Een van de vakanties uit mijn jeugd, die mij nog vers in het geheugen ligt, is die van een zomer in Italië. Het was niet zozeer het zwemmen, de pizza’s of de gezelligheid dat mij bijgebleven is. Het is de buikgriep dat in mijn herinneringen gegroefd staat. Ik weet niet meer hoe lang het allemaal heeft gestuurd, maar ik weet wel nog hoe beroerd ik mij toen voelde en alleen maar gal aan het spugen was. Mijn moeder heeft er nog ergere herinneringen aan. Zij vertelde mij namelijk dat het hele gezin leeg liep aan beide kanten! En dat zij dagen en nachten bezig is geweest met matrassen uitwassen, lakens opnieuw en opnieuw verschonen terwijl ze ondertussen probeerde de kinderen nog wel wat vocht binnen te krijgen. Oh ja, en af en toe zelf sprintjes moest trekken naar de wc. Een fractie van haar ellende heb ik afgelopen weekend zelf mogen ondervinden met vier spugende kindjes en een zieke man. Het enige “voordeel” ten opzichte van mijn moeder was dat ik zelf nergens last van bleek te hebben. En dat we thuis waren met voldoende beddengoed. Wel heb ik toch weer super handige praktische tips voor jullie om de buikgroep enigszins gemakkelijk te doorkomen.

Genoeg beddengoed en moltons

De eerste spuugsessie bij een buikgriep begint bij kinderen negen van de tien keer in bed. Resultaat? Een doorweekte hoeslaken, deken en waarschijnlijk ook molton. Zorg ervoor dat je van elk gewoon drie stuks in huis hebt zodat je altijd bedden kan verschonen. Voor de kinderen heb ik overigens de Lenast van Ikea op het bed liggen. Kost haast niets en het laat geen vocht door. Ideaal dus ook voor bij het zindelijk worden. Ook voor ons heb ik extra moltons in huis. Deze verschoon ik net zo vaak als dat ik het bed verschoon. Vind dat wel zo’n fris idee.

Lees ook: zo vang je urine op bij een klein kind

Kraammatjes

Hopelijk heb je ze nog liggen van uit je kraamtijd, want kraammatjes zijn echt topdingen. In de zomer gebruikte ik ze wel eens voor de baby om in haar geboortekostuum in de box te liggen tijdens een hittegolf. De afgelopen dagen heb ik ze in bed gebruikt bij de kleintjes. De twee jongste begrijpen nog niet helemaal wat spugen inhoudt en wat ze dan moeten doen. Ik heb ze dus op een kraammatje laten slapen. Op het moment dat er dan eten uit kwam, bleef het bed droog. Het was een kwestie van dan weer een nieuw kraammatje onder het hoofdje leggen. Ik heb begrepen dat ze dit ook bij oudere mensen in verzorgingstehuizen doen, dus waarom niet bij (kleine) kinderen? Lijkt me ook wel handig om te gebruiken als er sprake is van overstromende luiers door dunne ontlasting. Kortom, kraammatjes zijn super handig!

Niet in bed spugen!

Deze optie gaat eigenlijk alleen op voor mensen die geen vloerbedekking in hun slaapkamer hebben. Nadat ik de zoveelste beddengoed was moest doen, omdat het kotsbakje niet snel genoeg gepakt was, was ik er klaar mee. Nieuwe regel voor de meisjes bij buikgriep: spuug maar op de grond! Je kan je voorstellen dat ze mij met grote ogen aankeken of ik gek geworden was. Ja, mama zei spuug maar op de grond als je het emmertje of bakje bij het bed net niet redt. Ik dweil het liever even op dan dat ik voor de zoveelste keer een bed verschonen moet. Ik heb dan wel genoeg lakens op voorraad, zoals je hierboven ook kan lezen, het betekent nog niet dat ik het leuk vind om midden in de nacht alles er af te moeten halen en schoon beddengoed er op te leggen. Dan liever even een doekje over de vloer.

Cola en naturel chips tijdens buikgriep

Als je merkt dat er niets meer in de maag zit en er voornamelijk gal gespuugd wordt, kan je voorzichtig aan starten met het geven van cola. Hier kwam het de eerste slok net weer zo hard er uit, maar na de tweede poging is er niet meer gespuugd. Om het zoutgehalte weer een beetje op peil te krijgen, kan je naturel chipjes geven. Ik zelf heb dat nog nooit gedaan, maar iedereen in mijn omgeving zweert erbij. Misschien moet ik ze toch gewoon maar eens in huis halen. Ik vrees alleen dat ze allang verorbert zullen zijn voordat de volgende buikgriep zich aandient. Misschien dat ik daarom als enige niet ziek geworden ben?

Heb jij nog tips bij buikgriep? Laat het mij weten en ik voeg ze toe.