Het was alweer even geleden dat ik een Noor update gegeven had. Maar het was ook gewoon even ontzettend druk met de verbouwing, laatste schoolweken, overlijden van Giovany en nog meer van dat soort niet alledaagse zaken. Gelukkig vind ik nu, zo aan het zwembad, een momentje om je even bij te praten over ons zorgintensieve kindje. Ja, zo heet dat nou eenmaal. Vandaag gaat het over haar schoolontwikkeling. Haar medische stand van zaken zal ik later vertellen.

De school

Enfin, school dus. Noor volgt al 3 jaar cluster 2 onderwijs in Zoetermeer. Al 3 jaar zit ze in een klasje met 3 andere kinderen. Al 3 jaar heeft ze dezelfde juffen en onderwijsassistenten. We kunnen lezen en schrijven met de dames en hebben ook zo nu en dan onze moppermomenten op de betreffende leerkrachten. Wat wij vooral belangrijk vinden, is dat ze goed zijn voor Noor. En dat Noor happy met ze is, wat ze ook echt was. Het klasje verder was ook prima. Maar laten we het maar zo zeggen: er is geen lager niveau op de school dan haar klas. Stiekem verwachtten wij dat ze tot en met haar 12e gewoon bij dezelfde juffen zou blijven en dat er alleen soms andere kinderen in de groep zouden komen. 

Tien minuten gesprek

Een twee weken terug hadden we het tien-minuten-gesprek met de juffen. Ik noem het zo, maar doorgaans duren deze gesprekken wel een uur, want ook de logopedist en fysiotherapeut sluiten daarbij aan om over de ontwikkelingen van Noor mee te praten. Nou hebben wij gedurende het schooljaar al aardig contact met de therapeuten, dus het is vaak niet nieuws wat ze vertellen. Zo weten we al dat de logopedist met Noor druk bezig is geweest met de GoTalk en dat er nu een uitgebreidere spraakcomputer wordt aangevraagd. Noor is toe aan meer communicatie. Ook lichamelijk wordt ze steeds sterker. Noor kan in haar looprek, zonder bil ondersteuning zelfs, behoorlijk wat meters en op snelheid maken. Lopen zit dus nog steeds in de lijn der verwachting. Kortom, allemaal mooie ontwikkelingen dus.

Een nieuwe klas

Zulke mooie ontwikkelingen zelfs, dat Noor haar klasje is ontstegen en ze na 3 jaar naar een andere groep gaat. Jawel, Noor gaat over! Ze gaat gewoon een niveautje hoger! We zijn zo ongelooflijk trots op haar. Haar nieuwe klas zal eveneens uit slechts 4 leerlingen bestaan en het is naast haar oude klasje. Dat zal wel even wennen voor haar zijn want, net als wij, was ze wel gehecht aan haar juffen. Die gaan niet met haar mee naar een volgende klas. Na 3 jaar zal ze onderwijs krijgen van “vreemden”. Ik ben zo benieuwd hoe ze dat gaat ervaren of zelfs accepteren. Gelukkig is ze vrij flexibel persoontje en denk ik dat de nieuwe uitdaging voor haar zal prevaleren boven het gemis van de oude leerkrachten. Hoe dan ook, voor nu zijn deze papa en mama super trots op ons moppie en denken we nog wel eens terug aan de woorden van haar oude therapeut: “Noor is niet leerbaar.” Wat had ik haar graag willen zeggen, dat ze ons kind zwaar onderschat heeft. Je weet pas echt of ze het niet kan als het uitvoerig geprobeerd is!