Bastognekoekjes en bananentaart, wie houdt er niet van? Als er een pak in de kast ligt, is deze zo leeg! Niet alleen door mezelf overigens, ook mijn twee dochters zijn er dol op. In combinatie met banaan vind ik bastognekoekjes extra lekker! Ik doe dan vaak gewoon een paar plakjes banaan op het koekje en smullen maar 😉. Dus waarom geen bananentaart met bastognekoekjes maken, dacht ik? Simpel te bereiden en zo klaar, want hij hoeft niet in de oven. Ideaal dus als je onverwachts visite krijgt en iets lekker bij de koffie en thee wil serveren. 

Ingredienten voor de bodem van de bananentaart

  • 1 pak bastognekoekjes
  • 90 gram roomboter (gesmolten

Je maalt de koekjes fijn in een keukenmachine of je verkruimelt ze met de hand of slaat ze kapot met een deegroller (die laatste optie is bij mijn dochters favoriet!). Je smelt de boter in een klein pannetje en giet de boter bij de fijngemalen koekjes. Even doorroeren en je hebt je bodem. 

In de springvorm leg je een blaadje bakpapier. Daar doe je de koekkruimels in en je drukt het goed aan en zorgt ervoor dat de bodem ongeveer overal gelijk is. 

De vulling

Op de bodem heb ik een laag banketbakkersroom gedaan. Er zijn verschillende manieren om dit te maken. De makkelijkste manier is met custard, melk en suiker. Er zijn ook roompoeders die je mixt met melk of water. Dat is nog sneller, dat is bijvoorbeeld te koop bij bouwhuis.com.  Hieronder leg ik kort uit hoe je de versie met custard maakt. 

Doe 250 ml melk in een pannetje met 30 gram suiker. Je kan ook een deel van de suiker vervangen door vanillesuiker om iets mee vanillesmaak aan de room te krijgen. Breng de melk aan de kook. Doe 25 gram custard in een schaaltje en voeg er een scheut van de hete melk aan toe. Roer dit goed door elkaar met een garde totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg dit papje daarna toe aan de rest van de melk en breng het weer aan de kook. Laat het een paar minuten doorkoken. 

Je giet de banketbakkersroom daarna op de bastognebodem, legt er een huishoudfolie op zodat er bij het afkoelen geen vel ontstaat en zet het in de koelkast. 

Als het is afgekoeld, kan je de bananen in plakjes snijden en op de banketbakkersroom leggen. 

Ik heb ook nog een karamelsaus gemaakt (voor het recept zie een van mijn vorige recepten) en over de bananentaart gegoten. Je zou ook chocola kunnen smelten en dat eroverheen gieten. Het is maar net wat je lekkerder vindt. Geniet ervan!