De allereerste gedachte die door mijn hoofd flitste toen mijn eerstgeborene op mij werd gelegd was “eindelijk”. Heel snel daarna kwam de eerste zorg al. “En wat nu?” Elke nieuwe papa of mama zal zo’n zelfde ervaring hebben als het om zijn of haar kind gaat. Want eerlijk is eerlijk, zoveel weet je nog niet als je kleine net op de wereld is gekomen. De hoeveelheid liefde die je gaat voelen kan je van tevoren niet inschatten. Die is zo immens groot en onvoorwaardelijk. Maar ook de zorgen die je gaat hebben als het om het welzijn van je kind gaat. Dat is ook niet in te schatten en helaas zullen die nooit weggaan. Je wil je baby het optimale kunnen bieden en veilig houden. Helaas worden de oogjes dan nog vaak wel eens vergeten.

Bescherming van de ogen

Iedereen weet inmiddels wel dat je een baby niet vol in de zon laat liggen. Immers hebben ze een kwetsbaar huidje en al die UV-straling erop doet geen goed. Maar wist je dat dit net zo goed voor de oogjes geldt? En toch zie ik nog vaak genoeg kleintjes zonder enige oogbescherming in de kinderwagen zitten of liggen. Terwijl papa of mama met een zonnebril op erbij lopen, omdat het licht te fel is. Niet helemaal logisch toch? Wist je dat kinderen eigenlijk veel kwetsbaarder zijn voor veel licht en UV-straling dan volwassenen? Dit omdat hun pupil groter is en hun ooglens minder beschermend pigment bevat (bron: het oogziekenhuis). Als er teveel UV-straling op komt, beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes. Niet echt een fijne gedachte!

Lees ook: de orthoptist waarschuwt voor wrijven in de ogen

BabyBanz zonnebril

Wij hebben altijd wel geprobeerd de kinderen met zonnebril op de zomer door te loodsen. Vooral als ze in het zwembad aan het spelen waren moest de zonnebril op. Zodra ik mijn eigen shades op mijn neus zette, moesten de kids er sowieso ook aan geloven. Toen onze oudste een paar maanden oud was, hebben we de eerste kinderzonnebril aangeschaft. Nu, een aantal kinderen verder, zijn we nog steeds erg enthousiast over dit merk en wordt het nog volop gebruikt. Misschien ken de je BabyBanz brilletjes al? Het merk komt uit Australië, waar ze genoeg zon kennen. De zonnebrillen van BabyBanz voldoen aan de strengste eisen en beschermen 100% tegen UV straling. Zeer belangrijk voor de oogjes van de kleine. Om de zonnebrillen zit een soort van elastiek zodat het niet van het hoofdje afzakt. Of met grijpgrage handjes eraf gehaald wordt. Mijn kinderen accepteerden de zonnebril prima.

Dooky en BabyBanz

Combinaties van goede merken leiden dikwijls tot leuke producten. Zo ook met BabyBanz en Dooky. Samen hebben ze leuke zonnebrilletjes voor kinderen tot twee jaar gemaakt. Als je Dooky enigszins kent, herken je de patroontjes op de bandjes wel een beetje. Er is ook een hele leuke luipaard variant beschikbaar. Als mijn oudste nog geen twee was had ze die vast en zeker wel gewild. En de prijs van de brilletjes valt ook reuze mee. Zeker als je weet dat de glazen echt 100% bescherming bieden tegen UV-straling. Oh ja, als je kind normaal gesproken ook een bril draagt is dat geen enkel probleem. BabyBanz is zo gemaakt dat er ook glazen op sterkte in kunnen.