De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat mijn lezers erg gefascineerd zijn van het menselijk lichaam. De artikelen waarin ik over leuke boeken over dit onderwerp vertel, worden zeer goed gelezen. Dus bedacht ik dat ik ook zelf wel over de werking van ons lichaam kon vertellen. Immers ben ik met zoveel kinderen wel eens soort van expert er in geworden. Nietwaar? Lees dan ook maar mee met mijn visie van ons lijf.

Hoe zit ons lichaam in elkaar?

Het menselijk lichaam is ongeveer net zo uitgebreid en complex als de instructies voor het in elkaar zetten van IKEA-meubilair, maar zonder de handige Zweedse pictogrammen. En ja, ook bij de mens ontbreekt of zit er nog wel eens een schroefje los. Ik zal voor nu bij het grootste (of kleinste onderdeel als je het op grootte bekijkt) beginnen, onze eigen persoonlijke biologische startpakketten: cellen. Ze zijn de LEGO-blokjes van het leven, behalve dat ze zichzelf in elkaar zetten, repliceren en soms besluiten een rebellie te beginnen in de vorm van een verkoudheid.

De hersenen noem ik de CEO van dit alles. Het is het commandocentrum, dat voortdurend instructies uitschreeuwt via de zenuwbanen, wat op zijn best lijkt op een overbevolkte WhatsApp-groep waar iedereen tegelijk spreekt. Dan hebben we het hart, de onvermoeibare pomp die ervoor zorgt dat je bloed op de juiste plaatsen komt, een beetje zoals een uiterst efficiënte postbezorgdienst, maar dan zonder de mogelijkheid om pakketjes bij de buren achter te laten. Als je hart niet meer lekker werkt is het duidelijk van de DHL en niet PostNL bezorgdienst. Soms kan een wijziging wel helpen. Het hart werkt 24/7, zonder vakantiedagen of pauzes, wat op zich al een wonder is, vooral na het zien van hoe sommigen van ons hun weekenden doorbrengen.

Laten we het skelet niet vergeten, ons persoonlijke magazijn van 206 botten (meer als je een baby bent, wat suggereert dat baby’s mogelijk over meer geavanceerde opslagcapaciteit beschikken). De huid is het grootste orgaan en fungeert als de buitenste verdedigingslinie van het lichaam. Het beschermt ons tegen invasies, reguleert onze temperatuur en zorgt ervoor dat we niet als een ongekookte lasagne uit elkaar vallen. Plus, het heeft het ongelooflijke vermogen om zichzelf te herstellen, wat meer is dan we kunnen zeggen voor sommige van onze technologische apparaten.

Het boek het menselijk lichaam voor de extra informatie

Nu ben je helemaal op de hoogte van hoe ons lijf werkt, toch? Nee hoor, grapje. Dit was vrij basaal. Als je nou echt nieuwsgierig bent naar alle onderdelen en werkwijze van ons lichaam, dan zijn er geweldige informatieve boeken voorhanden. Zo ook Het Menselijk Lichaam van REBO Productions.

Het Menselijk Lichaam van REBO Productions

In dit boek lees je heel veel over het menselijk lichaam. Heldere tekeningen en grafieken beantwoorden al jouw vragen en onthullen veel interessante feiten over het menselijk lichaam. Door zelf experimenten te doen begrijp je nog beter hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.

Ik heb uiteraard er even doorheen gebladerd en kan alleen maar beamen dat het een prachtig en informatief boek is om te hebben. De plaatjes zijn al verhelderend en het leest lekker weg. In vet gedrukte letters kan je in een oogopslag zien wat echt relevant is om te weten. Zo kan je bijvoorbeeld lezen hoe weefsel in elkaar zit. Of hoe het hart precies werkt. Het is allemaal kindvriendelijk uitgelegd waardoor het bij uitstek geschikt is voor nieuwsgierige kinderen vanaf groep 3. Het boek Het Menselijk Lichaam van REBO Productions is gewoon een leuk naslagwerk om in huis te hebben.

Winacties

Uiteraard ga ik iemand blij maken met een exemplaar. Wil je kans maken? Laat dan een reactie achter. De winnaar ontvangt een e-mail.

Deze winacties staan nog open op MeerVanMir:
https://meervanmir.eu/stratego-spel-jumbo/
https://meervanmir.eu/helpen-bij-huiswerk-rekenen-taal-basisschool/
https://meervanmir.eu/boek-het-menselijk-lichaam/