Mijn kinderen (7 en 10) zijn verzot op gezelschapspellen en zijn altijd nieuwsgierig voor nieuwe varianten. We kregen de mogelijkheid om DiXit van Libellud uit te proberen. Benieuwd of dit spel voor de jongens voor herhaling vatbaar was.

De inhoud van DiXit

In de doos zit het spelbord (of te wel het scorespoor), met daarbij 6 gekleurde houten konijnen, 36 mini stemfiches (per kleur genummerd van 1 tot 6) en twee pakjes van totaal 84 prachtig geïllustreerde kaarten. Onze eerste spel speelden we met zijn 3en (het minimaal aantal spelers).Bij het kiezen van een gekleurd konijn, krijgt ieder dezelfde kleur stemfiches, 1 tot en met 3, van de kleur van zijn/haar konijn. Na het schudden van de coole kaarten, kreeg ieder 6 kaarten en de overige kaarten vormen een trekstapel voor de volgende ronde. Volg je het nog?

Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Raad jij de kaart van de verteller? Het sprookjesachtige spel Dixit bevat prachtige kaarten die voor interpretatie vatbaar zijn. Het spel heeft weinig spelregels, waardoor het heel snel te leren is en geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Bol.com

We gingen spelen

Ik werd aanwezen als de eerste verteller (per beurt is er één iemand de verteller) en koos een kaart met daarop een jongen bovenop een ladder, die hoog in de lucht een wolk aan het vormgeven is met een hamer en een beitel. Mijn eerste gedachte hierbij was hoog, dus heb ik als hint gegeven ‘hoog’. Nu mochten de jongens op basis van mijn hint zelf een kaart uit hun stapel kiezen, die het beste past bij ‘hoog’. Deze kreeg ik omgekeerd aangereikt en ik kon de kaarten in willekeurige volgorde op de tafel neerleggen, zodat de jongens konden raden welke kaart van mij was. 

De meest linkse kaart heeft nummer 1, in het midden nummer 2 en de meest rechtse kaart heeft nummer 3. Met behulp van het keuzefiche, konden de jongens hun stem omgedraaid neer leggen. Bij het neerleggen kon ik al zien welke keuze ze gemaakt hadden, want het werd bij de betreffende kaart neergelegd. Heb ze gelijk de tip gegeven dat dat bij de volgende ronde niet nodig was. 

DiXit speelregels

De verrassing

Bij het omkeren van de keuzefiches, bleek tot mijn verbazing dat mijn kaart niet was gekozen. De oudste had een geel gloeiende vorm met een dame erop en de jongste een soort standbeeld van koning. Aangezien je niet op de eigen kaart kan stemmen, vraag ik me nog steeds af hoe ze juist elkaars kaart hadden gekozen, mis ik iets?! De punten verdeling was 3 punten voor beide heren (2 omdat niemand mijn kaart had gegokt en 1 voor het gokken van hun eigen kaart) en ik kreeg helaas niets. De jongens hadden dus al een vliegende start met 3 stappen met hun konijn op het scorespoor. 

En verder…

Naarmate het spel vorderde, werden de hints steeds creatiever. In het begin werd namelijk al snel duidelijk dat een te duidelijke hint ook geen punten opleverde voor de verteller, maar te cryptisch kon ook geen vooruitgang opleveren op het scorespoor. De ultieme winnaar was uiteindelijk de oudste, wat natuurlijk gelijk voor een nieuwe ronde teweeg bracht! 

Laatst bij het ophalen van de jongens van de BSO, bleek dat ze een spelletjes middag was geweest vanwege het druilerige weer. Bij de vraag welk gezelschapsspel is jullie favoriet, zeiden beiden: DiXit. Ik vermoed dat ik komende weken gezellig aan tafel een keuzefiche op tafel mag leggen.

Deze winacties staan nog open op MeerVanMir:
https://meervanmir.eu/stratego-spel-jumbo/
https://meervanmir.eu/helpen-bij-huiswerk-rekenen-taal-basisschool/
https://meervanmir.eu/boek-het-menselijk-lichaam/