Het moment is daar gekomen. De afgelopen jaren heb ik het soort van weten te negeren, maar nu ontkomen we er niet meer aan. Onze tweede dochter heeft haar wens uitgesproken: zij wil de voetbalplaatjes van de Albert Heijn gaan sparen. Uiteraard geven wij als lieve ouders daar gehoor gaan. Immers zijn wij ook jong geweest.

Vroeger betaalde je ervoor

In mijn tijd waren het plaatjes van Panini (zo heette het geloof ik), die je kon kopen. Ik verzamelde toen die van Beverly Hills 90210. Ik had een soort van crush op Dylan McKay. Behoorlijk wat spaargeld is er doorheen gegaan en wat was ik gefrustreerd van alle dubbele plaatjes die ik had. Het boek heb ik volgens mij allang niet meer. De overgebleven plaatjes liggen ergens in een doosje op zolder. Manlief kocht als kind de voetbalplaatjes van vooral de Nederlandse competitie. Ook bij hem zijn er genoeg centjes aan gespendeerd. Wat dat betreft is de actie van de Albert Heijn veel leuker. Boodschappen moeten we toch doen, dus leuk als je het dan gratis erbij krijgt. Wat ik persoonlijk minder leuk vind, zijn de kinderen die je soms buiten opwachten. Alhoewel dochterlief ook haar kans schoon zag en achter het dranghek is gaan staan.

Ze heeft interesse voor voetbal

Het is voor het eerst dat we actief plaatjes gaan sparen voor één van onze kinderen op diens verzoek. De andere keren dat we kaartjes verzamelden werd er niet naar omgekeken namelijk. Maar ons meisje staat dus serieus op het schoolplein de voetbalplaatjes met de jongens uit haar klas te bespreken en ze wil ze ook graag ruilen. Dat voetbal haar wel ligt, wisten we al geruime tijd en ze zal binnenkort ook een proeftraining mogen doen bij de plaatselijke voetbalclub. Alhoewel ze zelf vindt dat ze geen les nodig heeft. Enfin, we gaan dus gezellig ouderwets plaatjes verzamelen en ook inplakken. Gelukkig spaart de omgeving actief mee voor haar. Ik hoop dat het eindeloos opwachten bij de dranghekken ons nog lange tijd bespaard zal blijven.