Zelfs als vrouw en als moeder van vier dochters ben ik natuurlijk een onuitputtelijke bron van ervaring als het over het vrouwelijk lichaam gaat. Dat zou je wel denken in ieder geval. Maar helaas is het niet altijd zo geweest en leer ik ook gaandeweg steeds meer. Wij vrouwen hebben het maar zwaar soms en dat begint gewoon al als we kind zijn. Ik heb het over de pijn aan de plasser en de uiteenlopende oorzaken die het kan hebben. Ik hoop dat het volgende een beetje kan verklaren waarom een meisje kan klagen over pijn aan de plasser en wat je dan kan doen. In het kader van “oma weet raad” hierbij dan ook mijn drie ervaring met pijn aan de plasser.

De blaasontsteking

Helaas overkomt het elk meisje of vrouw wel een keer: een blaasontsteking. In eerste instantie dacht ik vaak bij pijn aan de plasser gelijk daar aan. Maar de andere symptomen bleven vaak uit. Zo was er geen voortdurende plasdrang, ruikende urine of last van koorts of overgeven. Het laatste komt natuurlijk ook niet altijd voor, maar wel vaker bij jonge kinderen.

Als je een blaasonstekening vermoedt, zorg er dan voor dat je kind veel drinkt. Vaak kan je het er dan uit plassen. Ik zelf geen dan ook wat extra vitamine C en cranberry’s. Mocht het niets helpen, vang wat urine op (dat doe je zo) en maak dan een afspraak bij de huisarts.

Urine veroorzaakt pijn aan de plasser

Hoe goed ze het ook proberen, kleine meisjes weten niet altijd goed schoon te maken na het plassen. Wat overgebleven restjes urine kunnen pijn aan de plasser veroorzaken. Als je kind klaagt over pijn na het plassen, check dan even of de lipjes rood zijn. Soms kan het een schimmel zijn, maar meestal is het gewoon een geïrriteerde huid.

Goed smeren met een zinkzalf kan voldoende zijn om de huid te herstellen. En anders een tubetje micronazol halen. Dat spul verricht wonderen (ook bij luieruitslag). Een kleine opfriscursus hoe je het beste vegen kan, kan ook nooit kwaad ;-). Gelukkig is pijn aan de plasser door schrale lipjes iets waar ze allemaal overheen groeien.

Wormen kunnen ook pijn aan de plasser veroorzaken

Ja, helaas staat er echt wormen. En wel de bekende aarswormen. Deze leven er natuurlijk niet in, maar veroorzaken wel pijn aan de plasser. Als het namelijk avond / nacht is komen die ellendige beestjes naar buiten en maken ze wel eens de overtocht naar de plasser. Dit doet echt heel veel pijn. Ze kunnen er niet overleven noch kunnen ze hun eitjes er kwijt, maar plezierig is anders. Als je meisje dus alleen in de late uren, heel hard huilt en klaagt over pijn aan de plasser, check dan ook gelijk haar billen. En nee, ze hoeft niet ook kriebel te hebben.

Tegen aarswormen kan je alleen maar hard optreden met speciale pillen. Meestal is dan binnen een dag de pijn wel weg. Verder betekent het ook een flinke schoonmaakbeurt. Over alle verdere feitjes wat betreft de aarswormen heb ik al eerder geschreven.

Kortom..

Er kunnen dus meerder oorzaken zijn voor een pijn aan de plasser. Gelukkig is er meestal wel een oplossing of geneesmiddel voor te vinden. Als je gewoon maar weet wat de oorzaak is!

Uitgelichte afbeelding: shutterstock