Ouders weten altijd alles beter, zeggen ze. Ik verkondig dit natuurlijk ook al jaren aan onze dochters, maar mijn ouders weten dit ook nog steeds mij tegen te werpen. En uiteraard ben ik het daar natuurlijk niet mee eens. Ze zijn immers inmiddels al geruime tijd opa en oma wat in de ogen van mijn kinderen gelijk staat aan bejaard en oubollig. Nu zijn mijn ouders dat echt niet, maar dat ga ik ze natuurlijk niet vertellen. Ze zijn op hun oude dag wel wat materialistischer geworden dan vroeger. En alles wat zij kopen is natuurlijk het beste product in die klasse, hebben ze uitvoerig onderzoek naar gedaan (lees: geluisterd naar de verkoper) en is wat duurder, maar dan gaat het langer mee.  Vooral als het om hun warme drankjes gaat zijn ze de experts.

Een theepot voor de sier

Of het allemaal even zinvol is, betwijfel ik wel eens. Zo heeft mijn moeder een theepot voor haar verjaardag gevraagd, die zo mooi is dat ze het niet eens gebruikt. Het staat er maar op het tafeltje en er heeft nog geen druppeltje water in gezeten. Het was ook nooit de bedoeling deze te gebruiken, zegt mijn moeder dan. Ik vind dat zelf maar raar, een theepot zonder functie. Maar als ze daar nou gelukkig mee is, wie ben ik dan om te oordelen. Toch?

https://www.shutterstock.com/nl/photos

Een waterfilter voor de smaak

Een ander product wat ik onzinnig vond, was die van de waterfilter. Hoezo dan? We leven in een land waar er heerlijk vers water uit de kraan stroomt. Water dat je gelijk kan opdrinken. Hoezo moet dat nog gefilterd worden? Ik vond het echt klinkklare onzin en bovendien ook nog eens verspilling van ruimte in de koelkast. Mijn ouders waren echter overtuigd van BRITA waterfilter van de waterfilterwinkel (zeer toepasselijke naam), dat ik overstag ben gegaan en het geprobeerd heb. Ik heb het ze nooit verteld, en zal het ook in alle toonaarden ontkennen, maar het water smaakte inderdaad gewoon iets lekkerder. Misschien dat dit product nog niet eens zo’n slechte investering was.

Nog meer smaak aan je koffie

Het water filteren is natuurlijk al een top idee, maar je koffiemachine af en toe reinigen kan ook zeker geen kwaad. Niet alleen is het goed voor je apparaat, maar de smaak intentie zal ook zeker weer toenemen. Eerlijk gezegd, doe ik het zelf ook nog veel te weinig. Terwijl een ontkalker voor je machine zeer gemakkelijk online te bestellen is en het ontkalken zelf ook niets voorstelt. Het is echt een kwestie van het spul aan het water toevoegen (tot maximale capaciteit) en je apparaat aanzetten. Dat is het! Stom eigenlijk dat we dat zo weinig doen. Althans, ik doe het niet vaak genoeg. Terwijl ik wel maandelijks soda in de wasmachine doe. Misschien dat ik het ontkalken ook maar elke eerste van de maand moet gaan uitvoeren.

Toch wel slim?

Die theepot, daar kan ik nou echt niets mee. Het is een sierproduct, dat ik persoonlijk niet eens mooi vind. De waterfilter begrijp ik dan wel weer. Daar zie ik de meerwaarde van in. En als je dan toch zo goed bezig bent, dan kan je net zo goed alles goed aanpakken. Als je niet gefilterd water voor je koffiemachine gebruikt, ontkalk deze dan wel zo nu en dan. Zullen je smaakpapillen én je machine je dankbaar voor zijn.