Ik vind beestjes dus verschrikkelijk en al helemaal degene die op of in je lichaam kunnen zitten. Zo kan ik wel janken als ik luizen ontdek, maar vooral het idee van wormpjes moet ik walgen. Terwijl dit eigenlijk wel elk kind een keer overkomt. Lang leve de openbare zandbakken. Het idee van aarsmaden in je billen, die ’s-nachts naar buiten komen waardoor het gaat kriebelen, daar krijg ik rillingen van. Ik zit er dus ook niet op te wachten dat mijn meiden ze krijgen.

Als kind had ik er geen last van. Ik had wel eens wormen, maar ik vond ze niet eng. Sterker nog, ik vond ze fantastisch. Aldus mijn moeder. Ze vertelde me dat dit een keer op een hele bijzondere manier heb laten blijken. De hele huiskamer zat vol visite, waarschijnlijk voor een verjaardag of zo, toen ik mijn broek naar beneden deed en mijn billen wijde open sperde. “Wil iemand mijn wormen zien?” Iedereen mocht mijn eigen huisdiertjes bewonderen. Mijn moeder was vast heel trots op dat moment.  Dit enthousiasme voor de aarsmaden is bij mij in het geheel verdwenen en ik hoop ze voorlopig niet te zien.

Wat zijn aarsmaden?

Hoe je het ook noemt, aarswormen of aarsmaden of zandbakworm , het is een goor beestje. Wel volledig onschuldig, dus wat dat betreft geen paniek. Het kan voorkomen in de darmen van mensen en is geelwit van kleur. Soms is het heel lastig te zien, zo klein is het. Je herkent in eerste instantie door de jeuk aan de anus. Dit komt doordat de vrouwtjes hun eitjes leggen gedurende de nacht op de huid rondom het poepgat. En helaas zijn deze ellendelingen zeer gemakkelijk overdraagbaar dus zeer besmettelijk.

Voorkomen van wormpjes bij kinderen

Ik weet ook dat het haast onvermijdelijk is dat ik er mee geconfronteerd ga worden. Mijn kinderen spelen graag en vaak buiten, dus er zal vast een moment komen dat ze er last van gaan hebben. Ik heb me alvast voorbereid op wat komen gaat en ik zal mijn vergaarde kennis delen met je:

 • Knip alle nagels kort en was de handen goed met zeep voor het eten.
 • Verschoon alle bedden. Klop het beddengoed niet uit, want dan verspreid je de eitjes. Was alle lakens en ondergoed op minimaal 60 graden.
 • Reinig de toiletpotten zeer grondig en haal een lapje over alle deurklinken. Als uw kind toch gekrabd heeft moet het de handen goed wassen.
 • Gebruik elke dag een schone handdoek en/of washand.
 • Trek elke dag schoon ondergoed en slaapkleding aan.
 • Stofzuig het liefst elke dag, ook in de slaapkamers.

Jeuk

 • Het jeuken begint meestal ’s-avonds. Dan komen de vrouwen aarswormen naar buiten om eitjes te liggen. De eitjes zelf kunnen wekenlang buiten het lichaam in leven blijven. Een goede hygiëne is dan ook zeer belangrijk om herbesmetting te voorkomen.
 • Als je kind niet kan slapen van de jeuk, kan je een verdovende zalf op en rond de anus smeren. In overleg met de huisarts kan je bijvoorbeeld Lidocaïnezalf proberen.  Dit werkt goed verdovend bij jeuk.
 • Het komt ook voor dat de aarswormen een oversteek maken naar de vagina. Als je dochter dus ‘s-avonds wakker wordt met enorme pijnklachten aan de plasser, maar overdag nergens over klaagt, is het zinvol om even tussen de billen te kijken. Overigens kunnen ze niet overleven in de vagina.

Hoe herken je aarsmaden?

Aarsmaden, ook bekend als pinworms of aarswormen, zijn kleine, dunne, witte wormen die meestal in het darmkanaal van mensen leven. De eerste tekenen van deze kleine ellendelingen is toch wel de jeuk. Dat komt doordat ze eitjes leggen, wat dat gevoel veroorzaakt. Omdat dit vaak ‘s-nachts gebeurt heb je dan ook meer last ervan. Wat natuurlijk het meest evident is, is de witte sliertjes in de poep, dus wormen in ontlasting. Aarsmaden zijn dun, wit en ongeveer 0,5 tot 1 centimeter lang. Soms kan je ze ook zien zitten als je de billen wat uit elkaar spert. Mij deed het vaak denken aan de witte sliertjes in Filet American (sorry, voor de nare vergelijking). Zie je een worm in ontlasting? Dan zitten je darmen al aardig vol met deze krengen.

Behandeling dan wel wormenkuur

Bij de apotheek en drogist kan je wormenpillen (Mebendazol) halen. Deze kosten nagenoeg niets en werken uitstekend. Ik raad je aan deze standaard in huis te hebben, want je zal maar net zien dat je op een zondagavond de beestjes ontdekt. Dan wil je toch gelijk een pil kunnen nemen? Denk er ook aan dat het hele gezin (behalve kinderen onder de twee) aan de wormenkuur moet, dus zorg dat je genoeg voor iedereen in huis haalt.

Wat doet Mebendazol?

De aarsmaden kuur bekend onder de naam Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en lintworm. Ook is het te gebruiken bij sommige andere worminfecties die vooral in de tropen voorkomen. Bij twijfel welke soort aarsmaden je hebt, raad ik je aan een foto van je ontlasting te maken en deze naar de huisarts te sturen. Deze herkent vaak wel welk naar krioelend wormpje er in je lichaam huist.

Wat is de dosering?

De onderstaande dosering geldt zowel voor kinderen vanaf 2 jaar als voor volwassenen. Er hoeft geen speciaal dieet of laxeermiddel te worden voorgeschreven. Indien de worminfectie gepaard gaat met diarree, dient men tegelijkertijd de verschijnselen hiervan te behandelen. Je kan de tabletjes gewoon innemen met water.

 • Infecties met aarsmaden: 1 tablet en na 14 dagen opnieuw 1 tablet, zonodig iedere 14 dagen herhalen.
 • Infecties met spoelwormen, zweepwormen en mijnwormen: 1 tablet.’s Morgens en 1 tablet ’s avonds, gedurende 3 opeenvolgende dagen.

Als er na drie weken geen volledige uitroeiing heeft plaats gevonden, zal je de behandeling moeten herhalen.

Als je het meerdere dagen moet gebruiken, kan je het beste vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet je minder snel een dosis. Als je het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s ochtends. Als je het twee keer per dag gebruikt: ’s ochtends en ’s avonds. 

Wil je meer informatie over de aarsmaden kuur, raadpleeg dan ook thuisarts.nl.

Jeuk anus: wat kan het nog meer zijn?

Heb je last van veel gekriebel rondom je anus? Het hoeven niet perse aarsmaden te zijn. Helaas zijn er nog tal van andere oorzaken die anus jeuk veroorzaken. In het kader van ” jeuk anus oma weet raadt” heb ik enkele voor je opgesomd hieronder.

Aambeien

Aambeien zijn eigenlijk niet meer dan gezwollen aderen rondom en in je anus. ZE kunnen jeuk, irritatie en ongemak veroorzaken. Hoe je er aan komt? Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Dan neemt de druk op de aderen in het bekkengebied toe, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Een andere bekende oorzaak is het te hard persen, bijvoorbeeld als je ontlasting te hard is. Maar wist je dat te lang zitten of te zwaar tillen ook die ellende kunnen veroorzaken? En natuurlijk gewoon de dikke vette pech van erfelijkheid.

Anale fissuren

Anale fissuren zijn scheurtjes in het slijmvlies van de anus. Ze kunnen optreden als gevolg van harde ontlasting, langdurige diarree, of overmatig persen tijdens stoelgang. Fissuren kunnen jeuk en pijn veroorzaken. Je herkent het ook wel als er een bloedje helder rood bloed op je papiertje bij het afvegen zit. Oh ja tip voor bij jeuk anus: sudocrème gebruiken!

Huiduitslag

Verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, kunnen zich ook uiten als jeuk aan de anus. Maar ook een schimmelinfectie van de vagina kan overgaan op de andere uitgang. Houd dus goed in de gaten waar de jeuk primair vandaag komt. Een goede schimmelcrème kan daarbij helpen.

Lichen sclerose

Er is nog een andere oorzaak wat anus jeuk veroorzaken kan. Deze moet je serieus nemen, want onbehandeld / ongemerkt kan het nog wel eens nare vormen aannemen. Lichen sclerosus is een chronische inflammatoire huidaandoening die voornamelijk de geslachtsdelen en de anale gebieden aantast. Het komt vaker voor bij vrouwen, maar het kan ook zeker mannen en kinderen treffen. Als het onbehandeld blijft, kan het littekens, verklevingen en vervorming van de aangetaste gebieden veroorzaken. Vaak worden corticosteroïdencrèmes of -zalven voorgeschreven om ontstekingen en jeuk te verminderen.

3x alternatieve oma weet raadt tips

Verder ben ik nog een paar suggesties bij wormen tegengekomen, waar ik mijn vraagtekens bij heb maar nog wilde meegeven.

 • Men zegt dat de beste remedie tegen wormen knoflook is. De tip was om een halve teen ervan op te eten.
 • Ook wordt gezegd dat twee boterhammen met een flinke laag sambal en mayonaise een goede wormenkiller is.
 • Tegen de jeuk stelt men voor een wc-papiertje in de anus te duwen voor het slapen gaan, maar ook een goede laag vaseline schijnt wel eens te helpen.

Ik zelf neig toch naar gewoon een goede ouderwetse wormenkuur als het zich aandient. Maar wat je ook gebruikt, een goede hygiëne is ook absoluut belangrijk om verdere of een herbesmetting te voorkomen.

Hoe kom je het snelst van aarsmaden af?

De enige echte snel werkende methode is een wormenkuur. Mijn advies is om deze standaard in huis te hebben als je jonge kinderen hebt. Vaak kom je er pas ‘s-avonds achter dat je lichaam inwoners heeft.

Hoe kom je van wormen af zonder medicijnen?

Knoflook en sambal schijnt te werken.

Wat helpt bij jeuk?

Verdovende crème kan helpen om de ergste jeuk tegen te gaan. Na het starten van de kuur zal binnen enkele dagen de jeuk al weg zijn.