Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik met onze Noor naar het ziekenhuis moest voor een uitgebreide bloedafname en een urinecheck. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het bloed prikken was namelijk best een dingetje bij haar. Het lukte voor geen meter. En de urine afname was al helemaal geen succes. Of ik even een zakje aan haar billetjes wilde plakken om het op te vangen. De verpleegkundige heeft het voor mij bevestigd en nog geen uur later had Noor de hele bank (van het ziekenhuis) onder geplast. Je raadt het vast al. In het zakje zat misschien één druppel maar, dus te weinig om iets mee te kunnen doen. Op mijn verzoek hebben ze toen maar een katheter gebruikt. Liever niet natuurlijk, maar ik wist op dat moment ook niet hoe er anders urine opgevangen moest worden. Tegenwoordig weet ik een makkelijkere methode, die ik graag met je deel.

Als je kind niet zindelijk is

Laten we vooropstellen dat ik er vanuit ga, dat als je kind zindelijk is het geen enkel probleem is om urine op te vangen. Deze tip is dan ook vooral bedoeld voor ouders met zeer jonge kinderen of een kind met een beperking (zoals wij) in luiers. De methode is vrij simpel. Je haalt bij de drogist een zak met watten. Geen schijfjes zoals make-up removers, maar de echt pluizige dingen. Meestal zit er ook een zak van bij in je kraampakket. Als je het in huis hebt, doe je een wegwerp handschoen aan en pak je een flinke stapel watten. Deze stop je in de luier, die je vervolgens bij je kind aan doet. Dan is het een kwestie van gewoon wachten tot het moment dat je de luier normaliter gaat verschonen. Als het goed is hebben de watten dan de urine opgezogen en kan je deze uitknijpen in een potje. Wel weer even een handschoen aandoen zodat er niet vervuiling van de handen bij komt. Met een beetje pech zit er ook een grote boodschap bij in de luier en moet je het hele proces opnieuw doorlopen. Anders is er doorgaans genoeg urine opgenomen om het potje mee te vullen.

Is de urine dan zuiver genoeg?

Zowel de methode met het zakje als de methode met de watten is voor de meeste urine controles schoon genoeg. Ze kunnen doorgaans het daarmee wel op kweek zetten en / of de basale testen mee doen. Als er echt geen enkel vuiltje bij mag komen, zal de arts je dit wel laten weten. Tot nu toe ben ik dat zelf nog niet tegengekomen en wordt deze manier van urine opvangen gewoon geaccepteerd. Het werkt in ieder geval beter dan die zakjes. Als je kind trouwens wel op de wc plast, maar niet in het potje kan plassen, kan je de urine opvangen door met huishoudfolie een soort van opvangzak in de toiletpot te maken. Moet je wel ervoor zorgen dat deze niet te strak gespannen staat.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en zoals altijd “veel succes”!