Ik vind beestjes dus verschrikkelijk en al helemaal degene die op of in je lichaam kunnen zitten. Zo kan ik wel janken als ik luizen ontdek, maar vooral het idee van wormpjes moet ik walgen. Terwijl dit eigenlijk wel elk kind een keer overkomt. Lang leve de openbare zandbakken. Het idee van aarswormen in je billen, die ’s-nachts naar buiten komen waardoor het gaat kriebelen, daar krijg ik rillingen van. Ik zit er dus ook niet op te wachten dat mijn meiden ze krijgen.

Als kind had ik er geen last van. Ik had wel eens wormen, maar ik vond ze niet eng. Sterker nog, ik vond ze fantastisch. Aldus mijn moeder. Ze vertelde me dat dit een keer op een hele bijzondere manier heb laten blijken. De hele huiskamer zat vol visite, waarschijnlijk voor een verjaardag of zo, toen ik mijn broek naar beneden deed en mijn billen wijde open sperde. “Wil iemand mijn wormen zien?” Iedereen mocht mijn eigen huisdiertjes bewonderen. Mijn moeder was vast heel trots op dat moment.  Dit enthousiasme voor de aarswormpjes is bij mij in het geheel verdwenen en ik hoop ze voorlopig niet te zien.

Wat zijn aarswormen?

Hoe je het ook noemt, aarsworm of aarsmade of zandbakworm , het is een goor beestje. Wel volledig onschuldig, dus wat dat betreft geen paniek. Het kan voorkomen in de darmen van mensen en is geelwit van kleur. Soms is het heel lastig te zien, zo klein is het. Je herkent in eerste instantie door de jeuk aan de anus. Dit komt doordat de vrouwtjes hun eitjes leggen gedurende de nacht op de huid rondom het poepgat. En helaas zijn deze ellendelingen zeer gemakkelijk overdraagbaar dus zeer besmettelijk.

Voorkomen van wormpjes bij kinderen

Ik weet ook dat het haast onvermijdelijk is dat ik er mee geconfronteerd ga worden. Mijn kinderen spelen graag en vaak buiten, dus er zal vast een moment komen dat ze er last van gaan hebben. Ik heb me alvast voorbereid op wat komen gaat en ik zal mijn vergaarde kennis delen met je:

  • Knip alle nagels kort en was de handen goed met zeep voor het eten.
  • Verschoon alle bedden. Klop het beddengoed niet uit, want dan verspreid je de eitjes. Was alle lakens en ondergoed op minimaal 60 graden.
  • Reinig de toiletpotten zeer grondig en haal een lapje over alle deurklinken.

Jeuk

  • Het jeuken begint meestal ’s-avonds. Dan komen de vrouwen aarswormen naar buiten om eitjes te liggen. De eitjes zelf kunnen wekenlang buiten het lichaam in leven blijven. Een goede hygiëne is dan ook zeer belangrijk om herbesmetting te voorkomen.
  • Als je kind niet kan slapen van de jeuk, kan je een verdovende zalf op en rond de anus smeren. In overleg met de huisarts kan je bijvoorbeeld Lidocaïnezalf proberen.  Dit werkt goed verdovend bij jeuk.
  • Het komt ook voor dat de aarswormen een oversteek maken naar de vagina. Als je dochter dus ‘s-avonds wakker wordt met enorme pijnklachten aan de plasser, maar overdag nergens over klaagt, is het zinvol om even tussen de billen te kijken. Overigens kunnen ze niet overleven in de vagina.

Behandeling van aarsmaden en wormenkuur

Bij de apotheek en drogist kan je wormenpillen halen. Deze kosten nagenoeg niets en werken uitstekend. Ik raad je aan deze standaard in huis te hebben, want je zal maar net zien dat je op een zondagavond de beestjes ontdekt. Dan wil je toch gelijk een pil kunnen nemen? Denk er ook aan dat het hele gezin (behalve kinderen onder de twee) aan de wormenkuur moet, dus zorg dat je genoeg voor iedereen in huis haalt.

3x alternatieve oma weet raadt tips

Verder ben ik nog een paar suggesties bij wormen tegengekomen, waar ik mijn vraagtekens bij heb maar nog wilde meegeven.

  • Men zegt dat de beste remedie tegen wormen knoflook is. De tip was om een halve teen ervan op te eten.
  • Ook wordt gezegd dat twee boterhammen met een flinke laag sambal en mayonaise een goede wormenkiller is.
  • Tegen de jeuk stelt men voor een wc-papiertje in de anus te duwen voor het slapen gaan, maar ook een goede laag vaseline schijnt wel eens te helpen.

Ik zelf neig toch naar gewoon een goede ouderwetse wormenkuur als het zich aandient. Maar wat je ook gebruikt, een goede hygiëne is ook absoluut belangrijk om verdere of een herbesmetting te voorkomen.

Lees ook: de tips om oorontsteking te voorkomen en hoe moet je urine opvangen bij een klein kind