“Mama, mijn bikini gaat niet over mijn hoofd heen” hoor ik van boven naar beneden geroepen worden. Hoe kan dat? Het is net nieuw en ze past het nu al niet meer? En dan besef je dat kinderen behoorlijk groeien in de basisschool jaren. En ja, wat vorige zomer als gegeten en misschien zelfs een tikkie te groot was, is nu aan de kleine kant. Of zoals in het geval van mijn dochter, meer een postzegel formaatje geworden. Dolblij was ze dus toen ik haar kon zeggen dat we een nieuwe bikini of badpak zouden gaan kopen voor haar. Want de oude van haar zus waren natuurlijk totaal niet modieus meer. Aldus dochterlief. Toen ik haar foto’s van mijn eerste badpak liet zien, nam ze haar woorden terug. Dát was pas niet modieus en totaal anders dan de huidige meisjes zwemkleding! Ik voelde me gelijk oud, dus ben gedoken in nog oudere stijlen om mij enigszins weer hip toe voelen. Dus zwempak en duik je mee?

Antieke zwemkleding

Als er één kledingstuk is dat door de eeuwen heen meer gedaantewisselingen heeft ondergaan dan de gemiddelde popster, dan is het wel het badpak meisje. Wat begon als een keurig zeepak in de 18e eeuw waarbij weinig huid zichtbaar was, heeft zich ontwikkeld tot de soms piepkleine pronkstukken die vandaag de dag de stranden en zwembaden sieren. Eerlijk is eerlijk, soms wou ik dat sommige vrouwen zich weer inde 18e eeuw begaven, want af en toe lijken de voorgevel dames eruit te springen. En ja, als ik dan er naast lig met mijn tiener argumenten, dan is dat best een groot contrast. Bovendien hoef ik gewoon niet elke chirurgische ingreep zo up close te bewonderen. Dus zet ze maar wat eeuwen terug! Want in de 18e en begin 19e eeuw was zwemmen in zee iets wat je deed met zoveel mogelijk kleding aan. Het idee was eenvoudig: zoveel mogelijk bedekken om zedigheid te bewaren. De dames droegen lange jurken en de heren waren volledig gekleed, van top tot teen.

Fun!

De echte omslag kwam in de late 19e eeuw, toen het idee ontstond dat zwemmen niet alleen gezond was, maar ook plezierig kon zijn. Dit was ook de tijd dat badpakken iets minder op persoonlijke tenten begonnen te lijken. Voor de dames betekende dit een badpak dat alles bedekte van enkel tot elleboog, maar wel getailleerd was om een glimp van een silhouet te laten zien. De heren hadden het iets makkelijker en mochten hun armen en benen tonen, wat destijds als behoorlijk gewaagd werd beschouwd.

De 20e eeuw bracht de grootste veranderingen. In de jaren ’20 en ’30 werd zwemmen enorm populair, en de badmode werd steeds praktischer en onthullender. Het was de tijd van de badpakken met uitgesneden stukken, die meer huid lieten zien dan ooit tevoren. Deze trend zette door, en in de jaren ’60 introduceerde designer Louis Réard de bikini, vernoemd naar het Bikini-atol, waar atoombomtesten werden uitgevoerd. Een explosieve naam voor een explosief ontwerp, zou je kunnen zeggen. Dat wist je vast niet!

Social media en badpakken

In het Instagram-tijdperk, waarin elk moment een fotomoment is, zijn badpakken en bikini’s niet alleen bedoeld voor het water, maar ook om te pronken op sociale media. Met hashtags als #beachbodyready en #swimwearfashion wordt de wereld getoond hoe fantastische de gemiddelde jong volwassene er uit zien in de nieuwe badkleding.

Of je nu kiest voor een stijlvolle one-piece of een gewaagde bikini, onthoud dat elk badpak een stukje geschiedenis met zich meedraagt. Wie weet is jouw stukje stof tussen de billen over een tiental jaren ook een verschijnsel uit dit tijdperk.

Pssst. Met de  code meervanmir10 (geldig tot en met 31-10-2024) kan je met korting bij Protest bestellen.

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime