Ken jij het boek “een dag in het leven van” al?

Onze dochter zit op een montessori school. Ik en mijn man hebben allebei regulier onderwijs gehad, en dat is toch wel wat anders (en stiekem inmiddels alweer behoorlijk lang geleden, dus het basis onderwijs is vast sowieso anders geworden). 

Leergierigheid start al vroeg

In het begin vertelde ze niet zoveel over school. Dus het was meer dat wij door de werkjes die ze meenam een beetje gevoel kregen wat ze allemaal uitspookte. Daarna kwam er weer een lock-down. We kregen ineens allemaal boekjes mee en les stof waar we mee aan de slag konden. Aantal ouders waren zo enthousiast foto’s aan het posten van hun kind met de geslaagde werkjes dat na 2 weken negeren wij toch ook het gevoel kregen dat we iets moesten doen. Elke week had blijkbaar een ander thema, en het eerste thema (waar heel de klas dus inmiddels eigenlijk al klaar mee was) was planeten. Er stonden dingen over planeten die ik niet meer wist (of wellicht nooit heb geweten). Jeetje dat ze daar als 4 jarige al lesstof over krijgt, gaat best ver dacht ik. Maar zij vond het helemaal fantastisch . Alles werd uitgeknipt aan elkaar gemaakt. Ons zoontje keek mee (toen 2) en heeft het nog steeds over paxi die af en toe wat uit ging leggen op een YouTube filmpje. Vervolgens gingen we de diepte in met vulkanen. Ook hier zelf als ouder weer veel bijgeleerd. 

Lees ook: 100 waanzinnige weetjes over de aarde

“Een dag in het leven van” deed mij aan de filmpjes denken

Toen ik het boek “een dag in het leven van”  onder ogen kreeg, moest ik op de ene of andere manier spontaan denken aan die lock down en al die boekjes. Kinderen zijn echt gretig over kennis, en mijn eigen kennis kan ook nog zeker wat bijgespijkerd worden. 

Het leuke aan dit boek is, dat het bestaat allemaal kleine verhaaltjes. In grappige strips en geheime dagboeken vertellen verschillende organen, dieren, planten en fenomenen hoe een dag in hun leven eruitziet. Zo kom je te weten hoe een dag eruitziet voor een mestkever, je hart, het poollicht, je hersenen, een bij, een banaan, een regenboog en nog veel meer. Grappig, leerrijk en leuk! Het zijn korte stukjes, je dus kan elke keer makkelijk 2-3 verhalen kan kiezen. Van drollen/scheetjes tot bananen, flamingo’s. Afhankelijk van je bui kan je over van alles wat leren. De kinderen mogen hier elk een verhaaltje uitkiezen en ik mag er ook altijd eentje uitzoeken (voor als ik toch ineens nieuwsgierig ben over een onderwerp). Wist je bijvoorbeeld dat:

  • als je hoest je iets met 160km/ uur naar buiten gooit?
  • 1 van de 10 tongen zijn neus aan kan raken?
  • een man ooit 68 jaar de hik had?

Nou ik dus inmiddels wel! Toch leuk dat je weer wat extra leert door je kinderen. Het boek “een dag in het leven van” wordt vaak gekozen om uit voor te lezen, dus bij ons is het zeker een succes. Aanrader wat ons hele gezin betreft!

Meer informatie over dit boek

een dag in het leven van