Online pubquiz? Ik zeg ja! We zitten namelijk al ruim een jaar in de lockdown met elkaar en iedereen kijkt uit naar weer er op uit kunnen gaan. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zou graag weer eens gezellig met mijn vriendinnen willen afspreken onder het genot van een hapje en / of drankje. Even weer ongestoord bijkletsen! Ik begin zelfs de jaarlijkse bingo avond in de kroeg al te missen! Wat dat betreft ben ik wel altijd in voor een spelletje. Bitterballetje en drankje erbij en de avond is compleet. Maar de laatste keer dat ik een spelletje op locatie heb gedaan kan ik mij al niet meer heugen. De online pubquiz was nog niet heel lang geleden. Super leuk!

Weet spelletjes

Voor mijn werk organiseerde ik jaarlijks een pubquiz. Collega’s konden zich in teamverband opgeven om des strijd met andere collega’s aan te gaan. Het was altijd één van de drukst bezochte evenementen. Bloedfanatiek werden sommige collega’s, wat ook best hilarisch was om te zien. Iedereen deed zijn uiterste best en men complimenteerde elkaar op het weten van de meest onzinnige feitjes. Ik was altijd blij dat ik de quiz hostte, want anders was mijn gebrek aan kennis wel aan het licht gekomen. Een veilige taak had ik dus. En toen kwam het moment dat we massaal moesten thuiswerken en de jaarlijkse collegiale pubquiz het loodje legde. Geen competitie meer, geen fanatieke collega’s die hard het antwoord door de zaal heen gilden. Geen blikken van onwetendheid meer. Een traditie verloren. Dacht ik!!!

De online pubquiz

Je kan namelijk tegenwoordig heel gemakkelijk via Teams of Zoom een pubquiz met elkaar doen! Ik heb eerder al met mijn team de online escape room gedaan en dat was al een succes. Gelukkig zijn mijn collega’s digitaal net zo fanatiek. De pubquiz is net zo leuk om op deze wijze te doen. Het werkt ook vrij simpel. De online pubquiz van QuizMaestro is bijvoorbeeld zo opgezet:

Alle quizzen van QuizMaestro zijn gemaakt met Kahoot. Kahoot is eigenlijk heel simpel. De quizmaster opent de quiz en toont deze op een scherm. Deelnemers kunnen met hun eigen telefoon, tablet of laptop eenvoudig inloggen op de quiz. Eenmaal ingelogd op de quiz, krijgen deelnemers meerkeuzevragen voorgelegd met maximaal vier antwoordmogelijkheden. Deze antwoorden dragen niet de letters A, B, C en D, maar een kleur: rood, geel, groen of blauw. Deelnemers selecteren vervolgens op hun eigen telefoon, tablet of laptop een antwoord. Na elke vraag wordt het juiste antwoord en de tussenstand getoond.

Veel teams mogelijk

Het leuke is dat er gewoon tot 100 mensen tegelijkertijd aan mee kunnen doen. Of je maakt 100 teams. Ook het aantal vragen kan je uitbreiden als je zou willen. Zo kan je toch nog met elkaar een leuk spelletje doen. Ik ga denk ik binnenkort de muziek quiz eens proberen met wat vrienden. Kan ik eindelijk weer eens in mijn befaamde rol van quizmaster kruipen en doen alsof ik altijd alles weet. Ik heb er nu alweer zin in! De bitterballetjes en drankjes verzorg ik dan zelf wel voor een keertje. En als we binnenkort weer meer mogen, dan doet we het gewoon nog een keer in real life. Toch?

online pubquiz