Als klein kind vond ik mijn moeder soms wel eens overdreven bezorgd als het om zwemmen ging. Zo mochten wij na ons eten een uur lang niet het water in, want dan konden we verdrinken. Pas toen ik studeerde kwam ik erachter dat haar logica wel juist was, maar dan alleen als ik kilometers ver zou willen zwemmen. Dan kan je inderdaad beter niet net gegeten hebben in verband met kramp in je benen. Mijn kinderen mogen dus na hun boterhammetjes gewoon weer het water in van mij. Een andere regel, die mijn moeder hanteerde, was die van de vlindertjes: Als je in de buurt van het zwembad kwam, moest je je zwembandjes om als je nog geen zwemdiploma had. Deze regel heb ik integraal van haar overgenomen en zelfs nog wat uitgebreid.

Wat is de gouden zwembadregel?

Als je nog niet je zwemdiploma hebt, mag je niet zonder zwembandjes in de buurt van het water komen. Dit geldt ook voor het peuterbadje. Wij maken geen onderscheid in de diepte van het zwembad. Water is water en in zowel een groot zwembad als een peuterbad kan je verdrinken. Bovendien heb ik geen enkele zin in een discussie met welk bad wel en welk bad niet de vlindertjes nodig zijn. Daarom gewoon in alle baden. De bandjes gaan ook niet af als er even van het zwemmen gepauzeerd wordt om een boterhammetje te eten. Zolang je nog in de buurt van het water bent blijven de oranje boeien om! Dat andere kinderen zonder bandjes in het peuterbadje mogen, doet ze verder ook niets. Mama is de baas!

Zonder zwembandjes geen water

Inmiddels weten de kinderen niet beter en gaan ze ook niet het water in zonder bandjes. Je denkt misschien dat het wat overdreven is om ze ook aan te houden als ze op de kant zitten, maar twee jaar geleden moest een collega van mij naar een begrafenis van een driejarige omdat deze tijdens de lunch, zonder zwembandjes in het water was gevallen. Pa en ma waren druk bezig geweest met tafel dekken dat tegen de tijd dat ze het doorhadden het kwaad al was geschied. Vanaf dat moment is bij ons de gouden zwembadregel: in de buurt van het water betekent vlindertjes om. En natuurlijk als ouder altijd ook oplettend blijven.

Tip: wij hebben destijds deze zwembandjes gekocht voor de oudste. Bijna zes jaar oud en doen het nog prima. Goede kwaliteit dus! De baby heeft de babyfloat, ook een aanrader.