oorlogsvoering en tactiek in die tijd.

Het spel werd ontworpen voor twee spelers, waarbij elk de controle had over een leger van stukken met verschillende rangen, variërend van de vlag tot aan de spion. Eigenlijk gewoon identiek aan het huidige Stratego. Het doel was eenvoudig maar uitdagend: de vlag van de tegenstander veroveren terwijl je je eigen vlag verdedigt. De unieke twist was dat de identiteit van de stukken verborgen was voor de tegenstander, waardoor een extra laag van mysterie en strategie werd toegevoegd. Ook toen leerde je over de rangen in het leger. Iets dat mij altijd nog bijgebleven is van het spel uit mijn jeugd.

In de jaren die volgden, veranderde het spel L’Attaque frequent van naam en pas in Nederland kreeg het spel zijn definitieve vorm kreeg onder de naam Stratego. In de jaren 1940 verwierf de Nederlandse uitgever Jumbo de rechten op het spel en moderniseerde het concept door het ontwerp te standaardiseren en de regels te verfijnen. De naam “Stratego” werd gekozen, afgeleid van het Griekse woord “strategos”, wat generaal betekent, een knipoog naar de diepe strategische elementen van het spel. Stratego werd officieel gelanceerd in 1946 en verwierf snel populariteit, niet alleen in Europa maar ook internationaal. Het spel werd een symbool van de Koude Oorlog-periode.

Nog steeds een hit

Als je bedenkt dat het spel in 1946 gelanceerd is, weet je dat het 78 jaar oud is! Nou ja, eigenlijk nog ouder als je L’Attaque meetelt. En toch is nog altijd een leuk spel om te spelen. Ik heb mijn broertje verblijd met een nieuw exemplaar en hij speelt het nu met zijn zoon. Zo mooi dat die nu dezelfde soort dierbare herinnering zal vormen. Alhoewel ik betwijfel dat mijn broertje ook nog met de poppetjes speelt zoals wij vroeger deden. Maar hij weet mij vaker te verrassen. Wel liet hij weten dat het erg leuk is om samen met zijn zoon te doen.. En dat geloof ik wel

In het digitale tijdperk waarin we steeds meer lijken te leven probeer ik bordspelletjes steeds meer aan te moedigen. Ik denk dat wij, de grote mensen, allemaal wel bijzondere herinneringen hebben aan Stratego. Hoe bijzonder is het dan om deze te herbeleven met elkaar of met je kinderen? Laten we met elkaar proberen Stratego opnieuw een hit te maken onder de jongere generaties.

stratego

Winactie

Om een beetje te helpen met de promotie van Stratego ga ik iemand blij maken met dit spel. Wil je kans maken? Laat dan een reactie achter. De winnaar ontvangt een mailtje.

Deze winacties staan nog open op MeerVanMir:
https://meervanmir.eu/stratego-spel-jumbo/
https://meervanmir.eu/helpen-bij-huiswerk-rekenen-taal-basisschool/
https://meervanmir.eu/boek-het-menselijk-lichaam/