Een paar jaar geleden kwam de eerste keer de vraag van onze tweede dochter: “mag ik op voetbal?”. We waren oprecht een beetje verbaasd. Niet omdat ze graag wilde gaan sporten, maar omdat we haar tot die vraag eigenlijk nooit eerder over kinder voetbal hadden gehoord. Vanwaar ineens die interesse? We dachten dat het wel weer zou overwaaien en dat het zo’n eendagsbevlieging was. Maar nee! Ze begon er steeds vaker over en toen de AH met voetbalplaatjes sparen kwam, deed ze er vol enthousiasme aan mee. Ze had dan wel geen flauw idee wie al die spelers op de plaatjes waren, maar dat kon haar pret niet drukken. Driftig werd er gespaard, geruild en geplakt. Het was alleen maar voetbal waar ze aan dacht. Sinds een paar maanden is haar droom ook eindelijk uitgekomen. Ze zit op kleuter voetbal!

Kleuter voetbal is hilarisch

Als je een slechte dag hebt gehad en even hard wil lachen, kan ik je aanraden een training van voetballende kleuters bij te wonen. Hilarisch gewoon! Je moet je voorstellen dat je een tiental enthousiaste kleine jongetjes op het veld ziet staan. (In ons geval dus ook een meisje erbij). En er is maar één bal. Als je die kinderen in teams opdeelt heeft dat geen enkel effect, want van teamspel is absoluut nog geen sprake. Dit betekent dat je dus alle kinderen zich tegelijkertijd op de bal ziet storten. Het lijkt wel rugby soms! De lijnen van het verkleinde veld lijken ook volledig onzichtbaar voor ze. Als de bal eroverheen gaat, wordt er massaal achteraan gerend. Behalve dan door mijn dochter.

Mijn voetbalmeisje

Mijn kleuter heeft het goed bekeken. De bal voorbij de lijn betekent dat ie uit is en het niet meer telt. Waarom dan er achteraan rennen? Niet lui, maar gewoon hartstikke slim! Want zolang de bal in het veld is, rent ze er fanatiek achter aan. Sterker nog, ik heb vernomen dat mijn voetbal meisje een sterke spits is! Ze doet dus echt niet onder ten opzichte van de jongens op het veld. Ze is zelfs gewoon een talentje volgens de trainer van de kleuter voetbal. Voor mij, gezien mijn genetische bijdrage, een grote verrassing. Voor haar iets wat ze zelf al heel lang aangegeven had. Ze had geen training nodig, want ze kon het toch al. Ondanks dat ze nagenoeg een prof is, merkt ze dat ze wel nog genoeg leert en vooral ook dat ze erg veel plezier er in heeft. Zij is het toonvoorbeeld dat sport niet gender bepaald is of hoort te zijn. Voetbal is voor jongens én meisjes!

Kleuter Voetbal Meisje
Haar droom is werkelijkheid geworden