Voor familie, vrienden of collega’s: het is heerlijk om je naasten in de watten te leggen en een diner te organiseren. Maak er meteen een feestelijke en complete avond van – zeker als je zin hebt om uit te pakken. Hoe je het aanpakt? Dit zijn onze tips.

Smaakvolle wijnen

Een diner is niet compleet zonder een goed glas wijn erbij. Wit, rosé of rood: bepaal wat er het best bij het eten past of haal meerdere soorten in huis. Wellicht wil je zelfs per gang een bijpassende wijn serveren. Al is het ook altijd een succes om een wijn van een geliefde druifsoort in huis te halen. Denk aan sauvignon blanc: lekker fris en fruitig van smaak. Deze wijn heeft een minerale ondertoon, met tonen van groene appel en citrusvruchten. Het is natuurlijk mooi meegenomen om de wijn extra voordelig te drinken. Met een wijn aanbieding kies je je favoriete soorten voor een zacht prijsje, om heerlijk van te genieten. Zo pak je nog makkelijker uit.

Menu bedenken

Haal alles uit de kast en speel thuis voor restaurantje! Je kunt een mooi menu bedenken, met meerdere gangen. Print dit menu zelfs uit en leg het op de borden neer: dat is extra leuk voor de gasten. Voor, amuse, tussen, hoofd en na: er zijn genoeg gangen om aan te denken. Je hoeft natuurlijk niet iedere gang aan te tikken, maar maak een selectie van bijvoorbeeld drie verschillende gangen. Wat hier zo fijn aan is, is dat de avond ook meteen een stukje langer duurt. Zo zitten jullie immers wel even aan tafel – en dat zorgt voor een heleboel gezelligheid en goede gesprekken. Tussendoor kun je ook altijd een broodje met dips of een ander makkelijk bijgerecht op tafel zetten. Bij binnenkomst is dit al een optie, zodat er direct iets te knabbelen valt bij het eerste drankje. Doe inspiratie op in kookboeken of online, of bedenk helemaal zelf wat je wilt maken. Houd je een bepaalde keuken aan als thema voor de avond? Frans, Italiaans, Vietnamees of Mexicaans bijvoorbeeld, er zijn een heleboel opties. Of wissel juist per gang af met de stijl, voor een bijzondere samenstelling.

Voorbereiding is het halve werk

Probeer vooraf al zoveel mogelijk voor te bereiden. Het is namelijk ideaal als je de gerechten bijvoorbeeld alleen nog even in de oven hoeft te stoppen en op hoeft te dienen. Zo hoef je niet de hele avond in de keuken te staan, maar krijg je zelf ook nog gewoon wat mee van de gezelligheid. Natuurlijk ben je af en toe zeker wel in de keuken te vinden, maar het is voor zowel jou als je gasten leuk als dit steeds zo kort mogelijk is. Vraag je gasten verder om wat geduld te hebben tussen de gangen door. Hoe je de voorbereiding aanpakt? Kies idealiter gerechten die je vooraf klaar kunt maken – en ga hier op tijd mee van start. Begin dus ook op tijd met het bedenken van het menu en het doen van de boodschappen. Extra tip: als je de boodschappen gewoon lekker online bestelt, heb je het zo in huis. Daar bespaar je ook weer tijd mee.

Mooie aankleding op tafel

Het oog wil ook wat! De gerechten zien er natuurlijk al uit als plaatjes, maar vergeet ook niet om de tafel mooi te dekken. Een fraai tafelkleed, leuk serviesgoed, sierlijk bestek en gezellige accessoires: maak dat de aankleding er beeldig uitziet. Dit creëert een echt restaurantgevoel. In een goed restaurant is alles immers ook tot in de puntjes verzorgd. En dat wil je thuis net zo lief!