Verhalen van een werkende moeder
TOP
Zwangerschap

“De OGTT, oftewel de suikertest tijdens de zwangerschap”

Een zwangerschap gaat niet altijd over rozen. Ik heb al eens eerder laten weten, dat mijn oudste met 35 weken geboren was, maar eigenlijk waren de maanden daarvoor ook niet altijd even fijn. Zo verloor ik ineens bloed toen ik bijna 30 weken zwanger was. Uiteraard was ik volledig in paniek en mochten we gelijk voor controle naar het ziekenhuis. Gelukkig kon de arts mij al snel geruststellen met de mededeling, dat de bloeding niet vanuit de baarmoeder kwam. Zekerheidshalve moest ik wel nog een nachtje blijven.

Een dik buikje

De dag erna kreeg ik nogmaals een echo ter controle en de dienstdoende gynaecoloog liet mij weten, dat de baby een beetje een dik buikje had. Ik weet nog dat ik dacht “so what”, want de genen van de familie van manlief zorgt nou eenmaal voor grote kinderen. Manlief zelf is ook boven de 1.90m en hij zat twee weken na zijn geboorte al in maat 62. Wist ik veel, dat het een teken was van zwangerschapssuiker. Ik dacht, dat alleen suikerpatiënten daar last van konden hebben. Nou, niet dus. Ik kreeg een prachtige doorverwijzing voor de prikpolie van het ziekenhuis met de mededeling mij nuchter te melden. Ik vond het wat apart om nuchter te moeten zijn voor een bloedafname, maar ik deed maar braaf wat er verwacht werd.

De suikertest tijdens de zwangerschap

Op mijn briefje stond, dat ik een OGTT zou krijgen. Nu weet ik dat dat staat voor een orale glucose tolerantie test. Dit betekent eigenlijk, dat na de eerste bloedafname, ik een mierzoet drankje volledig (ongeveer evenveel als een blikje fris) moest opdrinken, om daarna twee uur lang te wachten om weer bloed af te staan. Er zou dan uit mijn bloed opgemaakt kunnen worden hoe mijn lichaam om ging met de verwerking van suikers. Bij mijn oudste heb ik slechts één keer deze test moeten doen, maar bij mijn tweede dochter gewoon drie keer. De eerste keer moest toen namelijk over, omdat ik alles eruit gegooid had. Daardoor was het onduidelijk hoeveel er nog van het drankje in mijn maag zat en moest het over op een andere dag. De tweede sessie bleef alles er gelukkig in. Omdat ik toen negatief testte en de kleine toch flink groeide moest ik een aantal weken verder in de zwangerschap die ellendige OGTT herhalen. Wat was ik daar blij om…not! Uiteindelijk bleek ik bij mijn oudste een lichte vorm van zwangerschapssuiker te hebben en bij mijn tweede niet.

Een onduidelijk smaakje

Mijn zusje is nu zwanger van haar eerste kindje en omdat ik zwangerschapssuiker had en haar baby ook hard groeit, moest zij gisteren ook een OGTT ondergaan. Zij vond het drankje smaken naar extreem zoete hoestsiroop. Ik vond het net 7up van een C-merk waar extra suikers aan toegevoegd waren. Mocht je ook een OGTT gehad hebben, waar deed het jou aan denken?

Facebook Comments

«

»

5 COMMENTS
 • Carola

  4 jaar ago

  Ik heb mijn gynaecoloog destijds over kunnen halen om ipv de ogtt een glucose dagcurve bij mezelf te prikken (door mn werk had ik daar de middelen voor). Toen die goed bleek hoefde ik de ogtt niet meer te doen gelukkig! Vanwege een maagverkleining is de kans op dumping (met bijbehorende erge buikpijn) nl vrij groot, en daar had ik niet zo’n zin in…

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Die ga ik onthouden voor nummer 3!!!

 • Liess

  4 jaar ago

  Ik vond m ook smaken naar soort van met water aangelengde hoestdrank!

 • Nienke

  4 jaar ago

  Brr, ik mag toevallig komende maandag weer…

  • Miriam

   4 jaar ago

   AUTHOR

   Succes!!!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
 • @milou_ligtenberg en haar kids gingen een dagje naar #legoworld in de #jaarbeursutrecht. Dit is haar verslag:
Wat een lekker vakantie dagje hebben we gehad. Vanochtend vroeg vertrokken richting de jaarbeurs in Utrecht om daar een dagje te vertoeven bij Legoworld. De kinderen (4 en 7) waren na ons bezoek vorig jaar, al helemaal enthousiast dat we weer gingen. De grote hallen, waar de mooiste beelden, voertuigen en overige creaties uitgestald waren, en de vele hoeken en tafels waar je vrij uit kan bouwen. Voor de kinderen super tof dat ze hun creativiteit al spelend ontwikkelen. Er is een boot gebouwd, enkele huizen en kastelen hebben ze gemaakt, en zelfs Olaf van Elsa werd in elkaar gelego’d. Buiten de vele Lego plekken, zijn er ook andere activiteiten, die te maken hebben met bepaalde Lego thema’s. Zoals bij de Lego city hoek waar je brandjes kan blussen. Bij Lego Disney kon je je verkleden als Elsa, staafjes vangen bij Olaf. In de Duplo hoek staat een theater waar er een aantal keer in een uur een minidisco voorbij komt, kun je je laten schminken en staat er een springkussen. We hebben onze ogen uitgekeken en hebben er heel wat uurtjes rond gelopen. Voor ons was het een topdag! Volgend jaar zijn wij vast weer van de partij!

Tot en met deze woensdag kan je zelf nog dit leuke event bezoeken!
 • Een impressie van het @indewolkenfestival van @oudersvannu
 • Even de kussens testen in @ikeanederland 😂
 • #28weekspregnant #cantwaittomeetyou
 • Weeeeeeeeeekend!
 • Als je ontdekt dat de kubus van @vtechspeelgoed wel heel erg leuk is!
 • Vandaag ook weer een weekje verder, dus een pens foto mocht wel weer. Derde trimester baby!!! #27weekspregnant
 • Twee jaar geleden vandaag werd dit meisje geboren. Het zijn twee zeer emotionele jaren geweest, waar gelukkig de liefde altijd bovenaan heeft gestaan. De toekomst is nog altijd onzeker, maar gelukkig zien we vooral een heel blij meisje. Uiteindelijk is dat het belangrijkste. Zij komt er wel op haar manier. Lief klein meisje van me, mama is zo ontzettend trots op jou! Nog vele liefdevolle jaren toegewenst! Ik houd van je!!!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Ik ben borstvoeding moe

Ja, jullie lezen het goed. Ik ben er zo klaar ...

Sluiten