Gisteren was ik met mijn oudste en een paar vriendinnetjes afgereisd naar Duinrell voor het enige echte Tina Festival! Iets waar de meiden erg naar uit hadden gekeken en ik stiekem ook. Ik ben er als tiener een keertje geweest en vond het toen ontzettend leuk. Die ervaring gunde ik mijn dochter en haar vriendinnen ook. Ik ben er van overtuigd dat ze dit ook zo hebben gevoeld. Maar voor mij als moeder was het dit keer toch net wat anders. Noem mij maar preuts, maar Tina doet haar naam wel eer aan.

Het festival in een notendop

Oké, ik hoop echt niet dat ik als een zeer preutse moeder over kom, nadat je dit gelezen hebt. Maar ik begrijp het gewoon niet helemaal. Mocht je het fenomeen Tina Festival niet kennen, dan is het handiger dat ik dat nog even snel uitleg. De Tina is een wekelijkse magazine voor tieners (vandaar ook de naam denk ik) en dan eigenlijk vooral de meisjes. Er staan leuke strips en tips voor de pre-pubers in. Eens per jaar organiseert de uitgeverij achter dit tijdschrift een groot event in Duinrell waar je dus kaartjes voor kan kopen. Tijdens dit event komen de populaire artiesten van deze doelgroep optreden en zijn er veel workshops en kraampjes te vinden. Daarnaast mag je ook van het pretpark zelf genieten en in de attracties gaan. Kortom, genoeg plezier gegarandeerd.

Geen goed voorbeeld?

Waar mijn eerste probleem een beetje bij lag, waren de artiesten. Ik snap niet zo goed waarom een befaamde boyband, zoals de bankzitters, zo slecht playbacken dat het bijna hilarisch was. Er waren zoveel momenten dat ik iemand hoorde zingen, maar niemand de microfoon bij zijn mond had. Verder viel het mij op dat menig artiest live gewoon knudde is. Maar dat allemaal is nog te overzien. Wat ik oprecht niet begrijp is waarom de achtergrond danseresjes van enkele zangeressen bijna geen kleding aan hadden tijdens het dansen en ook menig twerk bewegingen lieten zien. Is dat nou echt wat wij willen leren aan de jonge tieners van nu? Dat je in een bikini en hotpants suggestieve dansmoves moet laten zien en dat dat normaal is? Op een reguliere zaterdagmiddag? Op een late avond feestje met allemaal mannen erbij kan ik het mij voorstellen, maar niet op een festival met ontvankelijke jonge meisjes. En dat de zangeresjes, tegen wie menig tiener op kijkt, daar aan meedoet snap ik al helemaal niet.

Sommige kraampjes

Ik verbaasde mij eveneens over de hoeveelheid rotzooi er tegen belachelijke prijzen verkocht werd tijdens het Tina Festival. Een epoxy sleutelhanger voor 5 euro vind ik absurd. Maar ach, dat is vraag en aanbod en wat de gek er voor wil geven. Ik vond vooral de make-up stand een tikkie to much. Vooral omdat ik vervolgens kinderen van een jaar of 6 met de surprise goodybag zag rondlopen. Daar trof ik toch echt alleen items aan, die een bijna volwassen jongedame echt goed gebruiken kon. En toch liepen al die kleine meisjes er mee rond alsof het tasjes vol Barbie’s waren. Natuurlijk is het ook wel een dingetje waar de ouders wat mee moeten, maar ergens vond ik dat de kraamhouder ook wel wat jonger ingesteld mocht zijn. Zenner was er bijvoorbeeld ook en haar goed gevulde surprise zakken waren een stuk onschuldiger.

Verder was het een heerlijke dag hoor! Maar ik vond het zelf gewoon een klein beetje jammer, dat de onschuld van alle meisjes al zo vroeg weg gepromoot wordt tijdens een event waar ze juist zo heerlijk nog meisjes kunnen zijn.