Vorige week was het weer zo ver. Ik mocht met de jongste telg op bezoek bij de orthoptist. Dit keer niet alleen voor een controle, maar tevens ook een meting. Haar bril leek wat aan de kleine kant te worden en als je dan toch een nieuwe moet aanschaffen is het handig als het met de juiste sterkte glazen is. We vermoedden ook dat haar zicht wat veranderd was de afgelopen elf maanden. Ik heb toch wel bewondering over hoe ze dat opmeten bij de kleintjes. Het is niet alsof deze kunnen aangeven wat ze wel of niet zien.

Ik weet wel dat je enorm veel geduld moet hebben om een goede meting verrichten. Ik denk dat het zeker een half uur geduurd heeft voordat de orthoptist goed kon bepalen wat de sterkte is. Het zicht van onze kleine meid is inderdaad veranderd. Het was meer wat de orthoptist daarna zei, en wat de opticien ook bevestigde, wat mij meer verbaasde: je mag nooit in je ogen wrijven!

ogen wrijven kind bezoek orthoptist

Het gevolg van in de ogen wrijven

Iedereen kent het wel. Je kind is moe en begint in zijn of haar ogen te wrijven. Als je dat als ouder ziet moet je eigenlijk gelijk de handjes weghalen. Allereerst kan er van alles aan de handjes of vingertjes zitten, dat in de ogen kan komen en waardoor er infecties of schade kan ontstaan. Immers weten we allemaal dat er veel ellende onder de nageltjes vandaan kan komen. (lees ook over vieze nagels) Dat is denk ik wel algemeen bekend.

Maar wist je dat er met het wrijven ook een cilindervorming in de ogen kan optreden? Blijkbaar is het hoornvlies zo gevoelig dat het daarmee een andere vorm kan krijgen, wat weer neer zal komen op een cilinder afwijking. Slechtere ogen dus! Ik heb dat nooit geweten. Ons meisje was inderdaad achteruit gegaan qua cilinders waar ze met haar normale zicht vooruit gegaan was. We zullen dus alert er op moeten zijn dat ze niet meer in haar ogen wrijft.

Hoe dan ook, ik wist niet dat zo’n simpele handeling als in ogen wrijven nog flink wat gevolgen kan hebben. Ik verwacht dat ik hier niet de enige in zal zijn, dus vandaar dit bericht. Altijd handig om te weten, toch?

Lees ook: UV-stralen en kinderogen