TOP
4 tot 6 jaar

“Kleuterjuf, dit kan niet!”

Je probeert vertrouwen te hebben in de mensen die voor je kinderen zorgen, maar soms hoor je verhalen waar je toch wel achterdochtig of argwanend van wordt. Wat is er dan gebeurd?

De zoon van een kennis van mij ging voor het eerst naar de basisschool. Mijn kinderen hebben die leeftijd nog niet, maar ik kan me voorstellen dat dat best spannend is voor een kind. Om naar de basisschool te mogen moet je kind zindelijk zijn. Dit betekent niet, dat er nooit meer een ongelukje kan gebeuren. Zeker in de eerste schooldagen niet, want van de spanning kan een kind wel eens wat laten lopen. Uit voorzorg had de moeder van het jongetje een rugzakje met schone kleren meegegeven. Wat kon gebeuren, gebeurde ook. Het ventje had gepoept in zijn broek. Wat doe je dan als kleuterjuf? Je zegt, dat het niet erg is en het kan gebeuren. Je troost hem dus en maakt hem vervolgens schoon en trekt hem schone kleren aan. Logisch toch?

Zijn kleuterjuf vond blijkbaar van niet. Zij loste het op door het jongetje buiten het klaslokaal te zetten, omdat hij teveel zou stinken. Zo werd hij dus afgesloten van zijn klasgenootjes en verder alleen gelaten. Toen zijn vader hem ophaalde zei hij ook. dat hij daar erg verdrietig om was. Maar dat is nog niet alles. Toen de ouders van het jongetje verhaal gingen halen bij de kleuterjuf, liet ze weten dat het verschonen niet tot haar werkomschrijving behoorde en dat ze er geen spijt van had dat ze hem had buitengesloten. Geen enkel berouw kwam van deze dame vandaan! Gelukkig gaf de directeur de ouders gelijk, maar het is spijtig dat het zo ver moest komen. Mijn hart brak een beetje toen ik dacht aan dat kleine manneke, die daar in zijn eentje in zijn vuile kleren buiten het lokaal stond. En vooral hoe verdrietig hij was.

Ik blijf het een merkwaardig gebeuren vinden.  Als je kiest voor een beroep met jonge kinderen hoort plas en poep er nou eenmaal bij. Kan je dat niet aan? Kijk dan eens uit naar ander werk. Dit kan gewoon niet!!!!

Lees ook:
Wanhoop van een leerkracht
De zorg voor onze kleuters

«

»

11 COMMENTS
 • Maai

  5 jaar ago

  Jeetje ik krijg hier tranen van in mijn ogen. Mijn zoontje moet bijna naar school en ik zit er zo mee in mijn (en zijn) maag. Gelukkig heeft hij echt een hele lieve juf. Bel dan de ouders ofzo, dit kan echt niet, zou direct nieuwe juf of andere school willen geloof ik.

 • Marian Zw.

  5 jaar ago

  Mee eens, buiten de groep zetten kan echt niet. Op de meeste scholen is het beleid dat dan een van de ouders gebeld wordt om zoon of dochter even op te komen halen. Lijkt me wel een veel betere oplossing. Je kunt namelijk ook niet een grote groep kleuters lange tijd alleen in de groep laten om dit kind te wassen en verschonen. Dochterlief heeft eens in een klas met 43 kinderen gezeten. Daar kun je als leerkracht dan dus echt niet aan beginnen.

 • Wilmaaa

  5 jaar ago

  Mijn Yaartje zou ik naar een andere school sturen. Wat nou wel of niet mag of bij je functie hoort, je hebt toch een hart.

 • Linda

  5 jaar ago

  Oh mijn god…..dat kan écht écht niet!! Belachelijk zeg!
  Man, wat zou ik boos zijn!

 • Liess

  5 jaar ago

  Belachelijk, op de school waar ik werkte kwam t met regelmaat voor dat er een ongelukje gebeurde.. zowel in groep 1 en 2 maar ook nog in groep 3.
  De school had zelfs een douche speciaal voor de grote ongelukken! En een grote kast vol met extra kleding!

 • Ester

  5 jaar ago

  Hier schrik ik echt van!
  Net zoals de ouders zou ik mijn zegje doen bij de juf en de directie.

  En … ik zou snel uitkijken naar een nieuwe school!

 • Sofie

  5 jaar ago

  Oh nee vreselijk! Bij ons hoeven ze niet zindelijk te zijn.

 • Nathalie

  5 jaar ago

  Wat raar… Gelukkig zijn mijn collega’s zeker niet zo.
  Wat jammer dat die dame weeral een slechte naam geeft aan leerkrachten. Er is nu al zo weinig respect. (maar dat moet idd van twee kanten komen)

 • Merel

  4 jaar ago

  Belachelijk! Dan moet je inderdaad een ander beroep kiezen of vooraf met de ouders afspreken dat je hen belt oid. Je kan een kind niet buiten de klas zetten, zeker niet zo jong. Het is al spannend genoeg allemaal.

 • Wat erg! Dat is bij ons nog nooit gebeurd! (Ongelukjes wel, buiten sluiten niet). Hopelijk heeft ze ervan geleerd!

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Pingback: Help mij me voor te bereiden op de kleuterklas - MeerVanMir on januari 19, 2016
 • %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten

  Read previous post:
  Als je de verkeerde baby aan een ouder geeft

  Het is zo bijzonder om je pasgeboren kindje voor het ...

  Close