In beweging blijven als moeder? Ha! Dat moet toch niet al te lastig zijn? De hele dag ren je van hot naar her om alles voor je kinderen te doen! Klinkt wel herkenbaar, toch? Helaas blijkt maar de helft van alle Nederlanders daadwerkelijk aan de aanbevolen bewegingsnorm van 30 minuten te komen. Bedenk daarom eens goed hoeveel minuten je dagelijks daadwerkelijk aan wandelen, fietsen of een andere vorm van bewegen doet. Met enkel achter de kinderen aan rennen, kom je er vaak helaas niet. Niet erg, want er zijn gelukkig nog genoeg andere manieren waarop je ook als moeder lekker in beweging kunt blijven. Hier vind je enkele tips. 

Maak tijd! 

Maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? Ook weer zo’n veelgebruikt argument. Geen tijd bestaat echter niet. Je kunt tijd maken. Er is altijd wel een momentje waarop je toch even naar die sportschool in Rotterdam kunt gaan. Bijvoorbeeld wanneer je man thuis is of als de kinderen iets langer op de opvang blijven. 

Bovendien zijn er ook dingen die je kunt doen als de kinderen op bed liggen. Denk bijvoorbeeld aan online work-out. Deze zijn veelvuldig te vinden op YouTube en maken het mogelijk om thuis lekker in beweging te komen. Het enige wat je nodig hebt is een fijn yogamatje en je kunt aan de slag gaan. En zeg nou zelf, 30 minuten bewegen als de kinderen op bed liggen is toch wel mogelijk? 

Stel doelen 

Het vinden van voldoende tijd is niet het grootste probleem. Vaak ligt het ook voor een groot deel aan motivatie. Wanneer je inderdaad een drukke dag op je werk of tijdens het moederen hebt gehad, klinkt het veel verleidelijker om lekker op de bank neer te ploffen. Dan wil je niet ook nog eens sporten. Daarom is het goed om doelen te stellen en zo de motivatie te houden. 

Begin met het opschrijven van de dingen die je wilt bereiken. Bijvoorbeeld gewicht verliezen, strakker in je vel zitten of simpelweg gezonder worden. Daarnaast is het ook goed om over de voordelen van sporten na te denken. Zo draagt het bij aan een hogere weerstand, een betere gemoedsrust en helpt het bij het verkrijgen van meer sociale contacten. 

Schrijf dit allemaal op en hang dit op een plekje waar het iedere dag duidelijk zichtbaar is. Zo help je jezelf herinneren om te bewegen. 

Innovatief denken 

Je hoeft niet altijd naar de sportschool om te bewegen. Je kunt ook andere opties kiezen om zo aan je dagelijkse hoeveelheid beweging te komen. Pak bijvoorbeeld eens de fiets in plaats van de auto als je de kinderen naar school brengt. Of maak van het doen van huishoudelijke taken een echte work-out. Dit zijn dingen die je toch al moet doen en dus geen extra tijd in beslag nemen. Hierdoor zorg je er langzaam maar zeker voor dat je meer in beweging komt. 

Heb je er altijd al over nagedacht om een hondje in huis te verwelkomen? Dan kan dit ook een goede manier zijn om aan extra beweging te komen. Dit lieve, nieuwe gezinslid moet immers ook gewoon uitgelaten worden. Zo dwing je jezelf om zelfs tijdens de koudste dagen het huis uit te gaan. 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock