De vraag in mijn e-mail was of mijn kinderen goed fruit eten, want anders was DE oplossing voorhanden. Nu is het bij ons thuis geen enkel probleem en gaan er werkelijk kilo’s bessen, frambozen, appels en weet ik niet wat nog meer door heen. De kinderen zijn groot fan van fruit en eten het dagelijks op school en thuis als toetje. En toch was ik geïntrigeerd door de e-mail. Er werd namelijk gesproken over de delicatesse wat gedroogd fruit zou zijn. Of ik het zelf eens wilde proberen? Jazeker! Dus ontving ik een doos vol met poedertjes en potten met stukjes fruit er in van Droogfruit.nl. Het testen kon beginnen en de kinderen stonden er al om te popelen.

Hoe wordt gedroogd fruit gemaakt?

Het begint allemaal met het selecteren van vers fruit – de kwaliteit van het fruit is direct gerelateerd aan de kwaliteit van het eindproduct. Het fruit wordt gewassen, geschild (indien nodig), en in gelijke stukken gesneden om een consistente droogtijd te verzekeren. Dan wordt het snel ingevroren om de essentiële eigenschappen te behouden. Door middel van vacuüm wordt gedroogd, waarbij het watergehalte aanzienlijk wordt verlaagd. Dit vermindert de mogelijkheid voor bacteriën, schimmels of gisten om het fruit te bederven, waardoor het maandenlang houdbaar blijft zonder het gebruik van conserveringsmiddelen.

Waarom is het zo populair?

Maar waarom is gedroogd fruit zo’n geliefde snack? Om te beginnen, het droogproces concentreert de natuurlijke suikers in het fruit, waardoor elke hap een intense zoetheid en smaakexplosie wordt. Mijn kinderen vinden het stiekem gewoon snoepjes. Daarnaast is gedroogd fruit een krachtige bron van voedingsstoffen. Hoewel het watergehalte wordt gereduceerd, blijven de meeste vitamines en mineralen behouden. Gedroogd fruit is rijk aan vezels, vitamine C en K, kalium, en antioxidanten.

gedroogd fruit

Wat vonden mijn kids ervan?

Het poeder gebeuren hadden ze door water heen gedaan. Ik kan je zeggen dat dat geen succes was. Bleek ook achteraf pas dat het meer bedoeld is voor yoghurt en smoothies en zo, dus geen wonder dat ze het niets vonden. Het gedroogde fruit in stukjes vonden ze ge-wel-dig! Het liefst hadden ze gelijk de hele pot leeggegeten. Ik heb het uiteraard zelf ook nog even geprobeerd en het was een vreemde gewaarwording. Je herkent de smaak, maar niet de structuur. Het lijkt alsof het soort van wegsmelt in je mond en proeft heel zoet en zuur tegelijkertijd. Althans, dat was zo met de aardbeien. Het deed mij een beetje denken alsof je een snoepje in je mond had. Geen wonder dat de kinderen het zo lekker vinden. Dat maakt het een uitstekend alternatief voor echte snoepwerk.

gedroogd fruit

Ja of nee?

Op dit moment zie ik vooral alleen maar voordelen van gedroogd fruit. De kinderen vinden het lekker, het is gezond en het gaat ook lekker lang mee qua houdbaarheid. Als ik dan toch een nadeel moet bedenken, dan is het wel dat het te makkelijk is. Kinderen moeten ook gewoon leren fruit op een normale manier te eten, lijkt mij. Ik zie gedroogd fruit dan ook zelf meer als een aanvulling er op dan een vervanging ervan. Maar als aanvulling vind ik het echt een top voedselproduct en ben blij dat de kinderen het zo lekker vinden, dat het geprefereerd wordt boven snoepjes. Wat kan je nog meer als ouder willen?

Wij hebben overigens onze producten van Droogfruit.nl. Goede service en top kwaliteit. Leuk om zelf eens te proberen?

gedroogd fruit