Onze oudste zit in groep 7 en dat betekent dat we stilletjes aan al naar middelbare scholen aan het kijken zijn. Samen met dochterlief hebben we inmiddels al 4 scholen bezocht. Ik ben er bij 3 geweest met haar. En jeetje, wat brengt dat een herinneringen naar boven. Ik heb ontzettend genoten van mijn schooltijd en wou soms dat ik het nog meer bewust had meegemaakt. Alleen de proefwerken en enorme hoeveelheden huiswerk mis ik niet. Als ik dan hoor dat deels op school gemaakt wordt tegenwoordig, word ik stiekem wel eens blij. Het is nu al af en toe een dingetje om haar aan haar huiswerk te krijgen en dat is slechts 1 keer per week met 1 toets in de 2 weken! Dat belooft wat voor de middelbare;-)

Rekenen en lezen is belangrijk

Afgelopen week hadden we uiteraard de eerste rapport gesprekken gehad van de meisjes. Toen hoorden we ook weer dat het niveau van begrijpend lezen én rekenen eigenlijk het gros van het voorlopig schooladvies zullen vormen. We hadden dit al eerder vernomen, dus zelf ook een beetje daar de focus op gelegd. Maar jeetje, ik heb echt het gevoel dat het niveau wat ze tegenwoordig verlangen van een tienjarige vele malen hoger is dan in mijn jeugd. Mijn moeder beaamt het ook wel wat betreft het begrijpend lezen. En manlief en ik hebben dan nog het “geluk” dat we enigszins onthouden hebben wat ons destijds geleerd is. Mijn grootste euvel, als ik iets uitleggen wil, is dat ik de nieuwe methodes niet altijd even goed begrijp. Zo heb ik laatst percentages aan mijn oudste uitgelegd nadat ze vertelde hoe de juf het had uitgelegd. Bleek dat mijn methode wel begrijpelijk voor haar was en ze daarmee ook uiteindelijk de juf begreep. Dan gaat er toch ergens wat fout, denk ik?

Helpen bij huiswerk - de leerstof van taal en wiskunde uit de basisschool eenvoudig uitgelegd.

Een beetje hulp

De noodzaak van kunnen rekenen en begrijpend lezen snap ik wel en ook waarom deze zo belangrijk zijn. Het geeft het analytisch vermogen van een kind aan, hetgeen ook uiteindelijk bepalend is voor het maximaal haalbare niveau. Als ouder wil je natuurlijk ook het maximale uit je kind halen, maar dan is het wel van belang dat je alle oude leerstof (weer) beheerst. En als ik zie hoe menig volwassene tegenwoordig de Nederlandse taal beheerst of rekensommen maakt, is een vorm van een naslagwerk misschien wel een goed idee. Dus Uitgeverij Deltas heeft hiervoor een leuk boek gemaakt: Helpen bij huiswerk – de leerstof van taal en wiskunde uit de basisschool eenvoudig uitgelegd.

Deze handige huiswerkgids van Deltas biedt hulp wanneer je je kind wil helpen bij zijn of haar huistaken. Hij bundelt alle leerstof van taal en wiskunde die kinderen uit de basisschool onder de knie moeten krijgen. Zo blijf je als ouder (of grootouder) op de hoogte van de leerstof die op school aan bod komt en kun je opzoeken hoe je bepaalde oefeningen het best oplost. Weet jij nog hoe je breuken met elkaar kunt vermenigvuldigen, de oppervlakte van een driehoek berekent of het voltooid deelwoord vormt? In dit boek vind je een overzichtelijke uitleg en duidelijke voorbeelden over alle taal- en wiskunde-onderwerpen!

Helpen bij huiswerk - de leerstof van taal en wiskunde uit de basisschool eenvoudig uitgelegd.

Helpen bij huiswerk

Het boek is geschreven door een Vlaamse met 25 jaar leservaring op de basisschool. Dus niet een of andere hoogleraar die denkt verstand te hebben van ouders met jonge kinderen. Als je de reacties ook leest is het voor ouders vooral fijn om de lesstof weer eens op te frissen door dit naslagwerk. Het is ook zo geschreven dat kinderen het eventueel gewoon ook zelf kunnen lezen. Kortom, “Helpen bij huiswerk – de leerstof van taal en wiskunde uit de basisschool eenvoudig uitgelegd” is een zeer fijn boekje om in huis te hebben. En handig voor de cito’s in juni om wellicht nog wat bij te spijkeren?

Winactie

Van dit boek heb ik enkele exemplaren om weg te geven. Wil je kans maken? Laat een reactie achter. De winnaars ontvangen van mij een bericht.

Deze winacties staan nog open op MeerVanMir:
https://meervanmir.eu/stratego-spel-jumbo/
https://meervanmir.eu/helpen-bij-huiswerk-rekenen-taal-basisschool/
https://meervanmir.eu/boek-het-menselijk-lichaam/