Er zijn van die momenten dat ik trots ben op merken waar ik vaak mee samenwerk. Zo ook dus met het oh zo bekende Mattel. Je kent haar natuurlijk van onder andere Barbie, waar ze vorig jaar al een hele inclusie lijn van hadden gemaakt. En nu gaat er weer een mooie slag komen als het gaat om het voor iedereen beschikbaar maken van de leukste producten. Zo ontving ik afgelopen week het volgende persbericht.

De populaire spelletjes in een nieuw jasje

26 juni 2024 – Mattel, Inc. kondigde vandaag aan dat 80 procent van het wereldwijde spelletjesassortiment tegen eind dit jaar geschikt zal zijn voor kleurenblinden. In 2025 wordt dat zelfs 90 procent. Dit maakt deel uit van Mattels engagement om een inclusievere spelervaring te creëren. Deze verandering geldt voor UNO, de wereldwijde nummer 1 in traditionele spelletjes, en tal van andere favorieten van de Mattel fans, zoals Phase 10, Dos, Blokus en Tumblin’ Monkeys. 

Wetende dat ca. 300 miljoen mensen wereldwijd kampen met een vorm van kleurenblindheid2, levert Mattel inspanningen om speelbeperkingen weg te werken en om het bewustzijn over kleurenblindheid te verhogen. Bij het creëren van deze wijzigingen in het volledige assortiment, werkte Mattel samen met tal van experts op het vlak van kleurenblindheid en raadpleegde het bedrijf mensen die leven met kleurenblindheid, waaronder designers bij Mattel die zelf kleurenblind zijn. Het bedrijf ontwikkelde oplossingen op maat voor spelletjes, zoals patronen, tactiele tips en symbolen om ervoor te zorgen dat kleur niet de enige manier is om kaarten of componenten van elkaar te onderscheiden. Dit volgt op een revolutionaire lancering van UNO ColorADD in 2017, specifiek ontworpen voor mensen met kleurenblindheid.

Mattel kleurenblind

Bovendien worden alle mobiele versies van de favoriete kaartspellen van de Mattel fans, zoals UNO! MobilePhase 10 Mobile en Skip-Bo Mobile, aangepast voor personen met kleurenblindheid. Mattel 163, de joint venture van Mattel en NetEase, heeft de nieuwe ‘Beyond Colors’ mobiele spelkaarten ontwikkeld, die elk een unieke en uniforme reeks symbolen bevatten. Denk hierbij aan rechthoeken en driehoeken voor snelle herkenning en onderscheid tussen de verschillende klassieke kaartkleuren. De ‘Beyond Colors’-update, die voor alle spelers gratis is, kan in de persoonlijke instellingen van het gebruikersaccount worden geactiveerd via de kaartenopties. De ‘Beyond Colors’-kaartenboeken vormen de nieuwste optie die Mattel 163 heeft ontwikkeld als deel van hun bredere streven naar inclusie en toegankelijkheid in mobile gaming, dat begon met de initiële lancering van UNO! Mobile in 2019. Sindsdien is UNO! Mobile al door 300 miljoen gebruikers gespeeld.

Ben benieuwd

Ik kijk zeer uit om deze nieuwe vorm van UNO te mogen / kunnen bewonderen. Waar ik ook zeer benieuwd naar ben wanneer er nog meer van dit soort initiatieven gaan komen en dan vooral welke. Dat Mattel nog met andere inclusie mijlpalen gaat komen, daar twijfel ik namelijk niet aan.