Ik hou van cheesecake, maar meestal gaat er zoveel suiker, mascarpone en soms zelf chocola in dat ik er toch maar voor kies iets anders te maken. Maar nu dacht ik, ik ga toch eens proberen om een iets gezondere versie te maken, een luchtige cheesecake. En dat is gelukt! Geen suiker, maar honing, in plaats van mascarpone, heb ik roomkaas gebruikt en de chocola heb ik gewoon helemaal weggelaten. Op deze manier is de cheesecake ook niet zo machtig, dus dat is ook nog een voordeel. En wil je toch iets van chocola toevoegen, dan smelt je wat chocola en doe je dat na het bakken over de cheesecake. Ik heb er voor gekozen om karamelsaus over de taart te doen, ook erg lekker! In een van mijn eerdere blogs heb ik je al uitgelegd hoe je die saus maakt.

De ingrediënten

125 gram bastognekoekjes
50 gram boter
400 gram roomkaas
2 eetlepels bloem
2 eetlepels honing
4 eieren
Springvorm van 18 cm

Het stappenplan voor een luchtige cheesecake

Verwarm de oven voor op 150 graden. Voor de bodem van de luchtige cheesecake verkruimel je de bastognekoekjes. Dit kan in een keukenmachine, maar ik (of een van mijn dochters) doe de koekjes meestal in een schone theedoek en dan sla ik met een deegroller de koekjes tot kruimels. Zo gedaan en leuk voor de kinderen. Smelt de boter en meng die met de kruimels.

Vet de springvorm in (in dit geval een kleine van 18 cm) en doe de koekkruimels in de springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Probeer ervoor te zorgen dat het overal ongeveer even dik is.

Doe je 400 gram roomkaas in een mengkom. Meng er 2 eetlepels bloem en 2 eetlepels honing doorheen. Daarna doe je er 4 eieren in en dit laat je even mixen in de machine.

Als alles goed gemengd is, kan je het mengsel op de koekbodem in de springvorm doen. Het mengsel blijft erg dun, maar dat komt helemaal goed in de oven.

Bak de taart ongeveer een uur. Let goed op dat de bovenkant niet te donker wordt. Anders kan je de oven nog iets lager zetten of aluminiumfolie op de bovenkant leggen. Haal de taart na ongeveer een uur uit de oven en laat ‘m afkoelen. Je kan ‘m eventueel nog versieren met karamelsaus of gesmolten chocola. Net wat je lekker vindt. Geniet ervan van de luchtige cheesecake!