Toen ik net zwanger was van de jongste en wij de oudste twee kids inlichtten over de komst van hun zusje, verwachtte ik veel vragen van ze te krijgen. Over hoe de baby in mijn buik was gekomen bijvoorbeeld en hoe ze eruit zou gaan. De vragen vielen mij toen alleszins mee, maar ik weet dat ik er ooit een moment gaat komen dat ze wel de diepte in willen gaan. Ik vroeg mij dan ook af op welke leeftijd je eigenlijk seksuele voorlichting dient te geven. Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik kan mij ook niet herinneren dat mijn moeder ons er echt voor apart genomen had. Het was meer iets dat gewoon zo nu en dan ter sprake kwam. En we hadden zo’n enorm oubollig boek waar alles over de bloemetjes en bijtjes in stond. Tegenwoordig zijn de seksuele voorlichting boeken wel iets explicieter.

seksuele voorlichting, mijn eerste iinfoboek
Nederlands Gebonden 9789044757019 Druk: 6 mei 2020 48 pagina’s

Seksuele voorlichting, mijn eerste infoboek

Natuurlijk ga ik als goede ouder mijn kinderen zelf ook seksuele voorlichting geven, maar ik herinner mij van vroeger dat je soms ook gewoon zelf dingen wil opzoeken. Hoe alles werkt en wat alles inhoudt. En in sommige families wordt er niet makkelijk gesproken over de bloemetjes en de bijtjes en wat er gebeurt met het lichaam in de puberteit. Dan is het toch handig als er een naslag boek is waar je als kind zelf alles in opzoeken kan. Bijvoorbeeld in “seksuele voorlichting, mijn eerste infoboek” van uitgeverij Deltas. Wij hebben er een exemplaar van mogen ontvangen om te beoordelen.

Het was even schrikken

Heel naïef had ik een onschuldig verhaaltje verwacht over hoe liefde in zijn werk gaat en hoe daar kinderen van komen. Dit boek bevat alles behalve dat! Alle toeters en bellen worden bij naam genoemd. Hoe kindjes gemaakt worden is zonder poespas beschreven, net zoals het verschil tussen mannen en vrouwen. De illustraties zijn ook zeer expliciet. Vooral die van de bevalling! En toch is alles op een manier geschreven, dat je kind niet gillend weg zal rennen. Het is juist zo fijn aan dit boek, dat de seksuele voorlichting echt heel helder is en niet nog meer vragen zal opleveren. Het maakt het onderwerp juist meer en gemakkelijker bespreekbaar. Ik denk dat ik het mijn kinderen wel zelf laat lezen te zijner tijd. Nu vind ik ze nog iets te jong daarvoor. Volgens Deltas is de leeftijd voor dit boek 7-9, maar ik zelf denk dat een zeven jarige echt nog wat te bleu hiervoor is. In ieder geval wel die van mij. Maar al met al zeker wel een leuk boek over seksuele voorlichting om (alvast) in de kast te hebben voor de kinderen.

seksuele voorlichting, mijn eerste iinfoboek