Verschillende Duitse steden vragen zich hardop af, waar de Nederlandse toeristen blijven. Het aantal Nederlanders wat de normaliter zeer populaire Duitse kerstmarkten bezoek in de grootste steden van Duitsland is dit jaar zeer laag. Nederlandse gezinnen blijven thuis uit vrees voor een besmetting met het coronavirus. Overigens is de kerstmarkt niet in alle Duitse steden te bezoeken. Er zijn verschillende regio’s waar de kerstmarkten in de afgelopen week werden afgelast door een oplopend aantal besmettingen. Dat is onder meer het gevolg van de nieuwe omikron variant, welke inmiddels ook in Duitsland actief is. Men vreest dat deze variant veel besmettelijker is dan de delta variant, welke momenteel dominant is in de meeste Europese landen. 

Tripjes naar het buitenland in de herfstvakantie

Het feit dat Nederlandse gezinnen in de kerstvakantie dichtbij huis blijven past niet in het beeld, wat we tijdens de herfstvakantie zagen. Die vakantie was voor veel gezinnen het moment om naar Zuid-Europese vakantiebestemmingen af te reizen, alwaar zij het aantal zomerse dagen inhaalden. Dat aantal was tijdens de Nederlandse zomer laag. Zeker in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen jaren. Niet alleen lag de temperatuur lager, ook was de Nederlandse zomer behoorlijk nat. Dieptepunt hierbij waren de overstromingen in Limburg eerder dit jaar. 

Nederlandse vakantieparken zien aantal boekingen toenemen

Opvallend is dat Nederlandse vakantieparken het aantal boekingen in de afgelopen weken juist sterk zagen stijgen. Dat aantal boekingen kreeg een extra impuls als gevolg van de basisscholen welke een week eerder gesloten werden. Gezinnen trekken massaal naar de vakantiehuisjes, om de kinderen daar vrij te kunnen laten spelen. Ouders zelf hebben aan een laptop en een draadloos netwerk, bijvoorbeeld via de hotspot op hun telefoon, voldoende om te kunnen werken vanaf zo’n vakantiepark. Daarbij is het niet mogelijk om de feestdagen uitgebreid te vieren met de hele familie. Immers, het aantal gasten wat thuis ontvangen mag worden is ingeperkt tot vier.

Onzekerheid over omikron variant groeit 

De eerste ervaringen met de omikron variant tonen aan, dat deze variant veel besmettelijker is dan de delta variant. Het maakt dat experts vrezen voor een nieuwe golf aan besmettingen. Iets wat de druk op de ziekenhuizen in Nederland sterk zou doen kunnen laten stijgen. Daar waar de zorg het de afgelopen periode al zeer zwaar hard. Om het aantal besmettingen zo goed mogelijk te beperken, besloot de Nederlandse overheid opnieuw een harde lockdown in te voeren. Deze lockdown loopt in ieder geval tot de tweede week van januari. Onzeker is nog of de lockdown op dat moment direct versoepeld kan worden, of dat een verlenging van de maatregelen noodzakelijk is. Komende periode lijken de regels voor vakanties naar het buitenland in ieder geval strenger te worden. Naast een vaccinatiebewijs is straks ook een negatief testresultaat noodzakelijk.