Rode wijn vind je in eindeloos veel verschillende varianten, en is daarom bijzonder veelzijdig. Je kunt rode wijnen indelen in diverse smaakprofielen. Zo zijn er de rode wijnen die krachtig, rijk en vol zijn van smaak. Vaak worden deze wijnen ook wel complex en diepgaand genoemd, omdat je er allerlei uiteenlopende subtiele smaak- en geurnuances in kunt herkennen. De soepele rode wijnen zijn wat toegankelijker en makkelijker te drinken. Vaak zijn ze wat zachter, ronder en fruitiger van smaak dan de krachtige en stevige soorten.
Maar hoe herken je nou een rijke, stevige, ronde of een soepele wijn? We leggen het je graag uit in dit blogartikel! 

Stevig en robuust

Een stevige wijn heeft vaak een langere vatrijping gehad, waardoor hij erg geconcentreerd, rijk en vol van smaak is. Deze wijnen hebben veel karakter en body. Je proeft smaken van rijp donker fruit en kruidige specerijen. Daarnaast kun je ook geuren en smaken van chocolade, tabak, koffiebonen of noten in een krachtige wijn herkennen. Als je zo’n wijnsoort proeft, blijft de smaak nog langere tijd aanwezig in de mond. Dit wordt onder wijnkenners ook wel een  ‘lange finale’ genoemd. 
Stevige wijnen zijn diep donkerrood van kleur, bevatten stevige tannines en een wat hoger alcoholpercentage. Dit maakt dat je ze het beste ook met een wat zwaardere maaltijd kunt combineren, zoals bij een stukje vlees als biefstuk of entrecote. 

Als je eens kennis wil maken met zo’n stevige, intense rode wijn, dan kun je bijvoorbeeld een Franse rode wijn kopenzoals Bordeaux of Malbec. Deze soorten zijn tanninerijk en bevatten veel krachtige, diepe smaken. 

Soepele en zachte wijnen 

Tegenover de stevige rode wijnsoorten, staan de soepele, lichte rode wijnen. Deze soorten zijn over het algemeen vaak wat jonger, en daardoor subtieler van smaak. Je proeft aangename fruitige, en licht kruidige accenten die niet te overheersend zijn. Een soepele wijn bevat weinig tannines, en is daardoor wat zachter en milder qua mondgevoel en ook wat lichter van structuur. Dit maakt dat deze soorten zich uitstekend lenen als borrelwijn. Ook kunnen soepele wijnen bij vele verschillende gerechten en borrelhapjes voor een fijne balans zorgen. 

Een goed voorbeeld van zo’n soepele allemansvriend is Merlot wijn. Wijnen gemaakt van Merlot staan bekend om hun toegankelijke karakter en zijn makkelijk te drinken, omdat ze aangenaam en rond aanvoelen in de mond. Andere typische soepele rode wijnen zijn bijvoorbeeld Carmenère, Barbera en Pinot Noir. 

Verschillende variaties 

Tussen de uitgesproken krachtige wijnen op leeftijd en de soepele, jonge rode wijnen zijn nog veel verschillende gradaties en wijnen die tussen deze smaakprofielen in zitten. Zo zijn er ook nog wijnsoorten die wel als stevig worden beschreven, maar toch ook zacht en romig zijn van smaak. Ook kunnen soepele wijnen wat meer pit hebben en gemiddelde tannines bevatten zoals Cabernet Franc.