Verhalen van een werkende moeder
TOP
Zwangerschap

“De OGTT, oftewel de suikertest tijdens de zwangerschap”

Een zwangerschap gaat niet altijd over rozen. Ik heb al eens eerder laten weten, dat mijn oudste met 35 weken geboren was, maar eigenlijk waren de maanden daarvoor ook niet altijd even fijn. Zo verloor ik ineens bloed toen ik bijna 30 weken zwanger was. Uiteraard was ik volledig in paniek en mochten we gelijk voor controle naar het ziekenhuis. Gelukkig kon de arts mij al snel geruststellen met de mededeling, dat de bloeding niet vanuit de baarmoeder kwam. Zekerheidshalve moest ik wel nog een nachtje blijven.

Een dik buikje

De dag erna kreeg ik nogmaals een echo ter controle en de dienstdoende gynaecoloog liet mij weten, dat de baby een beetje een dik buikje had. Ik weet nog dat ik dacht “so what”, want de genen van de familie van manlief zorgt nou eenmaal voor grote kinderen. Manlief zelf is ook boven de 1.90m en hij zat twee weken na zijn geboorte al in maat 62. Wist ik veel, dat het een teken was van zwangerschapssuiker. Ik dacht, dat alleen suikerpatiënten daar last van konden hebben. Nou, niet dus. Ik kreeg een prachtige doorverwijzing voor de prikpolie van het ziekenhuis met de mededeling mij nuchter te melden. Ik vond het wat apart om nuchter te moeten zijn voor een bloedafname, maar ik deed maar braaf wat er verwacht werd.

De suikertest tijdens de zwangerschap

Op mijn briefje stond, dat ik een OGTT zou krijgen. Nu weet ik dat dat staat voor een orale glucose tolerantie test. Dit betekent eigenlijk, dat na de eerste bloedafname, ik een mierzoet drankje volledig (ongeveer evenveel als een blikje fris) moest opdrinken, om daarna twee uur lang te wachten om weer bloed af te staan. Er zou dan uit mijn bloed opgemaakt kunnen worden hoe mijn lichaam om ging met de verwerking van suikers. Bij mijn oudste heb ik slechts één keer deze test moeten doen, maar bij mijn tweede dochter gewoon drie keer. De eerste keer moest toen namelijk over, omdat ik alles eruit gegooid had. Daardoor was het onduidelijk hoeveel er nog van het drankje in mijn maag zat en moest het over op een andere dag. De tweede sessie bleef alles er gelukkig in. Omdat ik toen negatief testte en de kleine toch flink groeide moest ik een aantal weken verder in de zwangerschap die ellendige OGTT herhalen. Wat was ik daar blij om…not! Uiteindelijk bleek ik bij mijn oudste een lichte vorm van zwangerschapssuiker te hebben en bij mijn tweede niet.

Een onduidelijk smaakje

Mijn zusje is nu zwanger van haar eerste kindje en omdat ik zwangerschapssuiker had en haar baby ook hard groeit, moest zij gisteren ook een OGTT ondergaan. Zij vond het drankje smaken naar extreem zoete hoestsiroop. Ik vond het net 7up van een C-merk waar extra suikers aan toegevoegd waren. Mocht je ook een OGTT gehad hebben, waar deed het jou aan denken?

Facebook Comments

«

»

5 COMMENTS
 • Carola

  4 jaar ago

  Ik heb mijn gynaecoloog destijds over kunnen halen om ipv de ogtt een glucose dagcurve bij mezelf te prikken (door mn werk had ik daar de middelen voor). Toen die goed bleek hoefde ik de ogtt niet meer te doen gelukkig! Vanwege een maagverkleining is de kans op dumping (met bijbehorende erge buikpijn) nl vrij groot, en daar had ik niet zo’n zin in…

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Die ga ik onthouden voor nummer 3!!!

 • Liess

  4 jaar ago

  Ik vond m ook smaken naar soort van met water aangelengde hoestdrank!

 • Nienke

  4 jaar ago

  Brr, ik mag toevallig komende maandag weer…

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Succes!!!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • Zo dol op dit meisje 😍
 • Vond ik deze ineens tussen mijn foto’s 😂 #selfie
 • Me and minime
 • Even geen schoolwerk, want het is weekend. Maandag gaan we er weer fris tegenaan. We blijven positief! #Corona #thuisonderwijs #quarantine #scholendicht #mamaisjuf
 • Mijn heerlijke bollie 😍
 • Even tussendoor wat uitwaaien
 • Zou dit een voorbode voor de rest van het onderwijs zijn? #corona #thuisonderwijs #scholendicht
 • Was een heerlijke middag met @mamasliefste en @lisetteschrijft bij @dekoperenkat in #Delft.

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Ik ben borstvoeding moe

Ja, jullie lezen het goed. Ik ben er zo klaar ...

Sluiten