Wat is dat toch met wijnen met bubbels ofwel schuimwijnen, dat het zo’n feestelijk gevoel geeft? Verjaardag, huwelijk of een nieuw huis, voor velen uitgelezen momenten om een fles bubbels koud te leggen, de kurk te laten knallen en te proosten met een glas koude bubbels. Eerlijk is eerlijk, wij vinden dat er altijd wel wat te vinden is om te vieren! De eerste echt zonnige dag van het jaar bijvoorbeeld of het simpele feit dat het weekend is. De lekkerste schuimwijn op een rij!

wijnen met bubbels cava champagne prosecco

De drie bekendste wijnen met bubbels

Champagne

De bekendste wijn met bubbels ter wereld. Van chique diners tot hippe feesten, Champagne is voor velen een geliefde keuze voor uiteenlopende gelegenheden. Champagne is een beschermde naam, alleen mousserende wijnen die in de Franse Champagne-streek gemaakt worden, mogen de naam dragen. Champagne wordt gemaakt van de druiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Mineur.

wijnen met bubbels cava champagne prosecco

Aan welke kenmerken herken je een typische Champagne?

De smaak van citrusfruit, hoge zuren en geur en smaak van toast. Ze zijn zacht bruisend, hebben een aantrekkelijke klassieke geur, vol citrus, brioche en geroosterd eikenhout. De smaak van een goede Champagne is volromig, met appel, grapefruit en hazelnoot. Afhankelijk van de rijping en samenstelling van de druiven, komen er nog veel meer aroma’s bij kijken. Fantastische schuimwijn voor feestelijke momenten.

Prosecco

Prosecco wordt gemaakt in Italië. Misschien is het zelfs wel de meest bekende wijn van dit Zuid-Europese wijnland. De meeste Prosecco’s worden gemaakt in het noorden van Italië, in de wijnstreek Veneto. Van de drie mousserende wijnen die we in dit blog noemen, is Prosecco het lichtst en daarmee waarschijnlijk het meest toegankelijk.

Glera is de naam van de druif waarvan deze wijn van gemaakt wordt, alhoewel er naast Glera vaak druiven als Pinot Blanco, Pinot Grigio of Chardonnay toegevoegd worden. Prosecco heeft hele fijne bubbeltjes, een heerlijke expressieve geur van peer en witte bloemen. Frisbruisend, met rijp zoet fruit en een lekkere frisdroge finale. Toegankelijker en vriendelijker geprijsd dan Champagne en daarom perfect bij een brunch op een terras. Een aanrader in de categorie wijnen met bubbels.

wijnen met bubbels cava champagne prosecco

Cava 

Zin in wijnen met bubbels met mediterraanse roots? Cava is de mousserende Spaanse wijn. Deze schuimwijnen worden gemaakt in de wijnstreek Penedes, ten westen van de stad Barcelona. De bubbels worden op dezelfde manier toegevoegd als bij Champagne, via een tweede vergisting op fles. Deze mousserende Spaanse wijn worden gemaakt van een mix van de druivenrassen Macabeo, Parellada en Xarel-Io.

Een goede Cava ruikt naar knapperig wit fruit, citrus en verse brioche en smaakt naar limoen en gele pompelmoes. Cava is energiek bruisend en verfrissend en heeft een bijzonder fijne en langaanhoudende mousse.