Ken jij het Steen Papier Schaar Kaartspel al?

Whoop whoop, ik heb weer een spelletje gevonden dat ik ook erg leuk vind. En het duurt niet al te lang en de kinderen kunnen het prima zonder mij spelen. Oké, dat klinkt nou niet heel erg positief, maar de meeste ouders zullen mij nu wel begrijpen. Enfin, het spelletje dus. Het is gebaseerd op een heel ander (oud) spel met de handen. Ik denk dat iedereen deze wel kent. Het oh zo beroemde “steen, papier, schaar”. Mocht je het niet kennen, onder welke steen heb jij dan geleefd de afgelopen jaren? In een notendop hier de spelregels in het kort.

Twee spelers strijden tegen elkaar door gebaren met hun handen. Ze tellen tot drie en bij drie maken ze een gebaar voor steen, papier of schaar. De uitkomst bepaalt de winnaar. Steen verslaat schaar, schaar verslaat papier en papier verslaat steen. Dit is er dus nu in spelvorm met kaartjes, met de toepasselijke naam Steen Papier Schaar Kaartspel.

Steen Papier Schaar Kaartspel versus Dobble

Bij het zien van het Steen Papier Schaar Kaartspel valt je gelijk één ding op. Het komt in zo’n zelfde soort blikje als het spelletje Dobble en heeft ook gelijksoortige vorm kaartjes. Dat is helemaal correct. Ze worden vaak samen ge- en verkocht, maar stiekem zijn het wel twee verschillende merken. Toch hebben ze wel wat overeenkomsten. Beide spelletjes hebben een element van snelheid, dus scherp zijn, in zich. Hoe goed en vooral snel is je observatievermogen? Kan jij rapper de symbolen herkennen dan de ander? Toch zijn er ook verschillen. In tegenstelling tot bij Dobble heb je bij het Steen Papier Schaar Kaartspel geen eigen kaarten in de hand. Alle spelers kijken en spelen met dezelfde schijfjes. Dat maakt het stiekem nog spannender, omdat dan helemaal duidelijk is wie er snel dingen opmerkt.

De spelregels

Al het bovenstaande zal vast erg vaag klinken, maar na het lezen van de spelregels van het Steen Papier Schaar Kaartspel is het geheid wel logisch voor je. Ik zal deze in het kort voor je uitlichten. Elk kaartje van het spel heeft aan de ene kant de drie symbolen steen, papier en schaar in de kleuren rood, blauw en geel en aan de andere kant slechts eentje van de drie in één van de drie voornoemde kleuren. Is het nog te volgen? Je start het spel door alle kaartjes op een stapel te leggen met de drie symbolen kant boven. De bovenste kaart draai je om en leg je omgekeerd naast de stapel. Op dit kaartje is één symbool in één kleur zichtbaar. Je kijkt nu op de stapel welk symbool daar dezelfde kleur heeft. Die twee strijden dan met elkaar.

Steen Papier Schaar Kaartspel

Als de steen op de enkele kaart zichtbaar is en de schaar op de stapel dezelfde kleur heeft sla je met je vuist op de schaar. Steen vernietigd immers de schaar. Stel dat papier dezelfde kleur had, dan sla je op de steen die naast de stapel ligt. Degene die als eerste de juiste kaart vernietigd heeft, krijgt de losse kaart naast de stapel. Ook draait hij de volgende om en legt deze zichtbaar open.

Maar wat nou als er twee gelijke symbolen in dezelfde kleur open liggen? Dan is degene die als eerste in de handen klapt de winnaar en krijgt deze het losse kaartje. Uiteindelijk wint degene die de meeste kaartjes gewonnen heeft. Klinkt logisch nu toch?

Leuk om in huis te hebben

Zoals je kan lezen is het Steen Papier Schaar Kaartspel geen al te lastig spel. Je neemt het gemakkelijk overal mee naar toe in het doosje. Het is snel gespeeld, dus ideaal als je even ergens moet wachten. Gewoon thuis is natuurlijk ook leuk. De prijs is eveneens aantrekkelijk, dus wat ons betreft een aanrader voor elke verjaardag of voor tijdens de feestdagen. Veel speelplezier!