Nog een kleine week en dan is het alweer zo ver. De dag dat alle moeders in het zonnetje gezet worden. Bizar overigens dat dat maar één keer per jaar gebeurd, want mijn inziens zou het minimaal vier dagen van de week moeten geschieden. Maar ach, het is nou eenmaal een enkele jaarlijkse gebeurtenis geworden en wij mama’s moeten dat maar accepteren. Waar komt Moederdag eigenlijk vandaan? Ik zocht het, eigenlijk chatGPT, voor je uit.

De geschiedenis

Moederdag heeft zijn wortels in verschillende historische en culturele tradities, variërend van oude rituelen tot modernere vieringen. Hier zijn enkele belangrijke ontwikkelingen:

  1. Oude Griekenland: De oorsprong van Moederdag kan deels worden teruggevoerd naar het oude Griekenland, waar een jaarlijks feest ter ere van Rhea, de moeder van de goden, werd gehouden.
  2. Christendom: In het Verenigd Koninkrijk transformeerde een viering bekend als “Mothering Sunday” in de 16e eeuw. Oorspronkelijk een dag waarop mensen terugkeerden naar hun ‘moederkerk’ (de hoofdkerk of kathedraal van een regio), evolueerde het tot een dag waarop kinderen hun moeders eerden en geschenken brachten.
  3. Moderne moederdag in de VS: De moderne versie van Moederdag, zoals we die nu kennen, werd gecreëerd door Anna Jarvis in de Verenigde Staten in het begin van de 20e eeuw. Jarvis wilde een dag waarop mensen hun waardering voor hun moeders konden uiten. Haar campagne leidde ertoe dat Moederdag in 1914 officieel erkend werd als nationale feestdag in de VS.

Anna Jarvis wilde met Moederdag de persoonlijke waardering voor moeders benadrukken. Ironisch genoeg werd ze later een van de grootste critici van de commercialisering van de dag.

Cadeau inspiratie

Natuurlijk kennen we allemaal de eindeloze gedichtjes en knutselwerkjes die vanuit het kinderdagverblijf en school worden gemaakt. Mijn moeder zei dat ze jarenlang achter elkaar hetzelfde rijmpje opgedreund kreeg met eenzelfde soort tekening erbij. Gelukkig zijn de juffen tegenwoordig wat origineler geworden. Een tissuedoos met de foto van onze jongste is bijvoorbeeld viraal gegaan op TikTok als cadeau idee voor Vaderdag.

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7110974802223041797

Na de kleuterklas moeten de kinderen zelf wat gaan bedenken om aan hun moeder te geven. Althans, bij ons op school is dat zo. En wat geef je dan aan een mama, die nogal kieskeurig is en graag haar eigen geschenken uitzoekt? Dat is best lastig. Gezien de enorme verbouwing en de energie die het de papa kost, kan je van hem ook niet veel inspiratie of hulp verwachten. Dus is deze mama zelf wat gaan bedenken. Nou ja, ik werd soort van getipt door Kaya Sieraden over hun nieuwe vingerafdruk sieraad.  Dat intrigeerde mij wel!

Twee bijzondere vingerafdrukken

Op de website van Kaya Sieraden zag ik een behoorlijke collectie waarop je een vingerafdruk kon laten vereeuwigen. Het enige waar ik een beetje tegenaan liep is dat ik vier kinderen heb en er vaak twee afdrukken vastgelegd konden worden. Om nou mijn halve gezin er niet in mee te nemen vond ik nogal overdreven. Toen bedacht ik mij dat ik ook nog mijn lieve moeder heb. Hoe bijzonder zou het zijn om haar vingerafdruk voor altijd bij mij te hebben? En als tweede wilde ik dan graag mijn vader erbij. Dus op een zonnige zondagmiddag zijn we druk aan de slag gegaan voor mij moederdag armband.

Mijn moeder heeft het drie keer opnieuw moeten doen, omdat haar vingerafdruk niet goed pakte. Ze moet eind dit jaar een nieuw paspoort, dus ik ben benieuwd of het dan wel goed gaat. Uiteindelijk hadden we gelukkig een acceptabele print kunnen maken en deze opgestuurd naar Kaya. Samen met die van mijn vader is er een hartje van gemaakt en aan een zilveren armband bevestigd. Het maakt een heel mooi uniek en speciaal sieraad. De vingers van mijn lieve papa en mama voor altijd vastgelegd. Hoe onwijs bijzonder is dat!

@meervanmir.eu

#gekregen ❤️ van @kayasieraden mocht ik een #gepersonaliseerde #armband met vingerafdrukken laten maken ❤️ ik koos ervoor om die van mijn ouders te vereeuwigen ❤️ ik ben erg blij met het resultaat ❤️ Leuk idee voor #moederdag ?

♬ My Love Mine All Mine – Mitski
armband met vingerafdruk