Ja, je leest het goed. Er staat peutermasturbatie. Ik had er wel eens van gehoord, maar was eigenlijk vergeten dat het bestond. Het is iets waar eigenlijk weinig over gesproken wordt en wellicht een taboe op heerst. Ik weet niet of dat komt doordat ouders zich schamen of dat andere mensen er een mening over hebben. Het is ook niet iets wat je dagelijks meemaakt en het is best een beetje apart om te zien. Het start doorgaans zo rond het derde levensjaar en houdt vaak aan tot het kind een jaar of zeven is. Niet elk kind zal deze drang hebben en de duur kan ook variëren. Over het algemeen eindigt het vanzelf, dus geen reden tot zorg. Als je die al had. Maar ik snap best dat je er wellicht nog wat vragen over had, dus zette ik het een en ander op een rijtje voor je.

Wat is peutermasturbatie?

Peutermasturbatie verwijst naar het gedrag van zelfstimulatie of het aanraken van de geslachtsdelen bij peuters of jonge kinderen, meestal tussen de leeftijd van 1 en 3 jaar. Het is een natuurlijk en normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind, terwijl ze hun lichaam verkennen en sensaties ontdekken. Het is belangrijk om te onthouden dat dit gedrag een normaal onderdeel is van de ontwikkeling van jonge kinderen en niet duidt op volwassen seksueel gedrag of intenties. Ouders en verzorgers kunnen dit gedrag mogelijk opmerken tijdens het verschonen van luiers, badtijden of wanneer het kind alleen is in zijn of haar kamer.

Hoe herken je peutermasturbatie?

  • Je kind lijkt ineens sterk geïnteresseerd in zijn of haar geslachtsdeel. Meer dan voorheen.
  • Je kind neemt specifieke lichaamshoudingen aan zodat de onderkant gestimuleerd kan worden. (Denk bijvoorbeeld een pose zoals een hondje een kussen berijdt.)
  • Je kind gaat wat sneller ademen, zweten en loopt rood aan tijdens het betasten. Soms kunnen kinderen ook aangeven of ze al klaar zijn of niet.

Seksuele ontwikkeling kind

De seksuele ontwikkeling van een kind is een complex en natuurlijk proces dat verschillende fasen doorloopt naarmate het kind groeit en ouder wordt. Hieronder worden enkele belangrijke subonderwerpen binnen de seksuele ontwikkeling van kinderen besproken:

1. Seksuele ontwikkeling baby

In de eerste levensjaren begint de seksuele ontwikkeling al bij baby’s. Baby’s ontdekken hun lichaam door aanraking en beweging en kunnen zichzelf comfortabel voelen wanneer ze zichzelf aanraken. Dit is een normaal en gezond onderdeel van de ontdekking van hun lichaam en zintuigen. Jongetjes kunnen al eerder tekenen zichtbaar maken (als je mij begrijpt).

2. Seksuele ontwikkeling dreumes

Als dreumes, tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar, ontwikkelen kinderen een groter besef van hun lichaam en de omgeving. Ze kunnen meer geïnteresseerd raken in hun geslachtsdelen en zullen vaak hun lichaam verkennen tijdens het baden of verschonen. Het is essentieel voor ouders en verzorgers om met begrip en respect te reageren en een veilige omgeving te bieden waarin de dreumes zich vrij kan ontwikkelen. In deze periode kan al de peutermasturbatie zich voordoen.

3. Seksuele ontwikkeling peuter 2 tot 4 jaar

Tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar ontwikkelen peuters meer zelfbewustzijn en nieuwsgierigheid over hun lichaam en dat van anderen. Ze kunnen interesse tonen in het verschil tussen jongens en meisjes en kunnen vragen stellen over seksualiteit. Het is van cruciaal belang om deze vragen eerlijk, eenvoudig en leeftijdsgericht te beantwoorden, zonder te veel details te geven. Dit is ook de fase, dat alle verschillen tussen papa’s en mama’s expliciet benoemd worden. “He, papa heeft een piemel en mama niet!”

4. Seksuele ontwikkeling kleuter

Bij kleuters, tussen de leeftijd van 4 en 6 jaar, kunnen er meer nieuwsgierigheid en vragen ontstaan over seksuele identiteit en verschillen tussen de geslachten. Ze kunnen ook beginnen met het spelen van rollenspellen die bepaalde aspecten van seksualiteit en relaties kunnen weerspiegelen, maar dit gebeurt vaak zonder seksuele intenties.

Het ongemak van de ouder

Het lijkt me best lastig als ouder wanneer je kind opeens in het openbaar gaat masturberen. Ik denk dat heel veel mensen zich dan geen houding weten te geven. Maar wees nou eerlijk, het is toch voor iedereen om bij het geslachtsdeel gestimuleerd te worden? Waarom zou dat voor een peuter anders zijn? Hoe vervelend het ook is, het is een fase waar ze doorheen moeten. Het betekent niet dat er iets mis is met het kind of dat het op seksueel gebied later problemen zal krijgen. Wist je trouwens dat uit onderzoek is gebleken dat tien procent van de peuters masturbeert (bron: de correspondent) ? En toch hoor je er weinig over en hoe je er mee om moet gaan.

Wat kan of moet je doen als je kind op een knuffel rijdt?

Ik ben dus op onderzoek uit geweest en ben het volgende tegengekomen: Als je kind ineens veel gaat masturberen of op een knuffel gaat rijden, wees dan niet boos of straffend. Hierdoor kan het lijken alsof masturbatie fout is en dat is het uiteraard niet. Probeer uit te leggen dat dat gefriemel niet erg is, maar dat hij/zij dat beter in de slaapkamer thuis kan doen. “Het is niet iets om je voor te schamen, maar sommige dingen hoeven andere mensen niet te zien”. Mocht je kind het nog niet begrijpen of doorgaan, is een afleiding met een speelgoed of een spelletje ook een manier om hem/haar uit het momentje te halen. Ga hoe dan ook altijd het gesprek aan met je kind waarin je het gevoel benoemt. Je kind moet zich veilig blijven voelen.

Hoe dan ook, peutermasturbatie is geen schande of iets om je voor te schamen en wat mij betreft zou het best wat bekender worden gemaakt onder ouders. Scheelt een hoop kopzorgen, lijkt me. Dus zeg het voort!

Als je meer informatie wil over peutermasturbatie kan ik je deze site aanraden. Over sexualiteit op de basisschool, kan ik deze site aanraden.

Vanaf welke leeftijd kan je seksuele voorlichting geven?

Eerlijk gezegd is er niet een specifieke leeftijd, dat je over het lichaam beginnen kan of moet. Wij zijn vanaf het begin al eerlijk en open geweest over de verschillen tussen jongens en meisjes. Een leuk boek als hulpmiddel vind je hieronder.

Wat valt er onder seksuele ontwikkeling?

Seksuele ontwikkeling omvat het proces van veranderingen en groei die een persoon doormaakt op het gebied van seksualiteit, vanaf de geboorte tot volwassenheid. Het is een belangrijk aspect van de menselijke ontwikkeling en omvat verschillende aspecten van seksualiteit, zowel fysiek als psychologisch. Denk hierbij aan bewustwording van je lichaam, ontdekken van seksuele identiteit en gevoelens en verlangens. Maar ook relaties en intimiteit vallen daaronder.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock