Zelfliefde is voor veel mensen een belangrijk thema in het leven. En het kan best een hobbelige weg zijn om van jezelf te gaan houden. Toch is het mooi om dit na te streven. Als je namelijk tevreden bent over jezelf en je leven, voel je je fijner. We delen tips om dit na te streven.

Volg jouw pad

Ten eerste is het belangrijk om jouw pad te kiezen in het leven. Vanuit de maatschappij en onze omgeving krijgen we veel opgelegd. Zo heerst er een bepaald beeld over het ideale carrièrepad of over de perfecte relatie. Maar als jij je daar niet in kunt vinden, hoef je je daar helemaal niet aan te houden. Het is jouw leven! Houd dat in gedachten bij iedere keuze die je maakt in het leven. Wil je bijvoorbeeld een verre reis maken? Of een bepaalde studie volgen? Jij bepaalt. Het zit hem ook in keuzes die je maakt over bijvoorbeeld je uiterlijk. Ben je niet tevreden met je gebit? Met een onzichtbare beugel kun je je tanden recht laten zetten. Welke keuze je ook moet maken in je leven, het is mooi om jouw gevoel hierin te volgen. Dit kun je oefenen en na verloop van tijd word je er echt beter in. En maken de meningen van anderen je minder uit!

Omarm je looks

Je uiterlijk telt mee in het stukje zelfliefde. Zorg daarom dat je tevreden bent over je looks. Iedereen vindt dat hij of zij bepaalde minpunten heeft. Maar gelukkig kun je hier vaak iets aan doen. Laat je tanden rechtzettenom weer vrijuit te durven lachen. Pas je kapsel aan als je hier niet blij mee bent. Of laat je nagels doen als je hier niet tevreden over bent. We noemen maar wat voorbeelden! Verder is het een kwestie van jezelf omarmen zoals je bent. Ieder mens is mooi! Daar moet je natuurlijk wel zelf in geloven. Wat je op weg helpt, is de realisatie dat je over je eigen uiterlijk veel kritischer bent dan dat een ander is over jouw uiterlijk.

Gezond leven

Leef lekker gezond! Dit maakt namelijk dat je beter in je vel zit. Je hoeft heus niet iedere dag op een salade te leven, maar je kunt er wel voor zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daar maak je je lichaam en je geest blij mee! Gezond leven betekent ook dat je vaak de buitenlucht op zoekt. Ga naar buiten voor een wandeling, een fietstocht of om gewoon lekker op een bankje te zitten. Het daglicht doet je goed. Om te voorkomen dat je veel in je hoofd zit, is het verstandig om voldoende te bewegen. Doe dit in ieder geval een half uur per dag. Laat bijvoorbeeld de auto staan en fiets naar je werk, als dat haalbaar is. Of ga meteen na je werk door naar de sportschool, om even te knallen! Je kunt dit op jouw manier invullen. En geloof ons maar, daarna heb je een heerlijke boost en voel je je super! Daar doe je het natuurlijk voor.

Kennis opdoen

Het is mooi om kennis op te doen over onderwerpen die jij belangrijk vindt in het leven. Dit draagt ook weer bij aan een tevreden gevoel! Lees inspirerende boeken of kijk films die je iets bijbrengen. Knoop gesprekken aan met mensen die je iets kunnen leren. Daar word je zelf een beter mens van. Maar je moet er wel tijd voor vrijmaken!

Accepteer jezelf

Hoewel je zeker kunt werken aan bijvoorbeeld de bovenstaande punten, is het tot slot belangrijk dat je jezelf accepteert zoals je bent. Je mag er zijn! Wees niet (altijd) zo streng voor jezelf. Voor anderen ben je toch ook lief? Dit mag je dus ook voor jezelf zijn. Ook dit kan om behoorlijk wat training vragen, maar je wordt er steeds een beetje beter in. En dat pakt goed uit!

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime