We zijn weer begonnen met de zindelijkheidstraining van de oudste.  De hoe en waarom vertel ik een andere keer nog en uiteraard ook of het succesvol is geweest. Op dit moment weet ik dat namelijk nog niet. Toen ik gisteren de dame op het potje zette realiseerde ik me wel ineens, dat we nog nooit echt hadden nagedacht over de benaming van haar geslachtsdeel. Hoe noem je dat onderdeel van je kind? Al die volwassen benamingen passen er eigenlijk gewoon niet bij. Tenminste, als je het met je kind er zelf over hebt. Als ik met de huisarts erover zou praten zou ik uiteraard gewoon vagina zeggen. Toevallig kwam dit onderwerp gisteren ter sprake bij mijn vriendinnetjes. Voor de mama’s met een jongetje was het geen enkel probleem. Iedereen was er snel over uit dat het dan een piemeltje of een plasser is. Niemand die van die benamingen raar zou opkijken. Voor een meisje blijkt het toch wat lastiger te zijn iets te verzinnen.

Spleetje is oubollig

Mijn moeder noemde het bij ons vroeger een spleetje. Zo heb ik het volgens mij zelf ook tot het einde van de basisschool genoemd. Vervolgens heb ik alle woorden ervoor gewoon jaren vermijd tot ik vagina niet oubollig meer vond klinken. En nu moet ik weer wat verzinnen! Omdat ik geen idee heb hoe het tegenwoordig in de volksmond genoemd wordt ben ik het eens na gaan vragen. Benamingen zoals “onderkantje”, “doosje” en “voorbips” passeerden de revue. Over voorbips was ik toch wel een beetje verbaasd. Dat is nou niet echt een woord dat ik ervoor zou geven. Andere benamingen zoals “poesje”, “plasgaatje” en “mosseltje” (eerlijk waar!) zijn wat ons betreft echt een no go voor kleine meisjes.  Soms komt het voor dat er een echte naam aan geslachtsdeel wordt gegeven. Ik heb ooit een klein meisje tegen haar moeder horen zeggen dat ze echt niet was vergeten Linda af te vegen. Dat was mij een tikkeltje te bizar.

Nog geen idee

Enfin, de benaming was voor ons dus even iets om over na te denken. Uiteindelijk zijn we het er over eens geworden dat wij het een spleetje of plasser zullen noemen. Misschien is het wat ouderwets, maar ik vind het het wel het meest onschuldig en meisjesachtig klinken. Uiteraard staan wij nog open voor andere suggesties, dus ik hoor graag hoe het bij jullie thuis heet!