Laatst waren mijn schoonouders een weekend bij ons, toen manlief en ik een romantisch nachtje weg waren. Twee dagen lang hebben zij onze meiden vermaakt en alle verhalen van ze aangehoord. Bij terugkomst werd mij verteld dat de oudste had opgemerkt dat mama toch wel erg veel op haar telefoon bezig was. Ik kan je zeggen dat dat behoorlijk confronterend was en dat ik sindsdien bewust vaker mijn mobiel weg leg. En dat is haar gelukkig opgevallen. Het is toch ergens ook wel grappig, want er komt een moment dat de rollen omgedraaid zullen zijn. Dan zal ik tegen haar zeggen dat ze wat minder met haar telefoon bezig moet zijn en denkt zij vast “mam, wat zeur je nou”. Ik hoop dat dit moment nog heel lang op zich zal laten wachten, maar ergens ben ik wel al bezig met mij af te vragen wanneer een kind een telefoon echt nodig heeft. Mijn nichtje van acht heeft er bijvoorbeeld al eentje, maar dat is voor wanneer ze bij haar vader is. Dus wanneer is je kind rijp voor een mobiel en wat voor eentje geef je dan?

Eenvoudig is toch voldoende?

Misschien ben ik nu wat naïef, maar ik zie niet in waarom een kind met de allernieuwste mobiel zou moeten rondlopen. Als ik aan mijn kinderen denk zou dat betekenen dat ik om de haverklap deze moet laten repareren. Wanneer ze zich mogen begeven tot de wondere wereld van de mobiele telefoon, krijgen ze een toestel om mee te bellen en waar ze mee het internet op kunnen als er wifi is. Met andere woorden: het wordt hoogstwaarschijnlijk een sim only abonnement met een beperkte datalimiet. Immers is er tegenwoordig wel bijna overal wifi te vinden en weet ik niet waarom ze voortdurend online zouden moeten zijn. En verder hebben we thuis vast nog wel een telefoon liggen, die ze dan gebruiken kunnen. Of we halen iets simpels bij een winkel zoals used products.

Blijven praten met elkaar

Ik vind mijn ideeën echt fantastisch uiteraard, maar kan mij voorstellen dat mijn dochters er anders over zullen denken. Ze lijken immers op mij. Wat dat betreft geldt altijd dat een goede communicatie met elkaar belangrijk is. Ik heb destijds al wat tips online gezet en zal deze zeker te zijner tijd in het achterhoofd houden. Gelukkig is het nog zo ver weg en lijken ze nu verre van behoefte aan een mobiel te hebben. Behalve dan voor de spelletjes die ze erop kunnen spelen. Ach ja…

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock