Ken jij de Osmo Play Genius Starter Kit al?

De laatste vijf jaar hebben wij al vele producten mogen proberen en ben ik zeker al vaker aangenaam verrast of enthousiast geweest. Manlief daarentegen is niet snel gecharmeerd van iets. Nou ja, net zo enthousiast als ik bedoel ik. Maar een aantal weken terug ontvingen wij de Genius Starter Kit van Osmo Play en zelfs hij is helemaal fan van dit product. Misschien door het stukje onderwijs dat er in zit? Misschien doordat beide schooldames er plezier van hebben? Misschien omdat ze er voortdurend om vragen? Wat de reden ook is, in ons huishouden zijn we zeer groot fan!!!

Wie of wat is Osmo Play?

Simpel en kort gezegd is Osmo Play de leukste en meest unieke manier om met de iPad skills verder te ontwikkelen of überhaupt te leren. Bol.com verkoopt het ook als educatief speelgoed voor de iPad. Het zijn eigenlijk pakketjes, die je koopt met attributen.

Het is dus meer dan een app alleen. Elk pakket heeft een eigen thema, zoals bijvoorbeeld codering of genius, en is in junior en normale versie verkrijgbaar. In elke set vind je een base waar de iPad in gaat. Daarnaast heeft elk thema eigen accessoires, die nodig zijn tijdens het spelen. Gezien de leeftijd van mijn oudste twee meisjes, leek het ons leuk de Genius Starter Kit te proberen. Deze is voor de leeftijd van 6 tot 12 jaar en richt zich op de leerstof van school. Hier zal ik dan vanaf nu ook verder op ingaan.

Osmo Play Genius Starter Kit Review

De start

Het zal geen verrassing zijn, dat de iPad nodig is voor de Osmo Play en dat daar een app op gezet moet worden. Hetgeen downloaden moet is geheel gratis en heet “Osmo World”. Dat is als het ware de hoofd app. Als je de Genius Starter Kit hebt, zal je daarna nog drie apps op je iPad moeten zetten, namelijk “Osmo Tangram Education”, Osmo Numbers Education” en “Osmo Words Educations”.

Dit kan je al gelijk doen, maar als je in de hoofdapp zit wijst het zich vanzelf ook wel. Als alles er op staat, kan je een account instellen met een naam en een avatar. De iPad zet je vervolgens in de meegeleverde base en de reflector plaats je over de camera. Nu ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan.

Voor meer uitgebreide instructies klik je hier.

Tangram Education

Iedereen kent wel de Tangrams en wat dat precies inhoudt. Als je de toepasselijke app hiervan opent, krijg je deze puzzels om zelf te leggen te zien. Voor zover ik kon zien, kunnen deze op drie niveaus gelegd worden. De eerste is met de volledige kleuren en vormen van de tangramstukjes. Op het tweede niveau zie je de kleuren niet meer, maar wel de vormen. Het laatste niveau is alles één zwart geheel. Dat vergt echt wat meer inzicht, dus mijn zes- en achtjarige vonden dat wat lastiger. Op het scherm zie je dus het voorbeeld en ervoor leg je zelf de puzzelstukjes neer. Het plaatje op het scherm reageert als er een stukje op de juiste plek ligt.

Osmo Play Genius Starter Kit

Words Educations

De volgende app in de Osmo Play Genius Starter Kit is de Words Education. Je raadt het al. het heeft allemaal te maken met het leren van woorden. Ook deze kan je weer op verschillende niveaus oefenen. Er is voor de jongeling de mogelijkheid om alleen de eerste letter van het woord neer te leggen en de geoefende lezer mag al hele woorden bij elkaar zoeken.

Alles gaat gepaard met leuke toepasselijke plaatjes. Wat ook een leuke toevoeging is, is dat je in dit spel tegen elkaar kunt spelen. Er zijn blauwe en rode letterschijfjes en dan gaat het er om wie het snelst de juiste letter neer legt. Words Educations is, mijn inziens, een leuke manier om meer bekend te raken met de letters en woorden te leren spellen.

Osmo Play Genius Starter Kit Review

Numbers Educations

Last, but zeker not least is Numbers Education uit Osmo Play Genius Starter Kit. Deze app is met stipt de favoriet hier in huis. En ik moet ook eerlijk zeggen, het meest educatieve als je het mij vraagt. Alles draait in dit deel om getallen. Niet alleen de cijfers, maar ook de stipjes. Als je ergens gevoel voor rekenen kan creëren is het wel met en in deze app. Het aantal niveau’s weet ik echt niet, want we hebben nog lang niet ze allemaal gedaan of alle mogelijkheden ontdekt. Wat we wel al uitgebreid gedaan hebben is optelsommen.

Mijn bijna groep 3 dame begon met de optelsommen onder de tien. Al snel had ze de smaak te pakken en ging ze naar sommen boven de tien. Met een beetje hulp van haar grotere zus, zat ze een dag later in de twintig talen. Het gevoel van cijfers komt echt naar boven met Numbers Educations. “Als je een twee weg haalt en er een vijf voor terug legt, heb je er drie bij”.

Mijn oudste heb ik aan het werk gezet in het deel van vermenigvuldigen of “keersommen” zoals zij het noemt. Goed om zo even weer de tafels op te halen. Soms vroegen ze een getal wat geen keersom was. Dan was de kunst er zo dichtbij mogelijk te eindigen en dan met een plussommetje het aan te vullen. Het is een leuke wijze om met cijfers en rekenen te spelen.

Osmo Play Genius Starter Kit Review

Hoe het werkt?

In Numbers Education van de Osmo Play Genius Starter Kit, zie je een soort onderwaterwereld. In het bovenste deel van het scherm, zie je allemaal bellen. Daarin bevinden zich getallen en een enkele keer een visje. De visjes moeten in het water beneden komen en dat lukt alleen door de bellen te laten knappen. Dit gebeurt weer door een som te leggen wat uit komt op het getal in de bel. Is het nog te volgen? Maar je moet wel een beetje rap werken, want de tijd is niet onbeperkt. Mijn meisjes werden er behoorlijk fanatiek van!

De bonus

Een extraatje, in de Osmo Play Genius Starter Kit, is het bonus element. Mijn dochters vertelden mij dat later, want ik had het zelf niet eerder doorgehad. Tijdens het spelen van de verschillende educatieve spelletjes, kan je punten verzamelen. Mijn meisjes noemen het gewoon keiharde centen. Van die punten, of geld, kan je in de hoofdapp dieren kopen. De dames zijn dus druk fanatiek bezig in de sommenwereld, omdat ze alle soorten vissen in hun aquarium willen hebben.

Ze weten nu ook dat de andere twee delen ook bonus elementen hebben, dus voorlopig vermaken ze zich prima hiermee. En deze mama vindt het ook prima, want ik merk oprecht dat ze er plezier van hebben én echt van leren. Wat wil je als ouder nog meer?

Osmo Play Genius Starter Kit Review

Winactie

Whoop whoop! Ik heb nog een pakket mogen ontvangen!!! Wil jij kans maken op dit exemplaar, laat mij dan weten waarom. Meedoen kan tot en met 5 september. Succes!!!