Ken jij het boek 100 waanzinnige weetjes over de aarde al?

Het is weer tijd voor een educatief moment. Niet alleen omdat het leerzaam is, maar ook gewoon omdat het erg leuk is om nieuwe feitjes te leren. Vooral als het over dingen gaat waar je normaal gesproken niet snel over geïnformeerd zou worden. Of in ieder geval een stuk minder. Binnenkort zal ik dan ook vertellen over een zeer leuk boek over de ruimte, maar vandaag houd ik het wat dichter bij huis. Letterlijk onder onze voeten. In het boek 100 waanzinnige weetjes over de aarde kan je namelijk echt de meest uiteenlopende feitjes over onze thuisplaneet lezen. De ondertitel “een boeiende kijk op onze wondere planeet” zegt al genoeg.

Lees ook: 100 waanzinnige weetjes over wetenschap recensie boek

Wat staat er in 100 waanzinnige weetjes over de aarde

Ik was oprecht wel even nieuwsgierig naar welke 100 weetjes je over een planeet zou kunnen lezen. Zou het dan puur over de grondsoort gaan? Dus de kern en alle lagen er omheen zeg maar? Of moest het begrip “aarde” breder genomen worden en zou het ook over onze leefomstandigheden gaan. Ik wou dat ik een concreet antwoord inmiddels kon geven, maar helaas. Ik heb het boek 100 waanzinnige weetjes over de aarde uitvoerig doorgebladerd en gelezen en kan gewoon niet exact zeggen waar de inhoud nou over gaat. Het is zo veelomvattend. Van kosmische stof tot grind tot bepaalde diersoorten.

100 waanzinnige weetjes over de aarde

Leuke feitjes, die ik niet wist

Eerlijk gezegd interesseert het mij persoonlijk vrij weinig uit hoeveel zandsoorten onze aarde bestaat. Dat is leuke informatie voor andere mensen, maar niet voor mij. Ik word daarentegen wel gewoon enthousiast van feitjes waarvan ik een “oh ja?” gevoel krijg. Zoals bijvoorbeeld dat goud niet op aarde gemaakt is. Heb je nu ook hetzelfde gevoel? Het ontstaan dus in sterren die opbranden. Het goud in onze aardkern zou uit neergestorte meteorieten komen zo’n 4 miljard jaar geleden. Hoe cool is dat?

Over cool gesproken: wist je dat de ontlasting van zeevogels helpen de Noordpool koel te houden? Hun uitwerpselen bevat namelijk ammoniak, wat blijkbaar een verkoelend effect heeft. Als het vrijkomt vormt het deeltjes, die vervolgens het zonlicht weerkaatsen en zodoende de warmte tegenhouden. Een heerlijk (nutteloos) feite, waar ik erg blij van word. Beetje bij beetje bereid mij zo voor op een deelname aan 2 voor 12 ;-). Kortom, 100 waanzinnige weetjes over de aarde is weer een boek om in huis te willen hebben.

Meer informatie over dit boek

100 waanzinnige weetjes over de aarde