We moesten we er toch aan geloven: het eerste verjaardagspartijtje van onze kleuter. Al vanaf het begin van het schooljaar heeft ze luid verkondigd er eentje te willen en vorige week was het moment dus daar. Ze mocht vijf vriendinnetjes uitnodigen, die van half twaalf tot half vijf ons huis onveilig zouden maken. En dat hebben ze aardig gedaan. Natuurlijk hadden wij een heel programma samengesteld, maar kleuters hebben een aandachtsspanne van een goudvis. Waar ik een half uurtje voor had gerekend was in tien minuten voorbij en wat ik dacht dat leuk was vonden ze geen hol aan. Het was dus een hoop improviseren gedurende dag, maar ik vind dat we het er aardig vanaf hebben gebracht. Zo zag het feestje er namelijk uit.

De juiste verjaardagsoutfit

De feeststemming begon die ochtend al vroeg bij de kleuter. Ze had namelijk een rokje op het oog gehad, die ze graag bij het trakteren op school en op haar feestje aan wilde hebben. Het rokje, van Souza, was doorzichtig met bloemetjes erop. Ze kon er zo leuk mee rond draaien, zei ze. Ik moest haar er wel even van overtuigen dat een legging eronder echt moest, want anders was ze zo doorzichtig en al naar school gegaan.

Een versierde tafel

Na school startte het feestje gelijk en we hebben de dames dus meegenomen. We begonnen het feestje daarom met een lunch. Sanne wilde graag een eenhoorn feestje, dus de tafel was gedekt met eenhoornservetten, eenhoornvorken, eenhoornbordjes en eenhoornbekers. Uiteraard dit alles op een tafelkleed met, jawel, eenhoorns. (alles van Vegaoo) De meisjes zelf mochten een hoedje met dit sprookjesdier op hun hoofd en hadden een toeter om de hele buurt te laten weten dat ze een feestje hadden. Als lunch hadden we bruine bolletjes met knakbrood geserveerd. Het was duidelijk dat de dames wat gespannen waren, want aan een half broodje hadden ze genoeg.  Ze wilden liever op de kamer van de jarige jet spelen.

Een spelletje om cadeaus uit te pakken

Na de lunch was het cadeautjes geven tijd. Dit deden we met een dobbelspelletje. Als je een even nummer gooide mocht je je cadeautje geven en bij oneven moest je een gekke bek trekken. De één had daar geen enkel probleem mee, de ander werd op slag verlegen. Leuk om zo de verschillen tussen de meisjes te ontdekken. Het voordeel van in een spelletje de cadeautjes te geven is dat er echt even bij elk cadeau en elk kind wordt stil gestaan. Het is niet haast haast haast op naar de volgende. En het geeft weer een kwartiertje invulling aan de dag;-)

Na het cadeautjesspel mochten de dames even uitrazen in het speeltuintje om de hoek. Daar werd er volop achter elkaar aan gerend en waren ze superhelden. En natuurlijk moesten de kunsten op de schommels geshowd worden.

Ouderwets cake versieren

Toen we terugkwamen was het taarttijd. Als kind vond ik het het leukst om een plak natte cake zelf te mogen versieren. Eerst zo’n dikke laag slagroom en daarna allerlei gekleurd strooisel erop. Na één plakje zat je dan meestal wel vol. Het leek me leuk dit ook met de meiden te doen. Tien minuten lang (waar ik optimistisch een half uur gerekend had) werden er met de uiterste concentratie plakjes cake versierd. Blijkbaar heeft het veel energie gekost om een mooie creatie te maken, want tegen de tijd dat ze het mochten opeten wilden de meesten het niet meer. Althans, niet het hele plakje meer.

Nog meer leuke spelletjes

Na een paar rondes stoelendans (altijd een groot succes), mochten de dames weer aan tafel voor een nieuw rondje knutselen. Bij de Hema had ik mokken gevonden, die je zelf kan beschilderen. Je stopt ze daarna even in de oven en ze zijn vaatwasbestendig. De meisjes vonden het een leuk idee dat ze een eigen gemaakte beker zouden hebben en mochten meenemen. Er werd ook al gezegd dat papa en mama er dan niet uit mochten drinken. Alhoewel ze nog geen half uur zijn bezig geweest, kan ik oprecht zeggen dat een absolute aanrader is voor op een kinderfeestje.

En de traktatie van de jarige

Na zoveel inspanning was het tijd voor wat ontspanning in de vorm van een dobbelspelletje. Onze jarige dame heeft het al maanden over squishies en dat ze deze graag wil hebben. Eerlijk gezegd heb ik nooit zo de lol van deze dingen begrepen, maar ik zag wel welk effect het op de meiden had. Er werd letterlijk gegild van blijdschap toen ze zagen dat ze smooshy mushy (een squishy) konden winnen. Met trillende handjes werd de dobbelsteen geworpen, want de angst was groot dat dat er geen roze variant meer zou zijn. Pas toen iedereen een potje had kon er opgelucht geademd worden en moesten deze natuurlijk geopend worden. In zo’n potje zitten twee squishies, een grote en een kleintje. Ook zit er een piepklein ander potje in waar mini kettinkjes in zitten. En uiteraard ruiken ze allemaal stuk voor stuk.

Aan het einde van de middag werden de dames opgehaald. In plaats van een zak vol snoep, konden ze dus een eigen beschilderde mok, een feesthoedje, een eenhoornballon, een feesttoeter en last maar zeker not least een smooshy mushy meenemen. Allemaal blije kleuters dus. En twee afgepeigerde volwassenen…..

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan eens bij deze kinderfeestje ideeën. Ik weet zeker dat je daar genoeg leuks zal vinden.