Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk zo ver! Na wekenlang het huis niet te kunnen verlaten zonder minimaal drie extra setjes kleding lijkt Sanne toch eindelijk zindelijk te zijn. Nou ja, overdag dan. Als ze slaapt krijgt ze nog steeds een luier om. Maar wat een hoop gedoe brengt zo’n zindelijkheidstraining met zich mee! Blijkbaar kwamen manlief en ik over op andere mensen alsof we er mee worstelden, want we werden overladen met goedbedoelde adviezen:

  • Laat haar in haar blote billen lopen. Als ze dan plast, vindt ze het vies en wil ze vanzelf op het potje
  • Doe een onderbroekje onder de luier. Dan voelt ze het vervelende van in de broek plassen zonder dat alles onder de plas zit
  • Laat haar maximaal 5 minuten op het potje zitten
  • Laat haar zitten tot ze geplast heeft
  • Lees een boekje tijdens het plassen
  • Beloon met stickers
  • Beloon met snoepgoed
  • Doe zelf een plasje voor op het potje

We hebben braaf elk advies uitgeprobeerd om tot de ontdekking te komen dat er gewoon geen ideale en gegarandeerde methode bestaat om je kind zindelijk te krijgen. Voor Sanne gold dat van alles een beetje de beste wijze was.

Hoe het zindelijk krijgen is verlopen

We begonnen met de po. Voor Mamaliefde mochten wij het Koninklijke Potje van Fisher-Price proberen. Door deze po kon Sanne ons niet meer voor de gek houden met haar “heb al plas gedaan”. Geen muziek betekende simpelweg geen plas. Hierdoor had ze niet meer de neiging de hele tijd op te willen staan. Al snel werd ze ook gewoon trots als ze de muziek hoorde. Waarschijnlijk ook omdat wij daar zo vol enthousiasme op reageerden. Toen ze duidelijk meer controle over haar blaas begon te krijgen zijn we overgestapt naar het plassen in de wc. Dat was nog wel even een puntje, maar toen ze hoorde dat ze bij elke grote plas een stukje chocolade zou krijgen was ze snel overstag. (Nu krijgt ze overigens nog maar één keer per dag een heel klein stukje chocolade en alleen als ze een grote boodschap op de wc heeft gedaan.)

Lees ook: pijn aan de plasser

Beloningen deden het

Wat bij ons dus uiteindelijk het beste werkte waren de kleine stapjes en de relatief grote beloningen. Eerst kreeg ze voor elke plas een klein stukje chocolade en een sticker. Op een gegeven moment werd dat één stukje lekkers per dag, maar wel nog voor elke plasbeurt een sticker. Dat veranderde toen ook weer naar één keer per dag. Of het allemaal pedagogisch verantwoord is weet ik niet. Waar het ons om gaat is dat Sanne in haar eigen tempo en onder haar eigen voorwaarden zindelijk is geworden. Het enige wat wij deden is het stimuleren en motiveren ervan.

Ik geloof best, dat het allemaal veel sneller zou kunnen en dat kinderen op jongere leeftijd zindelijk zouden kunnen worden. Wij hebben gewoon besloten er de tijd voor te nemen met het idee dat het daarna ook echt klaar is. De eerste week van augustus zijn we ermee begonnen en pas sinds vorige week worden ook de grote boodschappen op de wc gedaan. Dat is dus ruim drie maanden verder! Daarbij moet wel gezegd worden dat ze de laatste twee maanden eigenlijk bijna geen ongelukjes meer heeft gehad. Als ze moest poepen wachtte ze gewoon tot haar luier voor het middagdutje. Het dutje deed ze meestal niet, maar de luier benutte ze altijd wel. Nu ze ook deze behoefte op de wc doet wil ze ook niet meer naar bed tussen de middag. Mijn kleine meisje wordt zo groot……

Lees ook: Fisher Price activity alligator