Toen ik nog een schattig klein dreumesje was, was ik ook een echt jengelkindje. Althans, dat is wat mijn moeder mij verteld heeft. Het erge was dat mijn ouders een soort van immuun voor mijn klaaggezang waren geworden en dachten dat het gewoon bij mij hoorde. Het was dat mijn oma op een gegeven moment een opmerking erover maakte, dat ze beseften dat ik toch wel heel erg veel jengelde. Een kort bezoekje aan de huisarts en ze wisten waarom; ik had een dubbele oorontsteking! Maar wat is een oorontsteking kind eigenlijk? En hoe kom je er aan?

Oorontsteking kind

Ik wou dat ik kon zeggen, dat het daarna over was, maar zo ver ik mij kan herinneren had ik altijd wel last van mijn oren. Die daarbij horende pijn vergeet ik echt nooit meer! Ik heb ook alle soorten oorontstekingen gehad, van binnenoor tot middenoor tot buitenoor. Een geperforeerde trommelvlies is mij ook niet bespaard gebleven. Het is dus ook niet verrassend. dat de KNO arts al snel besloot mijn keel- en neusamandelen door te knippen. Uiteraard groeiden mijn keelamandelen weer terug en moesten deze dus opnieuw geknipt worden. Dezelfde ellende had ik met de buisjes in mijn oren. Deze zijn drie keer gezet, omdat ze telkens er weer uit groeide.

Wat is kenmerkend voor een oorontsteking bij kinderen?

Een oorontsteking is een veelvoorkomende aandoening bij jonge kinderen. Uiteraard zijn er een paar typische kenmerken wat een signaal kan zijn, dat je kind hier aan lijdt. Ik heb enkele voor je op een rijtje gezet.

 • Oorpijn: Kinderen met een oorontsteking kunnen ernstige oorpijn ervaren. Ze kunnen hun oor aanraken, trekken of klagen over pijn.
 • Verlies van gehoor: Tijdens een oorontsteking kan het gehoor van een kind tijdelijk verminderd zijn.
 • Koorts: Een lichte koorts kan optreden als gevolg van een oorontsteking.
 • Gehoorverlies: Het tijdelijke gehoorverlies kan het kind moeite bezorgen om normaal te horen en te begrijpen wat er gezegd wordt. Vaak ook omdat de oor verstopt zit.
 • Oorafscheiding: In sommige gevallen kan er vloeistof uit het geïnfecteerde oor lekken. Dit stinkt vaak enorm. Wel betekent het ook meestal dat de druk er af is en de pijn wat minder is.

Wat kan de oorzaak zijn?

Leuk om te weten wat de kenmerken zijn van een oorontsteking, maar liever wil je weten wat de oorzaken zouden kunnen zijn. Ik heb enkele boosdoeners voor je kunnen vinden.

 • Leeftijd: Oorontstekingen komen vaker voor bij jonge kinderen, vooral bij kinderen onder de 2 jaar. Dit komt omdat de buis van Eustachius, die het middenoor verbindt met de achterkant van de keel, bij jonge kinderen kleiner en minder efficiënt is.
 • Infecties: De meeste oorontstekingen worden veroorzaakt door bacteriële of virale infecties die het middenoor bereiken via de buis van Eustachius. Vaak begint het met een verkoudheid of een andere luchtweginfectie.
 • Roken: Passief roken kan het risico op oorontstekingen vergroten.
 • Allergieën: Allergische reacties kunnen leiden tot ontsteking van de buis van Eustachius, waardoor de kans op oorinfecties toeneemt.
 • Familiegeschiedenis: Kinderen met een familiegeschiedenis van oorinfecties lopen mogelijk een groter risico. Dus fijne genen weer.

Twee types oorontsteking bij een kind

Er zijn verschillende soorten oorontstekingen, maar de twee meest voorkomende zijn toch wel de otitis externa en de otitis media, oftewel de uitwendige en de middenoorontsteking. De kenmerken van beide infecties heb ik voor je opgesomd:

 • Uitwendige oorontsteking: Dit type oorontsteking treedt op in de gehoorgang, het deel van het oor dat zich vanaf het oorschelpoppervlak tot aan het trommelvlies uitstrekt. Het staat ook wel bekend als zwemmersoor omdat het vaak voorkomt bij mensen die veel zwemmen. Het kan worden veroorzaakt door overmatig vocht in de gehoorgang, beschadiging van de huid in de gehoorgang door krabben of het inbrengen van voorwerpen in het oor (zoals wattenstaafjes), of bacteriële en schimmelinfecties. Symptomen zijn onder meer oorpijn, jeuk, roodheid en mogelijk gehoorverlies.
 • Middenoorontsteking: Dit treedt op in het middenoor, dat zich achter het trommelvlies bevindt. Het kan worden veroorzaakt door bacteriële of virale infecties en komt vooral voor bij jonge kinderen vanwege de anatomie van hun buis van Eustachius. Er zijn twee hoofdtypen otitis media:
  • Acute Otitis Media (AOM): Dit is een plotselinge en kortdurende infectie van het middenoor. Het gaat vaak gepaard met symptomen zoals oorpijn, koorts, gehoorverlies en soms afscheiding uit het oor.
  • Chronische Otitis Media met Effusie (OME): Dit is een langdurige aandoening waarbij vocht zich ophoopt in het middenoor, meestal zonder acute infectie. Het kan resulteren in gehoorverlies en kan voorkomen bij kinderen na een eerdere AOM-infectie.

Wat is een dubbele oorontsteking?

Een “dubbele oorontsteking” verwijst naar een situatie waarin beide oren van een kind tegelijkertijd ontstoken zijn. Met andere woorden, zowel het linker- als het rechteroor van een kind lijden dan aan een ontsteking. Meestal is het dan een middenoorontsteking. Zowel kinderen als volwassenen kunnen dit ondervinden. Het kan het gevolg zijn van een infectie die zich gelijktijdig naar beide oren verspreidt, of het kan voorkomen bij kinderen die vatbaar zijn voor oorinfecties en regelmatig last hebben van dit soort ontstekingen in beide oren. De symptomen van een dubbele oorontsteking zijn vergelijkbaar met die van een enkele oorontsteking, zoals oorpijn, koorts, gehoorverlies en mogelijk afscheiding uit beide oren. Behandeling omvat vaak antibiotica, pijnverlichting en mogelijk andere medische interventies, afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Oorontsteking als volwassene

Een tijd lang leek ik genezen te zijn van het fenomeen ooronstekingen. Tot ik een jaar of twintig was. Ineens kwamen de ontstekingen in alle heftigheid terug en zat ik weer volop aan de antibiotica. Ik heb schijnbaar nauwe gehoorgangen, hetgeen voor bacteriën een Walhalla is. De KNO-arts, die ik inmiddels frequent bezocht, ontdekte op een gegeven moment een microscopisch klein stukje ontsteking op mijn trommelvlies wat de boosdoener bleek te zijn. Hij heeft dit ieniemienie stukje aangestipt om een volgende oorontsteking te voorkomen en sindsdien heb ik geen last meer van mijn oren gehad. Hoe zoiets kleins zo vervelend kan zijn en toch ook weer zo gemakkelijk opgelost kan worden!

Oorontsteking voorkomen bij kinderen, oftewel oorontsteking kind oma tips

In al die jaren oorontsteking heb ik wel veel geleerd over hoe ik toch vaak een oorontsteking voorkomen kon. Je kan namelijk de kans op infecties enigszins beperken. Heb je vaak last van je oren? Neem dan de volgende lijst eens goed door. Oma weet raad hoe je een oorontsteking voorkomen moet:

 • droog goed je oren na het douchen of zwemmen
 • ga niet met je oren op de tocht zitten (bijvoorbeeld met raam open rijden)
 • doe een muts op als het buiten waait of wat kouder is
 • doe nooit wattenstaafjes in je oren!
 • ga niet met je vingers in je oren. Als je oor vol smeer zit kan een druppel (olijf)olie er in wonderen verrichten
 • gebruik neusspray (zoutoplossing) zodra je ook maar een beetje verkouden bent (verkouden in de neus eindigt vaak in een ooronsteking) Daro werkt fantastisch!
 • voelt het alsof je een beginnende oorontsteking hebt? Somt helpt het om gewoon een paracetamol te nemen.

Wat kan je doen om de pijn te verzachten?

Oorpijn is verschrikkelijk. Ik kan mij dat nog zo goed heugen. Maar wat kan je daar nou eigenlijk tegen doen anders dan paracetamol?

 • Warmte: Een warm kompres aan de buitenkant van het pijnlijke oor kan verlichting bieden. Ik gebruikte ook vaak gewoon een gekookt ei. Die leken wat langer warmte af te geven.
 • Oordruppels: Als de oorpijn wordt veroorzaakt door een oorontsteking zoals otitis externa, kunnen speciale oordruppels voorgeschreven door een arts verlichting bieden. Gebruik geen wattenstaafjes in het oor, omdat dit de situatie kan verergeren.
 • Hydratatie: Als de oorpijn het gevolg is van een verkoudheid of sinusinfectie, kan het drinken van veel water en het gebruik van een luchtbevochtiger in de kamer helpen om de luchtwegen te openen en de druk in het middenoor te verminderen.
 • Hoofdhouding: Soms kan het veranderen van de hoofdhouding, bijvoorbeeld door het hoofd te kantelen, enkele minuten in een bepaalde richting te houden en dan terug te keren naar de normale positie, de druk in het oor tijdelijk verlichten.

Lees meer over oorontstekingen op thuisarts.nl

Uitgelichte afbeelding: shutterstock

De meest gestelde vragen

Wat te doen bij een oorontsteking kind?

Als je vermoedt dat een kind een oorontsteking heeft, is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Alleen een arts kan een nauwkeurige diagnose stellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Hoe weet je of een kind oorontsteking heeft?

Symptomen zoals oorpijn, stinkende oren, afscheiding uit oren en koorts zijn meestal wel een duidelijk signaal om naar de arts te gaan.

Kan oorontsteking vanzelf overgaan bij een kind?

Oorontsteking bij kinderen kan soms vanzelf overgaan, maar dit hangt af van verschillende factoren, zoals de oorzaak van de ontsteking, de leeftijd van het kind en de ernst van de symptomen. Als de symptomen van oorontsteking aanhouden of verergeren, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Onbehandelde oorontstekingen kunnen leiden tot complicaties, waaronder gehoorverlies.

Hoe lang duurt een oorontsteking bij een kind?

Als een kind een bacteriële oorontsteking heeft, kan behandeling met antibiotica meestal leiden tot verbetering binnen 48 tot 72 uur na het starten van de medicatie. De totale duur van de infectie kan variëren, maar de symptomen moeten binnen enkele dagen na behandeling beginnen te verbeteren. In sommige gevallen kan een oorontsteking worden gevolgd door vochtophoping in het middenoor. Dit kan enkele weken tot maanden aanhouden. Het kind kan nog steeds enige gehoorproblemen ervaren tijdens deze periode, zelfs nadat de acute symptomen zijn verdwenen.