Als kersverse mens op de wereld heb je het maar zwaar. Ineens moeten je darmen ander vloeibaar voedsel verwerken dan vruchtwater en je omgevingstemperatuur lijkt ook constant te veranderen. Nog een ander vervelend kwaaltje is spruw. Sanne heeft hier gelukkig nooit last van gehad, maar Veerle had binnen 3 weken na haar geboorte al de witte schimmel aanslag in haar mondje. Ik had in eerste instantie niet eens door het spruw was en dacht gewoon een een restje melk te zien. Tijdens mijn periodieke controle op het consultatiebureau vertelde de arts mij dat het toch helaas spruw was. Oeps!

Wat is spruw?

Het is niets meer dan een schimmel. Het kan tot vervelende klachten in de mond lijden. Volwassenen hebben er niet snel last van, tenzij er een onderliggend groter probleem is. Bij baby’s komt het vrij vaak voor en dan doorgaans in de eerste maand. Het hoeft niet altijd behandeld te worden. Wel als de baby er minder door drinkt of er pijn van lijkt te hebben. Als je borstvoeding geeft kan het wel raadzaam zijn om iets aan de spruw te doen. Immers kan het leiden tot tepelkloven bij de moeder. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar komt wel vaak terug in ervaringsverhalen van moeders. Als je de baby behandelt, is het behandelen van de tepels sowieso aangeraden om kruisbesmetting te voorkomen.

We probeerden het met medicatie

Ik kon dus gelijk door naar de huisarts. Veerle kreeg Nystatine voorgeschreven en ik een zalfje om op mijn tepels te smeren. Uiteraard moesten we ook de speentjes en flessen goed uitkoken om een nieuwe spruw besmetting te voorkomen. Drie dagen na het starten met de kuur kreeg de mini allemaal rare vlekjes op haar lichaam. Het leek alsof ze ineens volledig onder de sproetjes zat. Ze had verder nergens last van, maar omdat ze zo klein nog was wilde wij (en de huisarts ook niet) geen enkel risico nemen en werd ze dus onderzocht. Het bleek dat Veerle allergisch reageerde op de Nystatine. Het zalfje voor op de billetjes en mijn tepels was geen probleem. Het geniale plan was dus dat op mijn tepels te smeren, laten intrekken en dan haar aanleggen. Helaas was dit geniale plan ook geen succes en reageerde Veerle nog steeds allergisch. Aangezien ze verder geen last had van de spruw besloten we het maar te laten voor wat het was. Het leek ook niet erger te worden.

wat te doen bij spruw
https://www.shutterstock.com

Dit bleek de oplossing tegen spruw!

Niet al te lang daarna moesten we weer voor controle naar het consultatiebureau. Ik vertelde de wijkverpleegkundige over de allergische reactie van Veerle en zij kwam vervolgens met DE oplossing bij spruw: jus d’orange!  Haal vers geperste sinaasappelsap in huis (of doe het zelf), neem een beetje op je vinger en stop deze vervolgens in het mondje om de spruw aan te stippen / weg te poetsen. Binnen 24 uur was de spruw volledig verdwenen! Ik was even bang dat het pijnlijk voor Veerle zou zijn, maar ook dit viel erg mee te vallen.

Dus jus d’orange gebruiken bij spruw! Overigens viel het mij op dat als ik veel suikers had gegeten de spruw weer op kwam zetten. De schimmels groeien door overmatig gebruik van suikers. Het is verstandig dit dus als moeder ook enigszins te beperken.

Lees ook: hoe voorkom je een oorontsteking