Een paar maanden terug gingen we voor het eerst met het gele gezin op vakantie. Op wintersport met de nieuwe auto. Dat was best wel een dingetje, want met vier kleine kinderen is je voertuig echt tot aan en op het dak gevuld. Ik vraag me soms echt af hoe mijn ouders dat vroeger deden. Het enige wat ik mij toen van die ritten kan herinneren was dat het aantal plaspauzes beperkt waren. Mijn vader reed graag door. Wij zelf proberen toch wat vaker pitstops te maken. Dat is natuurlijk ook beter voor de lichaampjes van de kids. Dat zijn ook altijd de momenten dat de plasjes gedaan en luiers verschoond worden. En dan sta je daar met je baby in de armen en denk je alleen maar “moet ik haar daar op neer leggen?”

De noodzaak van een verschoningsmatje

Het blijft mij altijd weer verbazen hoe vies sommige mensen kunnen zijn. Het is zelden dat ik in een babyverschoningsruimte kom en het er aangenaam vind ruiken of schoon vind uitzien. Soms hangt er wel zo’n rol papier waar je het aankleedkussen kan bedekken, maar als deze ontbreekt wat doe je dan? Leg je je onschuldige schone poppetje neer op dat viezig uitziende kussen waarvan je weet dat er waarschijnlijk eerder die dag nog ontlasting op gezeten heeft? Tja, weinig keus is er soms niet. Daarom heb ik tegenwoordig altijd een verschoningsmatje mee in mijn luiertas.

Lees ook: elke moeder vergeet wel eens luiers mee te nemen

De luieretui van Dooky

Ik weet het. Alweer Dooky! Maar ja, als je fan bent en zij ook graag een handje helpen, dan is het toch win win? Enfin, de luieretui dus. Eigenlijk is het gewoon een verschoningsmatje met twee flapjes aan de zijkant. Aan de ene kant stop je de luiers en aan de andere kant de billendoekjes. Het is duidelijk wat aan welke kant moet, want er zit een gleufje aan de billendoekjeskant waar je de doekjes doorheen kan trekken. Bij mij zitten daar overigens ook gewoon luiers. Links maatje drie en rechts maatje zes. Van beide drie stuks en nog kan het matje dan dicht. De billendoekjes neem ik dan apart mee. Het voelt allemaal een stuk meer hygiënisch zo en gezien de rare tijd waar we nu in leven kan extra hygiene geen kwaad. Dus ja, een goede luieretui of verschoningsmatje hoort in elke luiertas thuis.