Binnenkort brengt Disney de nieuwste versie van De Kleine Zeemeermin uit. Het verhaal wordt opnieuw verteld, maar dan nu met echte mensen (acteurs uiteraard). Iets om naar uit te kijken, zou je zeggen. Maar heel Amerika is in rep en roer, want Ariël wordt vertolkt door een Afro-Amerikaanse actrice. De helft van de Verenigde Staten juicht dit toe en de andere helft is verontwaardigd en boos. Blijkbaar is de kleine zeemeermin, volgens deze groep mensen, van witte aard. Het zou een verpesting zijn van het sprookje en weer eens het zoveelste dat gebukt moet gaan onder de druk van de minderbedeelden. Nou ben ik opgegroeid met veel sprookjes, maar heb ik nooit ergens in mijn hoofd geregistreerd wat de huidskleur zou zijn van de personages in de verhalen. Kan het dan betekenen, dat deze ophef vooral bij volwassenen is en wellicht ook enigszins misplaatst is?

Gewoon genieten van sprookjes

We laten de zeemeermin discussie na maar voor wat het is en kijken weer waar de sprookjes nou echt voor bedoeld zijn. Wat mij betreft voor de verbeelding en vermaak van kinderen. Huidskleur is irrelevant. Goed geschreven verhalen en mooie tekeningen zijn belangrijk. Dus speciaal voor de kids heb ik een heel bijzonder boek gevonden: De Wondere Sprookjeswereld van Grimm en Andersen:

Roodkapje, Assepoester, Sneeuwwitje, Het meisje met de zwavelstokjes, Het lelijke eendje, de sprookjes van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen spreken tot ieders verbeelding. In dit prachtig geïllustreerde lees- en voorleesboek zijn deze klassiekers verzameld. De allerkleinsten zullen genieten als u de verhalen voorleest en de oudere kinderen kunnen de verhalen al helemaal zelf lezen. Neem uw kinderen gezellig op schoot en laat ze mee genieten van deze onvergetelijke sprookjesschat! 

Niet alleen heeft dit boek de tien meest bekende sprookjes van zowel de broeders Grimm als Andersen, het bevat ook nog eens prachtige tekeningen. De reviews zijn bijzonder enthousiast. Het boek wordt blijkbaar vaak als kraamcadeau gegeven, wat ik mij zeer goed kan voorstellen. Dit is nou echt iets dat leuk is om te krijgen. Nu met de naderende feestdagen is het wellicht ook een aanrader voor in de zak of onder de kerstboom. De Wondere Sprookjeswereld van Grimm en Andersen ligt nu in de winkel!

Lees hier over nog meer Deltas boeken

De Wondere Sprookjeswereld van Grimm en Andersen